Πυρετός σε κυβέρνηση και κόμματα για να προλάβουν το χρόνο

Πακέτο ανάπτυξης με χρήματα από τις αδειοδοτήσεις για το ΦΑ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ αδιέξοδο έχει προκύψει  στο θέμα της ΑΤΑ  με  αγεφύρωτες τις διαφωνίες  Εργοδοτικών Οργανώσεων και Συντεχνιών.-

Με πυρετώδεις ρυθμούς τα  κόμματα ετοιμάζονται για τη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας ,  κατά την οποία αναμένεται να υποβάλουν τις  δικές τους προτάσεις  ή και παρατηρήσεις τους  στις προτάσεις της τρόικα και τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της  οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα έχει προκύψει αδιέξοδο  αναφορικά με  την ΑΤΑ. 
Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ απορρίπτουν τη μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας, επιμένοντας  ότι δεν δέχονται την καταβολή ΑΤΑ ενόσω  θα βρίσκεται σε εφαρμογή το μνημόνιο, θέση η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εργατικής πλευράς. Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος Χριστόφιας  ανακοίνωσε ότι αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις .

Παράλληλα το σήμερα αποστέλλεται στα κόμματα το σχέδιο της Κυβέρνησης για  μέτρα ανάπτυξης, το οποίο ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

Το πακέτο της κυβέρνησης προνοεί αναπτυξιακά μέτρα ύψους 300εκ. ευρώ για ανάπτυξη και στήριξη της απασχόλησης.  
Πρόκειται για πακέτο 300εκ. ευρώ με πηγές χρηματοδότησης τα έσοδα από τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων (τα 200εκ.) και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (100εκ.) με την οποία οι σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, πρόκειται για μέτρα με προστιθέμενη αξία που δημιουργούν θέσεις εργασίας.  

Στο πακέτο περιλαμβάνονται προγράμματα για βελτίωσης εξεύρεσης εργασίας από ανέργους, μέτρα για ΜμΕ, στήριξη στους τομείς των  κατασκευών, της έρευνας και της παιδείας.

Το αναλυτικό πακέτο, θα σταλεί στα κόμματα σήμερα ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας. Επίσης τα κόμματα θα λάβουν  έγγραφο για τους τομείς αγαθών και υπηρεσιών  και για το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κεντρική Τράπεζα είναι σε επαφή με την τρόικα και αναζητά λύσεις και διαμορφώνει προτάσεις. Πρόκειται για τεχνικά ζητήματα που δεν μπορεί κάποιος άλλο να ασχοληθεί πέραν από την Κεντρική Τράπεζα. Για κάποια θέματα ευαίσθητης υφής η κυβέρνηση έχει άποψη και θα την μεταφέρει.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση διαφωνεί με το θέμα της εκποίησης υποθηκευμένων ακινήτων, ειδικά όταν αυτά αφορούν ιδιοκατοίκηση και θα ζητήσουν την εξαίρεση τους από τη συγκεκριμένη πρόνοια. Γενικότερα, για το θέμα τις εκποίησης εγγυήσεων στις τράπεζες θα ζητήσουν επιμήκυνση του χρονικού ορίου των 18 μηνών που θέτει η τρόικα.

Όσον αφορά τον τομέα των Αγαθών και Υπηρεσιών, για τον οποίο η τρόικα έκανε συγκεκριμένες εισηγήσεις η κυβέρνηση έχει θέσει και εδώ κάποιες κόκκινες γραμμές, όπως για παράδειγμα, στο θέμα του κατώτατου μισθού και της κατάργησης της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό τομέα.

Πάντως, τα κόμματα ανέμεναν και πακέτο με διαρθρωτικά μέτρα. Ο Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως διαρθρωτικές αλλαγές υπάρχουν στο πρώτο πακέτο που στάλθηκε στα κόμματα, ενώ έγιναν ήδη πολλές τομές κατά τα τελευταία χρόνια.  Στον ιδιωτικό τομέα, είπε, έγινε αναδιάρθρωση ήδη για τις εισφορές στο ΤΚΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νίκη Μπερλουσκόνι αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα