Διαδήλωση για κατάργηση του Ραδιομαραθώνιου

«Προσβάλλει τα άτομα με αναπηρία και εμπορευματοποιεί την αναπηρία τους».- Σφοδρές καταγγελίες  της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών.-





Μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών μαζί με πρωτοβουλία πολιτών που αντιτίθενται στο Ραδιομαραθώνιο, το απόγευμα της Τρίτης, συγκεντρώθηκαν με δύο πανό παρά τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού στη Λευκωσία, διαδηλώνοντας θέση ότι ο Ραδιομαραθώνιος, παραβιάζει βάναυσα το δικαίωμα των αναπήρων για ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση, προσβάλλει τα άτομα με αναπηρία και εμπορευματοποιεί την αναπηρία τους.

Στα πανό ανέγραψαν παραφρασμένο το σλόγκαν του Ραδιομαραθωνίου ως εξής : «Μόνο η απάτη μπορεί».
Μοίραζαν στους διερχόμενους οδηγούς μήνυμα της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών και δεύτερο μήνυμα της πρωτοβουλίας πολιτών στα οποία καλούν τους πολίτες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για να υπάρξει το ταχύτερο ημερομηνία λήξης σε ένα προϊόν που έχει κριθεί «παρωχημένο και ακατάλληλο που πωλείται ως αποκλειστικό προϊόν, το οποίο παραβιάζει βάναυσα  τις διεθνείς συμβάσεις και τη θεμελιώδη αρχή ισοτιμίας δικαιωμάτων».

Αναφέρουν επίσης ότι το βαθύτερο περιεχόμενο της απάτης που «καλούμαστε να τερματίσουμε στον τόπο μας είναι η εμμονή με επίσημη πολιτειακή σφραγίδα στην εκδοχή που δηλητηριάζει την κοινωνική συνείδηση και παραβιάζει κεκτημένα της προοδευτικής κοινωνίας που διεθνώς καταγράφονται ως αυτονόητα μέσα από αγώνες δεκαετιών».
Στο πλαίσιο της εκδήλωση συνελέγησαν υπογραφές για τερματισμό του Ραδιομαραθωνίου.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών Χριστάκης Νικολαϊδης ανέφερε πως τα μηνύματα που αναπαράγει ο Ραδιομαραθώνιος και την πλύση εγκεφάλου που κάνει εκθέτει τα άτομα με αναπηρία.

Πρόσθεσε ότι το φιλανθρωπικό μοντέλο της αναπηρίας παραβιάζει διεθνείς Συμβάσεις και ειδικά τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, που κυρώθηκε σε νόμο από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2011.

Η Σύμβαση εξήγησε περιέχει άρθρο που προβλέπει τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες σε όλες τις διαδικασίες που τα αφορούν, προσθέτοντας ότι ο Ραδιομαραθώνιος διεξάγεται ερήμην των οργανώσεων των αναπήρων.
Πρόσθεσε πως το θέμα λαμβάνει μεγαλύτερη διάσταση καθώς ο Ραδιομαραθώνιος διεξάγεται με την ενεργό συμμετοχή της πολιτείας και ένα ημικρατικό οργανισμό, ο οποίος αυτές τις μέρες αποστέρησε το βήμα από την οργάνωση, λέγοντας ότι μεμονωμένα άτομα με αναπηρία που συμφωνούν με τις θέσεις που θέλουν να προωθεί ο Ραδιομαραθώνιος έχουν λόγο και προβολή.

Η Παγκύπρια Οργάνωση των Αναπήρων απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Εργασίας και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ατόμων με Αναπηρίες μέσα από την οποία διατυπώνεται η αντίθεση στη διενέργεια του Ραδιομαραθωνίου και ζητείται όπως το θέμα ρυθμιστεί και νομικά, καθώς ένας τραπεζικός οργανισμός σε συνεργασία με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση διοργανώνει αυτή τη κινητοποίηση, είπε.

Αναφέροντας ότι ο Ραδιομαραθώνιος είναι μια καθαρά οικονομική δραστηριότητα συλλογής χρημάτων και παραπέμπει στη δημιουργία συνείδησης φιλανθρωπίας για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία τελικά δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμοι πολίτες.

Η ΠΟΤ διατύπωσε την αντίθεση της από το 1994, πρόσθεσε και ανακοινώνοντας ότι σήμερα αρχίζει ένας σοβαρός αγώνας για άμεση κατάργηση του Ραδιομαραθωνίου, ο κ. Νικολαϊδης, κατέληξε λέγοντας ότι η οργάνωση έχει κάνει νομική μελέτη και θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα για την κατάργηση του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"