Μνημόσυνο των πεσόντων και θανόντων πολιτικών κρατουμένων 1955-59, στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς

«θυσιαστήριο ψυχών και σωμάτων για τον απελευθερωτικό μας αγώνα».-

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί το μνημόσυνο των πεσόντων και θανόντων πολιτικών κρατουμένων του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, ενώ ακολούθησε εκδήλωση στην αίθουσα "Ελλάδος" των κρατητηρίων.  

Στην εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης και τιμής πολιτικών κρατουμένων, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς, ο Βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας εκ μέρους του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα, εκπρόσωποι των κομμάτων ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.  
  
Κατά την εκδήλωση προβλήθηκε σύντομη ταινία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Κοκκινοτριμιθιάς, Μάμμαρι, Πύλας και Πολεμίου και ακολούθησε ομιλία από τον τέως Ευρωβουλευτή, Γιαννάκη Μάτση και χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο των πολιτικών κρατουμένων, Γιάννη Σπανό, τον Πρόεδρο του ΣΙΜΑΕ Ανδρέα Πογιατζή και την προϊστάμενη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής Πρεσβείας, Αικατερίνη Λάμπρου.

Ακολούθησε σύντομο πρόγραμμα από τη μαθητιώσα νεότητα του Λυκείου Κουτσόφτα - Παναγίδη και του Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς, περιήγηση στη διαρκή έκθεση γκραβούρων και χειρογράφων 1570-1821 και κατάθεση στεφάνων.

Στην ομιλία του, ο Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος για δυο χρόνια, το 1956 και το 1957 έζησε ως πολιτικός κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κοκκινοτριμιθιάς με αριθμό 194, κάλεσε τους υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας να εξαγγείλουν την στρατηγική που θα εφαρμόσουν για αντιμετώπιση του θέματος της προσφυγής Ελληνοκυπρίων στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων και πρόσθεσε ότι σε δύο δημοσιογραφικές του συνεντεύξεις, φέτος, είχε καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξαγγείλει με την έγκαιρη αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου σχέδιο για απόκτηση μέσω επιλεγμένου νομικού φορέα τις περιουσίες όσων Ελληνοκυπρίων ήθελαν να τις πωλήσουν και να τερματίσουν την προσφυγή τους στην επιτροπή. 

"Να μην ξεχνούμε ότι οικονομικά γονατισμένη χώρα είναι και πολιτικά ευάλωτη", είπε ο κ. Μάτσης.
Ανέφερε ότι "με τον πλούτο που διαθέτουμε και με επιλεγμένη στρατηγική και συνεργασίες με γειτονικά και άλλα σημαντικά κράτη, είναι εφικτό να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί" και "να επαναφέρουμε την αυτοπεποίθηση στον λαό μας, να τονώσουμε την επαναλειτουργία των πληγεισών επιχειρήσεων, να αποκαταστήσουμε την πίστη και την ελπίδα στην πληγωμένη γενιά των νέων ανθρώπων και να ενώσουμε τις δυνάμεις όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον".

Για να δικαιώσουμε, συνέχισε, "όσο είναι εφικτό τους αγώνες των πεσόντων ηρώων μας όπως και των χιλιάδων κρατουμένων συμπατριωτών μας που πολέμησαν, βασανίστηκαν και εγκατέλειψαν αγόγγυστα γυναίκες, παιδιά και οικογένεια για να προσφέρουν σε εμάς μια ελεύθερη πατρίδα".

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος των πολιτικών κρατουμένων Γιάννης Σπανός είπε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι παιδιά συναγωνιστών του και "μπορούν να ανατείλουν ελπίδα" πολιτικής αναδημιουργίας.

Ο κ. Σπανός κάλεσε τους υποψηφίους προέδρους σε περίπτωση εκλογής τους "να απαλλαγούν από αχυρανθρώπους κομματικής συναλλαγής και να συγκροτήσουν εξουσία προσωπικοτήτων διεθνούς αναγνώρισης με δύναμη αντίστασης για ιδεολογική ανασυγκρότηση και επιτέλους εθνική ενότητα", αλλά και "για επαναφορά της ελληνικής παιδείας στα βάθρα των καταβολών της".

Ο Πρόεδρος του ΣΙΜΑΕ Ανδρέας Πογιατζής αναφέρθηκε στο χρέος να τιμούνται οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-59 και να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη τους, ενώ η προϊστάμενη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής Πρεσβείας, Αικατερίνη Λάμπρου αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου της τότε εποχής για τους αγώνες της ΕΟΚΑ.  

Σε δηλώσεις, μετά την εκδήλωση, ο κ. Μαλάς είπε ότι "ήρθαμε εδώ να θυμηθούμε εκείνο τον πολύ περήφανο αγώνα που διεξήγαγε ο κυπριακός ελληνισμός", προσθέτοντας ότι "εκείνος ο αγώνας ήταν και στρατιωτικός και κοινωνικός και σε αυτόν συμμετείχε η ολότητα του κυπριακού ελληνισμού".

Ο κ. Μαλάς εξέφρασε περηφάνια γιατί οι καταβολές του, όπως είπε, "είναι τέτοιες που συμμετείχε και η οικογένεια του σε αυτόν τον ωραίο αγώνα".

"Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι οι οποιεσδήποτε ιδεολογικές προσεγγίσεις του οποιουδήποτε υποψηφίου έχουν μία διαχρονικότητα, αποδεικνύουν ότι οι αγωνιστικές καταβολές δεν έχουν ιδεολογική απόχρωση και ακριβώς αποδεικνύουν ότι εκείνος ο αγώνας ήταν ένας αγώνας ολοκλήρου του κυπριακού ελληνισμού", πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι "πρέπει να κριθούμε όλοι μας και από το τότε, το μετέπειτα, το σήμερα και το αύριο".

Ο Βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, εκ μέρους του υποψηφίου για την Προεδρία, Γιώργου Λιλλήκα, χαρακτήρισε τον χώρο των κρατητηρίων Κοκκινοτριμιθιάς "θυσιαστήριο ψυχών και σωμάτων για τον απελευθερωτικό μας αγώνα".

"Αυτοί που αγωνίστηκαν για να έχουμε σήμερα πατρίδα ελευθέρα, έστω και αυτή τη μισή που έχουμε, δεν αγωνίστηκαν για να καταλύσουμε αυτό το κράτος και να το διαλύσουμε", είπε ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας ότι "πρέπει να ζητούμε και να επιζητούμε, όχι επανένωση αλλά απελευθέρωση και όχι διζωνική αλλά ένα κράτος δημοκρατικό που να είναι διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και κάθε άνθρωπος να έχει μία ψήφο". "Ο αγώνας του 1955-59 αυτό τον σκοπό είχε", κατέληξε.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"