Κρίσιμη εβδομάδα για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας

Εντατικές διαπραγματεύσεις Στουρνάρα με την Τρόικα.- Ενστάσεις για ορισμένα μέτρα – Σήμερα βλέπει τους τροϊκανούς ο Σαμαράς, ο οποίος αύριο συναντά τον Ντράγκι στη Φραγκφούρτη.- Την Πέμπτη κρίσιμη συνεδρία του Γιούρογκρουπ στη Λευκωσία.-

ΑΘΗΝΑ: Με δέκα φακέλους ανά χείρας και με πρώτους εκείνους των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, όπου κρύβονται μέτρα ύψους 11,9 δισ. ευρώ, προσήλθαν στη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας στις 16.00 το απόγευμα της Κυριακής. 

Στη συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες, ο κ. Στουρνάρας και το επιτελείο του παρουσίασαν στους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) το σχέδιο της ελληνικής πλευράς τόσο για τα μέτρα της επόμενης διετίας όσο και για τους κρίσιμους τομείς των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για ορισμένα μέτρα, δεν τα καταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Σε ερώτηση «αν τα εξειδικεύσουμε υπάρχει περίπτωση να τα απορρίψουν;» το ίδιο στέλεχος απάντησε «ναι». Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα, το κλίμα ήταν καλύτερο σε σύγκριση με την προηγούμενη συνάντηση. 

«Ηταν μια καλή συνάντηση» ανέφερε αμέσως μετά ο Πόουλ Τόμσεν. «Δουλεύουμε μέρα νύχτα» σημείωσε ο Κλάους Μαζούχ. Από ελληνικής πλευράς στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι «για να εγγραφούν έσοδα από τη φοροδιαφυγή στο πακέτο πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί». 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στην τρόικα μέτρα πάνω από 17 δισ. ευρώ ώστε να γίνει επιλογή και να προκύψει το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ. 

Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 19.00 για τα αποτελέσματα της συνάντησης. 

Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου μακροοικονομικού σεναρίου το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία που κινούνται εκτός των προβλέψεων και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους την οποία περιμένουν Βρυξέλλες και Βερολίνο ως το τέλος του μήνα (ή τις αρχές του επόμενου) για να καθορίσουν τη στάση τους. 

Κλειδί της απογευματινής σύσκεψης, αλλά και των επόμενων ημερών πριν από την αναχώρηση του κ. Στουρνάρα και της τρόικας για το κρίσιμο Eurogroup της Λευκωσίας (14 Σεπτεμβρίου), είναι η υποβολή από την ελληνική πλευρά ισοδύναμων μέτρων και η επεξεργασία από τους δανειστές. 

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει πρόγευση των μέτρων με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή το αργότερο ως την Παρασκευή. 

Πού επιμένουν

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δύσκολα θα αποδεχθεί ισοδύναμα μέτρα η τρόικα που επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο, εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο εκατοντάδων ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το βασικό θέμα που μένει να φανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, και στις συναντήσεις της τρόικας με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά και τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, είναι αν οι επικεφαλής της τριμερούς θα επαναφέρουν στο τραπέζι τις υποδείξεις που περιλαμβάνονται στο γνωστό email του τεχνικού κλιμακίου για 6ήμερη και εκ περιτροπής εργασία και μείωση των αποζημιώσεων.

Στις 11:45 το πρωί σήμερα, ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών και την Τρίτη θα πάει στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στην τρόικα ένα πακέτο μέτρων της τάξεως των 17 δισ. ευρώ περίπου, στο οποίο θα υπάρχουν πολλά εναλλακτικά σενάρια ώστε να αποφευχθούν τυχόν ενστάσεις της τρόικας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"