Φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν για τις τράπεζες

Φτάνει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή του, δηλώνει ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης.

Το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του προτεινόμενου Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για τις τράπεζες της ευρωζώνης είναι αρκετά φιλόδοξο, δήλωσε το μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει 
Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να σπάσει ο γόρδιος δεσμός μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών, δίνοντας το παράδειγμα της Κύπρου όπου οι ζημιές που υπέστησαν οι εγχώριες τράπεζες λόγω της μεγάλης κατοχής ελληνικού χρέους αλλά και της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία ανάγκασαν την Κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση για πακέτο διάσωσης έτσι ώστε να μπορέσει να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση τους.

«Παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των προτάσεων της Κομισιόν για το SSM ακούγεται αρκετά φιλόδοξο, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για εφαρμογή του το συντομότερο δυνατόν, κυρίως επειδή η σύσταση του SSM είναι προϋπόθεση για την πιθανή απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας)», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης σε ομιλία του ενώπιον της Ατυπης Συνάντησης  Ακολούθων Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ΕΕ στη Λευκωσία στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι υπάρχει αριθμός θεμάτων στις προτάσεις της Κομισιόν τα οποία «χρήζουν περαιτέρω συζήτησης και διαβούλευσης», προσθέτοντας ότι αυτά συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στο εύρος της εποπτείας, το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής και τις λεπτομέρειες της συμμετοχής μη κρατών μελών της ευρωζώνης, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Τραπεζών (EBA) και τη συνεργασία της με την ΕΚΤ και τους εθνικούς επόπτες, την λειτουργική και διοικητική δομή εντός της ΕΚΤ που πρέπει να δημιουργηθεί για να εκτελέσει τα καινούρια της καθήκοντα και τις ρυθμίσεις διαφάνειας και λογοδοσίας.

Να σπάσει ο γόρδιος δεσμός μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών
---------------------
Περαιτέρω, ο κ. Δημητρίαδης τόνισε ότι «μια κίνηση σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εποπτείας είναι απαραίτητη», δεδομένων των κοινών νομισματικών ευθυνών στην ευρωζώνη και της πιο στενής οικονομικής και χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης, καθώς και συγκεκριμένων κινδύνων που έχουν να κάνουν με την εξάπλωση εκτός συνόρων  μιας τραπεζικής κρίσης.

«Είναι, επίσης, αναγκαίο να σπάσει ο γόρδιος δεσμός που υπάρχει μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών, ο οποίος έχει οδηγήσει στη χρήση 4,5 τρισ. ευρώ των φορολογούμενων για τη διάσωση τραπεζών στην ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι στο μέλλον «οι ζημιές των τραπεζιτών δεν πρέπει πλέον να μετατρέπονται σε χρέος των φορολογούμενων, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ολόκληρων χωρών».

Επικαλέστηκε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου, η οποία έχει αιτηθεί για οικονομική βοήθεια από τον μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ για να βοηθήσει τις κυπριακές τράπεζες στην ανακεφαλαιοποίηση τους, μετά το ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους.
«Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες τράπεζες, προέρχονται κυρίως από τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του σημαντικού αριθμού ελληνικού χρέους που κατείχαν, καθώς και της ψηλής τους έκθεσης στην ελληνική οικονομία, κάτι που οδήγησε σε μια σειρά από υποβαθμίσεις για τις τράπεζες και το νόμισμα», ανέφερε.

«Αυτό, οδήγησε τελικά στην απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, ενώ η ανάγκη της ανακεφαλαιοποιήσης προβληματικών τραπεζών είναι ο κύριος λόγος πίσω από την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το EFSF/ESM”, πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι το ακριβές μέγεθος της ζημιάς στα κεφάλαια των τραπεζών αναμένεται να εξακριβωθεί το Δεκέμβριο του 2012 μετά από διαγνωστική έρευνα, ο κ. Δημητριάδης, ανέφερε ότι «είναι πασιφανές ότι θα χρειαστεί ένα σημαντικό πακέτο στήριξης για τη διάσωση των τραπεζών».

Ο Διοικητής της Κεντρικής, υπογράμμισε επίσης ότι «η παγκόσμια χρηματοοικονομική ολοκλήρωση και η ενιαία αγορά της ΕΕ επέτρεψαν στον τραπεζικό τομέα σε κάποια κράτη μέλη να γίνει πολλές φορές πιο μεγάλο από το εθνικό ΑΕΠ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα στη δημιουργία ιδρυμάτων που είναι «πολύ μεγάλα για να αποτύχουν» και «πολύ μεγάλα για να διασωθούν» στο πλαίσιο των υφιστάμενων εθνικών δομών.

Στην Κύπρο, είπε, οι τράπεζες είναι 5,5 φορές μεγαλύτερες του ΑΕΠ της νήσου.  Σημείωσε ωστόσο ότι από την άλλη μεριά, η εμπειρία υποδεικνύει ότι η αποτυχία ακόμη και σχετικά μικρών τραπεζών μπορεί και πάλι να προκαλέσει διασυνοριακή συστημική ζημιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"