Μπάχαλο με τα αξιόγραφα – Η Κυβέρνηση παρέπεμψε το θέμα στην Τρόικα

Έντονες αντιδράσεις των θυμάτων και βουλευτών.- Συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών.-

Το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για τα αξιόγραφα καθώς και οι ενέργειες που κάνει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, την τρόικα, για το πώς εξασφαλίζεται το λαβείν των κατόχων αξιόγραφων, συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Η συζήτηση διεξήχθη σε έντονο κλίμα. Το πρωί κάτοχοι αξιόγραφων πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ενώ αντιπροσωπεία κατόχων αξιόγραφων παρακολούθησαν τη συζήτηση στην Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης είπε πως «το συμπέρασμα είναι ότι ενώ τέλειωσε η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για το πώς λειτούργησαν οι τράπεζες, η Κυβέρνηση δεν μας έφερε πρόταση πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα των θυμάτων των αξιόγραφων, από τα οποία έχουν απομυζήσει οι τράπεζες 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ».

Οσα χρήματα κι αν δώσουμε για να στηριχθούν οι τράπεζες, εάν δεν καλυφθούν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις ευθύνες που έχουν οι τράπεζες, με τις νομικές διαδικασίες και κοινωνικές αντιδράσεις που θα έχουμε, οι τράπεζες θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα.

Προσωπικά δηλώνω, συνέχισε, ότι δεν θα δώσω καμία στήριξη προς τις τράπεζες εάν δεν λυθεί το θέμα των αξιόγραφων.

Εχουμε γκρίζα τοποθέτηση από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε, που λέει ότι υπάρχει πρόταση προς την τρόικα, την οποία δεν μπορούν να μας ενημερώσουν γιατί είναι λεπτή η περίοδος του χρόνου που μιλούμε γιατί γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

«Παίρνει κι όλη την ευθύνη η Κυβέρνηση για το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Κεντρική Τράπεζα, οι δύο τράπεζες έχουν εμπλακεί σε διαδικασίες και πρακτικές προώθησης της διάθεσης των αξιόγραφων κεφαλαίου, οι οποίες συνίστανται στην παροχή της επενδυτικής συμβουλής, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων Νόμου και της Οδηγίας που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα για την «Επαγγελματική Συμπεριφορά των τραπεζών κατά την Παροχή Επενδυτικών ή Παρεπόμενων Υπηρεσιών και κατά την Άσκηση Επενδυτικών Δραστηριοτήτων».
 
Για τη Λαϊκή, αφορούν τα αξιόγραφα που έκδωσε κατά τα έτη 2008, 2009, 2010 και 2011 και για την Τράπεζα Κύπρου το 2009 και 2011.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, ανέφερε ότι τα αξιόγραφα θεωρούνται κεφάλαιο των τραπεζών.

Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για τις τράπεζες ενδεχομένως να διερευνηθούν και πιθανές ποινικές ευθύνες.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν, όταν παραβιάζεται ο νόμος προβλέπεται επιβολή διοικητικών προστίμων μέχρι και 375 χιλ. ευρώ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης διευκρίνισε πως «με τις ποινικές διώξεις δεν θα πάρει κανένας πίσω τα λεφτά του αφού οι ποινικές διώξεις είναι για να επιβληθεί τιμωρία».

Στην Επιτροπή ακούστηκε επίσης πως αρκετά υψηλά μπόνους έπαιρναν τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών και τα μπόνους αυτά κρίνονταν πάνω σε ουσιαστικά εικονικά κέρδη.
Ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε πως  ήταν «παράλογα υψηλοί οι μισθοί».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως «μετά από την τοποθέτηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και βουλευτών του ΑΚΕΛ, είναι φανερό ότι δεν είναι έτοιμοι να δώσουν στη δημοσιότητα την πρόταση της Κυβέρνησης, η οποία στάλθηκε ψες προς την τρόικα, αν συμπεριλαμβάνει διασφάλιση των κατόχων αξιόγραφων ή τι επιτέλους περιλαμβάνει αυτή η πρόταση».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αν η Κυβέρνηση είχε μια συγκεκριμένη πρόταση που θα ήθελε να ακούσουν οι κάτοχοι αξιόγραφων δεν θα δίσταζε να την δώσει στη δημοσιότητα.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας δικαιώνει τους κατόχους αξιόγραφων και πως είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι άνθρωποι εξαπατήθηκαν.

«Απ΄ εκεί και πέρα η ηθική δικαίωση μέσω του πορίσματος δεν έχει καμία ουσιαστική αξία για τους κατόχους αξιόγραφων», είπε.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «η παράκληση τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας ήταν να μην συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα σε λεπτομέρειες λόγω του ότι κρίνεται ως επιβλαβής οποιαδήποτε συζήτηση στις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα πολύ σύντομα με την τρόικα».

Σημαντικό θέμα που εγέρθηκε, είπε, είναι το γεγονός ότι ενώ εμείς ζητήσαμε μέσω του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να μας δοθούν αναλυτικά τα δάνεια που τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών έχουν ζητήσει, κατά πόσον αυτά τα δάνεια είχαν πάρει χαριστικά επιτόκια και κατά πόσον σήμερα κάποια από αυτά κρίνονται ως επισφαλή μαζί με τα δάνεια των ανωτάτων διευθυντικών στελεχών των τραπεζών, πήραμε μια απάντηση η οποία δόθηκε από τις τράπεζες ότι αυτά περιλαμβάνονται στις ετήσιες εκθέσεις.

