Κεραυνούς εναντίον της Τρόικα έρριψε ο Χριστόφιας από την Αθήνα

«Δεν υπογράφω μνημόνιο, αν δεν γίνουν δεκτές απαιτήσεις μου…» - Αντιδράσεις του Επιτελείου Νίκου Αναστασιάδη: «Επιτείνει την αβεβαιότητα και αυξάνει το κοινωνικό κόστος για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας».-

Αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του στην ελληνική τηλεόραση όσον αφορά την επερχόμενη διαπραγμάτευση με την τροϊκα.  Ο Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο το οποίο θα καταργεί  δικαιώματα των εργαζομένων που κέρδισαν «με μπροστάρη το ΑΚΕΛ», όπως είπε. 

Μάλιστα πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα μερικές απαιτήσεις από τις οποίες δεν θα υποχωρήσει και δεν θα υπογράψει το μνημόνιο εάν δεν γίνουν αποδεκτές, φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα την πρόταση της τρόικας για ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικων οργανισμών.
     
 Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, από αυτούς τους οργανισμούς το κράτος έχει ένα κάθεχρονικο εισόδημα. «Εάν πωληθουν, συνέχισε, τότε θα πάρουμε ένα ποσό μια φορά, θα το ξοδέψουμε και μετά τέλος», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Ερωτηθείς αν θα προβάλει σθεναρή αντίσταση απέναντι στην τροϊκα, και θα επιμείνει στις κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας, απάντησε ότι δεν μπορεί να αυτοακυρωθει ως άτομο αλλά ούτε τις κατακτήσεις οι οποίες κερδήθηκαν με μπροστάρη το κόμμα του.  Δεν λέμε μόνο όχι είπε ο Πρόεδρος, αλλά δίνουμε και αντιπροτάσεις οι οποίες θα εξοικονομήσουν τα χρήματα που ζητούν. Αλλά σε καμιά περίπτωση, κατέληξε, δεν μπορείς να πεις στον εργαζόμενο δεν θα πάρεις 13ο μισθό, κάτι που θα οδηγήσει και το παζάρι σε παράλυση.

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει η διαδικασία απεξάρτησης των κυπριακών τραπεζών από τις ελληνικές, ο Πρόεδρος απάντησε ότι θέλει να πιστεύει ότι όντως θα εξευρεθούν τρόποι να γίνει κάτι τέτοιο, αφού τότε οι ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των  κυπριακών τραπεζών θα πέσουν στο ήμισυ και θα είναι δυνατό για την οικονομία θα τις αφομοιώσει. Μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα λέγοντας ότι αυτό που έγινε με τις τράπεζες είναι έγκλημα για το οποίο δεν φταίει ο απλός άνθρωπος.

Αντιδράσεις επιτελείου Αναστασιάδη 


Επικρίσεις εναντίον του Προέδρου Χριστόφια με αφορμή τις δηλώσεις του στην Αθήνα για την οικονομία, διατύπωσε το επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη, καλώντας για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση «να επιδείξει σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση».
Σε δηλώσεις ο Εκπρόσωπος του επιτελείου Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της οικονομίας, ο Πρόεδρος ευρισκόμενος στην Αθήνα, «επέλεξε να κάνει διαπραγμάτευση από αέρος, πριν από την σύσκεψη της Παρασκευής και πριν καν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του τόπου».

«Στράφηκε κατά των ‘ταγών’ της ΕΕ με απαξιωτικό τρόπο την ώρα που ο ίδιος προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, στρέφεται κατά εκείνων τους οποίους προσκάλεσε με δική του επιστολή για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες που δημιούργησε η πενταετής του θητεία. Κι’ όλα αυτά ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησής του, δηλώνει ότι εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο κ. Μητσόπουλος.

Μίλησε ακόμη για αβεβαιότητα την οποία βιώνει η κοινωνία, καλώντας την Κυβέρνηση να επιδείξει σοβαρότητα και ευθύνη, ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση και ένα σχέδιο σωτηρίας που να προσφέρει ελπίδα για το μέλλον.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι από την Αθήνα ακούσαμε τα «όχι» του Προέδρου, προσθέτοντας ότι τα στείρα ‘όχι’ δεν αποτελούν λύση και ότι τα τελευταία πέντε χρόνια "ακούμε ηχηρά, φιλεργατικά συνθήματα".

«Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι είναι επί της σημερινής διακυβέρνησής που για πρώτη φορά στην ιστορία παγοποιήθηκε η ΑΤΑ και οι προσαυξήσεις, περικόπηκαν οι μισθοί των εργαζομένων και η ανεργία εκτοξεύθηκε σε πρωτόγνωρα ύψη», ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος.

Κατέληξε λέγοντας ότι το μόνο που επιτυγχάνει με τη στάση του ο Πρόεδρος, «είναι να επιτείνει την αβεβαιότητα και να αυξάνει το κοινωνικό κόστος για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"