Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου στον ΟΗΕ

«Η Τουρκία να αποσύρει τις 43 χιλιάδες στρατεύματά της από την Κύπρο και να τερματίσει την κατοχή».- 

Απάντηση στις θέσεις που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, έδωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου καλώντας την Τουρκία να ξεπαγώσει την ‘παγωμένη σύγκρουση’, όπως απεκάλεσε ο κ. Νταβούτογλου το Κυπριακό, με την απόσυρση των 43,000 στρατευμάτων της από το νησί.

 Ο κ. Αιμιλίου έδωσε την απάντηση του  σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης Vuk Jeremic ζητώντας να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των ΗΕ.

Μίλησε ο κ. Νταβούτογλου  για «απάνθρωπο και παράνομο εμπάργκο» κατά των Τουρκοκυπρίων, σημειώνει ο Πρέσβης, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι είναι η τουρκική Κυβέρνηση που πρέπει να τερματίσει την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους Τουρκοκυπρίους να μετάσχουν μαζί με την υπόλοιπη χώρα σε όλες τις δραστηριότητες της διεθνούς κοινότητας.

Ακολούθως, υπογραμμίζει ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι η συνεχής επιδίωξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμμεριστεί αυτή τη φιλοδοξία και θα λάβει πρακτικά μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση.

Υπάρχει προοπτική για πρόοδο, συνεχίζει, εφόσον η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδείξουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση και  συμμετάσχουν εποικοδομητικά και με καλή πίστη στην παρούσα προσπάθεια, αντί να επαναλαμβάνουν αναχρονιστικές θέσεις που πηγάζουν από διαδικασίες του παρελθόντος. Το Κυπριακό πρόβλημα ήταν και συνεχίζει να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και ως εκ τούτου εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από την Τουρκία εάν οποιαδήποτε λύση μπορεί να επιτευχθεί.

Όσο αφορά τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην περιοχή, στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Νταβούτογλου ισχυριζόμενος ότι οι κυριαρχικές ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυτές που τις προκαλούν, «ευλόγως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών παραλείπει να αναφέρει», τονίζει ο Πρέσβης, «ότι είναι η χώρα του είναι που επιδεικνύει στρατιωτική ισχύ γύρω από το νησί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"