Σε αποπληρωμές δανείων φαγώθηκε το Ρωσικό δάνειο

Θετικές οι ενδείξεις για επιμήκυνση μέχρι το 2016 του Τροϊκανού Μνημονίου, είπε στη Βουλή ο Γεν. Διευθυντής του Υπ. Οικονομικών.- 


Ορθολογιστική είναι η διαχείριση του ρωσικού δανείου των 2,5 δις ευρώ προς την Κύπρο, επισημάνθηκε κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης δήλωσε ότι το ποσό αυτό διατέθηκε για την αποπληρωμή χρεογράφων που έληγαν, κυρίως από την εξωτερική αγορά. 

Η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη απέστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογο της, τον περασμένο Ιούλιο εξηγώντας τον τρόπο διαχείρισης του δανείου. Μέχρι σήμερα έχουν αποπληρωθεί δύο δόσεις των τόκων συνολικού ύψους 112 εκ. ευρώ.

Το δάνειο λήγει το 2016 και δεν αποκλείεται, γίνονται συζητήσεις με τους Ρώσους, ώστε να παραταθεί η αποπληρωμή του για το 2020.

Για το αίτημα για το νέο δάνειο από τη Ρωσία ύψους 5 δις, ο Χρίστος Πατσαλίδης είπε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της Ρωσίας και δεν υπάρχει καμία ένδειξη, όπως είπε, ότι η παραχώρηση νέου δανείου θα γίνει μέσω Τρόικας. 

Οι ρωσικές αρχές, είπε, σε τακτά χρονικά διαστήματα ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία επιπρόσθετα στοιχεία.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την Τρόικα, στο αίτημα μας για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής στα 4 χρόνια, δηλαδή να λήγει το 2016. Αυτό είναι κάτι που πρώτη φορά λέγεται από κρατικό αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι οι ανάγκες μέχρι το τέλος του 2012 είναι 3,7 δις ευρώ ή ποσοστό 75% του ΑΕΠ, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες από το ρωσικό δάνειο.
Ένα ποσό 2,5 δις ευρώ καλύφθηκαν από το ρωσικό δάνειο. 800 εκ. ευρώ από αναχρηματοδοτήσεις δανείων ενώ απομένουν 400 εκ. ευρώ, τα οποία μάλλον θα παραπεμφθούν στην επόμενη κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση δεν βρει το ποσό αυτό από δάνεια, τότε αναγκαστικά θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών για υπηρεσίες και έργα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου δήλωσε ότι χωρίς το ρωσικό δάνειο η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα. Σημείωσε ότι η Λευκωσία πληρώνει κανονικά τους τόκους του δανείου και τόνισε ότι η διαχείριση του χρέους είναι ορθολογιστικότατη.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση κατέφυγε σε ρωσικό δάνειο με επιτόκιο 4,5% και δεν κατέφυγε τότε στο μηχανισμό όπου το επιτόκιο είναι γύρω στο 3%. Πρέπει είπε, να δώσει εξηγήσεις στο λαό.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι έπρεπε να εφαρμοστούν πολιτικές περισυλλογής ώστε η Κύπρος να μην χάσει την αξιοπιστία της, κυρίως προς του Ρώσους, οι οποίοι ζητούν συνεχώς εξηγήσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"