«Αυτό δεν είναι αληθές. Απάντησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς ότι τα δάνεια δεν περιλαμβάνονται, ο δε Επίτροπος για Προσωπικά Δεδομένα είπε ότι τα στοιχεία μπορούν να δοθούν, υπάρχει τρόπος να δοθούν στη Βουλή αναλυτικά για τον καθένα ξεχωριστά», συμπλήρωσε.

Όταν ο πολίτης καλείται να πληρώσει τόσα δισεκατομμύρια ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών, είπε η κ. Χαραλαμπίδου, έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει πώς έτυχαν διαχείρισης συγκεκριμένα θέματα για να καταλήξουμε στη σημερινή κατάσταση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι το πόρισμα και η έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στη Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου και δικαιώνει τους κατόχους αξιόγραφων.

Όμως τους δικαιώνει ηθικά, είπε, και η ουσία είναι πώς θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι για τη λεγόμενη πρόταση, όπως λέχθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα, έγινε έκκληση προς την Επιτροπή Θεσμών να μην ανακοινωθεί οτιδήποτε.
Διερωτήθηκε γιατί να υπάρχει σιωπή γι’ αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να δοθεί λύση πάραυτα από την Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας εξέφρασε απογοήτευση γιατί, όπως είπε, αναμέναμε από το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει ενημέρωση για το ποια είναι η πρόταση της Κυβέρνησης και των τραπεζών για επίλυση αυτού του προβλήματος που αφορά χιλιάδες ανθρώπους.

«Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, η Κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση στην τρόικα και μάλιστα αυτή η πρόταση δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί και έχουν ξεγελαστεί όλοι οι κάτοχοι αξιόγραφων αλλά και εμείς οι βουλευτές», συμπλήρωσε.
Εισηγήθηκε όπως η Κυβέρνηση αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για να διοριστεί άμεσα ποινικός ανακριτής ούτως ώστε να υποστούν τις συνέπειες του νόμου αυτοί που πραγματικά έχουν κατακλέψει χιλιάδες συμπολίτες μας.
Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση μέσα από το διάλογο με την τρόικα να φροντίσει να διεκδικήσει την καταχώρηση αυτών των ανθρώπων και να διασφαλιστεί το αρχικό τους κεφάλαιο.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως «είναι προφανές μέσα από τη συνεδρίαση ότι πρέπει να προχωρήσει η πλήρης διερεύνηση του σκανδάλου της οικονομικής καταστροφής».
Υπενθύμισε ότι ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων υπάρχει εισήγηση του Κινήματος για να διενεργήσει η Βουλή, με δικούς της εμπειρογνώμονες, έρευνα γύρω από το τραπεζικό σκάνδαλο αλλά και τις ευθύνες όλων, και της Κυβέρνησης και της Βουλής.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι η ιστορία των αξιόγραφων του θυμίζει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.
«Δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος σε τούτο τον τόπο που να πιστεύει ότι τούτη η Κυβέρνηση θα κάμει όποια απλή ενέργεια για να κλείσει το ζήτημα», είπε.

Ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε σε εκπομπή του «Σίγμα» που ασχολήθηκε με το θέμα, στην οποία όπως είπε λέχθηκε ότι «οι σχεδιαστές που συνέλαβαν το σχέδιο έχουν όνομα. Είναι Καρυδάς και Σιαρλή από την Τράπεζα Κύπρου και είναι Κουννής και Στυλιανίδης από τη Λαϊκή».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κατόχων αξιόγραφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης είπε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι τράπεζες παρανόμησαν, παρατύπησαν, παραπλάνησαν, εξαπάτησαν τον κόσμο.
 Αυτό πρέπει να είναι, σημείωσε, το όπλο στο χέρι της διαπραγματευτικής μας ομάδας που θα συζητήσει με την τρόικα.

«Πώς είναι δυνατόν προϊόν παρανομίας, παραπλάνησης και εξαπάτησης να διαπραγματεύεται με την τρόικα έτσι ώστε να χάσουμε την ευκαιρία από το να εξευρεθεί μια λύση πέραν από την μετοχοποίηση», διερωτήθηκε.

Περιμένουμε με ανυπομονησία, συνέχισε, την πρόταση των δύο τραπεζών που μας υποσχέθηκαν ότι θα μας πρότειναν μια τέτοια λύση που θα αποκαθιστούσε τους κατόχους αξιόγραφων.
Απαιτούμε, ανέφερε, την ενεργότερη εμπλοκή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έτσι ώστε να κατοχυρωθεί όλος ο κόσμος που έχει πρόβλημα επιβίωσης.

«Αν δεν λυθεί το πρόβλημα είμαστε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να κινηθούμε με δυναμικότερα μέτρα, με αγωγές εναντίον των τραπεζών. Κρατούμε τώρα πίσω τους αγανακτισμένους από τον να κάμουν κατάληψη τραπεζών που πιθανό να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή», σημείωσε.

Το μέλος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης είπε πως «πάλι βρισκόμαστε στο σκοτάδι και είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι επιχειρούν να μας οδηγήσουν σε μετωπική σύγκρουση με το παγόβουνο που λέγεται τρόικα για να μας βυθίσουν».

Απλά όποιοι κύκλοι επιχειρήσουν να υποθηκεύσουν το μέλλον εμάς και των παιδιών μας, σημείωσε, θα αναγκαστούμε κι εμείς να υποθηκεύσουμε το δικό τους αντίστοιχο μέλλον, πολιτικό και οικονομικό.
«Σε αυτό το μνημόνιο, το μνημόσυνο των αξιόγραφων, καλά κάνουν όλοι να είναι εκτός ατζέντας», συμπλήρωσε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"