Ανοικτά άφησε το Υπουργικό μέτρα και προϋπολογισμό μέχρι αύριο

Σήμερα ο Πρόεδρος πάει στην Αθήνα για συνάντηση με τον Σαμαρά.- Θέμα και ο απεγκλωβισμός των κυπριακών τραπεζών από το ελληνικό χρέος.- Την Παρασκευή στις 17:00 θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Για την Τετάρτη το βράδυ ανέβαλε το Υπουργικό Συμβούλιο την ολοκλήρωση της μελέτης του Προϋπολογισμού και του πακέτου μέτρων για την οικονομία που θα θέσει ενώπιον της Τρόικα προς διαπραγμάτευση.  Η αυριανή συνεδρία του Υπουργικού θα είναι συνέχεια χθεσινής η οποία άρχισε στις 15.30 και κράτησε μέχρι λίγο πριν τις έξη το απόγευμα.
Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Χριστόφιας μεταβαίνει στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό Σαμαρά. Θα επιστρέψει αργά απόψε.

Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, σε συνεδρία που ορίσθηκε στις 8.30 το βράδυ. Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους Αρχηγούς των κομμάτων  και στη συνέχεια θα τεθεί και ενώπιον των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντιπροτάσεις δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, ενώ το πακέτο θα ανακοινωθεί εμπιστευτικά στη σύσκεψη του προέδρου Χριστόφια με τους πολιτικούς αρχηγούς, την Παρασκευή.

Ο βασικός κορμός του πακέτου είναι έτοιμος, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέριες πριν από την οριστικοποίηση του και τη συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε ωστόσο ξεκάθαρο ότι τα μέτρα θα έχουν κοινωνικό κόστος, αλλά πρόσθεσε η προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται είναι να κατανέμεται αυτό ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε πολίτη.

Η Τρόικα ζητεί εξοικονομήσεις και αύξηση εσόδων της τάξης των 975 εκ. Οι πληροφορίες λένε ότι η κοστολόγηση του κυβερνητικού πακέτου δεν καλύπτει πλήρως αυτό το ποσό, αλλά είναι κοντά σ' αυτό. Πάντως, από τέσσερις κινήσεις και μόνο οδηγούνται στο καλάθι της Τρόικας 700 και πλέον εκατομμύρια. 

Από προκαταρκτικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι θα προκύψουν:
- Περικοπές μισθών €150 - €200 εκ.
- Φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας €300 εκ.
- Αύξηση ΦΠΑ στο 18% €100 εκ.
- Μείωση κρατικής μηχανής κατά 1000 θέσεις το χρόνο €100 εκ.
Η Λευκωσία ζητεί τα μέτρα να κατανεμηθούν χρονικά μέχρι και το 2016 και όχι μέχρι το 2015, που ζητεί η Τρόικα.
Όσο αφορά το θέμα των περικοπών των δημοσίων και ημικρατικών υπαλλήλων υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα εξοικονομεί ποσό 150 εκ. και το άλλο 200 εκ. Κατά τη διαπραγμάτευση η Λευκωσία θα επιδιώξει, οι περικοπές να είναι κλιμακωτές και να μην αγγίξουν μισθούς και συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό.

Από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, προσδοκάται αύξηση των κρατικών εσόδων μέχρι και 300 εκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαφοροποιηθούν οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας κατά τρόπο, που να προσεγγίζουν τις σημερινές τιμές των ακινήτων. Μέχρι σήμερα η φορολόγηση των ακινήτων γίνεται στη βάση των αξιών του 1980.
Πέραν τούτου θα φορολογηθεί το όφελος, η υπεραξία δηλαδή που πήραν κάποια ακίνητα από την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο, επιβολής τέλους σε περιουσίες πέραν του €1,2 εκ. (φόρος εκατομμυριούχου)
Εκτός συζήτησης για τη Λευκωσία είναι το θέμα του 13ου μισθού και η ΑΤΑ. Μάλιστα, για το θέμα αυτό καταθέτει σήμερα σε συνδικάτα και εργοδότες μεσολαβητική πρόταση η υπουργός Εργασίας, με στόχο να επέλθει συμφωνία μέχρι την επάνοδο της Τρόικας.

Το θέμα της επίσπευσης της εκποίησης ακινήτων, το οποίο ζητεί η Τρόικα, δεν γίνεται αποδεκτό από τη Λευκωσία. Οι πληροφορίες λένε ότι τη συγκεκριμένη πτυχή επεξεργάζεται η Κεντρική Τράπεζα, με αντιπροτάσεις ώστε αν μη τι άλλο να διασφαλίζεται η μόνιμη κατοικία.

Όσο αφορά το αναπτυξιακό κομμάτι, η κυβέρνηση φαίνεται να επαληθεύονται οι πληροφορίες που μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ. Τα 300 εκ. που υπολογίζεται να εισπράξει του χρόνου το κράτος από το δεύτερο γύρο αδειοδότησης οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ, θα διοχετευθούν σε αναπτυξιακά μέτρα.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι «στη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση, έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι. Το πακέτο αυτό κινείται στους άξονες που καθορίζονται και στις αποφάσεις των δύο τελευταίων Συμβουλίου της ΕΕ και αφορούν πρώτο, την εξυγίανση της οικονομίας, την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων που έχουν συσσωρευτεί μέσα από τα χρόνια, δεύτερο, τη στήριξη της ανάπτυξης και τρίτο, τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Αυτά πάντοτε στο πλαίσιο και της δυνατότητες του κράτους έχοντας υπόψη τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούμε σήμερα.

Τόνισε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατέψει τους χαμηλόμισθους.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Σαμαρά, ο Στέφανος Στεφάνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αντικείμενο της συζήτησης να είναι και το ζήτημα απεγκλωβισμού των κυπριακών τραπεζών από το ελληνικό χρέος.

Nωρίτερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ότι οι στιγμές είναι δύσκολες. Την Παρασκευή, είπε, θα συναντηθεί και με τους ηγέτες των κομμάτων, ενώ θα γίνουν επαφές και με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο πρόεδρος της δημοκρατία έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει πολλές φορές πως μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες με επιτυχία. Εύχομαι, πρόσθεσε, το συντομότερο δυνατόν, να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες , οικονομικές και πολιτικές. Να έχουμε λύση του κυπριακού προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων, ώστε να προχωρήσουμε, να δημιουργήσουμε στο νησί ένα χώρο ειρήνης και συνεργασίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"