Άρχισε ο γολγοθάς για τον Προϋπολογισμό και το Πακέτο Μέτρων

Δίωρη συζήτηση χθες στο Υπουργικό, η οποία θα συνεχισθεί το πρωί του Σαββάτου. – Την  Πέμπτη και την Παρασκευή ενημέρωση των κομμάτων και σύσκεψη των Αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα.- Σήμερα ανακοινώνεται πότε έρχεται η Τρόικα.

 
Το Υπουργικό Συμβούλιο άρχισε χθες το απόγευμα τη συζήτηση του Προϋπολογισμού λιτότητας  για το 2013, σε συνδυασμό με το πακέτο μέτρων που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης με την Τρόικα. Η συζήτηση στο Υπουργικό θα συνεχισθεί το πρωί του Σαββάτου επειδή σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με Μπαρόζο, Ρομπέυ και Σιούλτς για θέματα που σχετίζονται με την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, και επιστρέφει αύριο το βράδυ.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα γίνει μια πρώτη ενημέρωση των κομμάτων, και το Σάββατο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αναχωρήσει στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, από όπου αναμένεται να επιστρέψει περί τα μέσα τη ερχόμενης εβδομάδας.

Οι προτάσεις μέτρων
Σ’ ότι αφορά την προετοιμασία για την Τρόικα,  ο Βάσος Σιαρλή και οι συνεργάτες του έχουν ετοιμάσει εναλλακτικές προτάσεις για κάθε μέτρο όπου  αναμένεται να υπάρξουν διαφωνίες.  Είναι κοστολογημένες έτσι ώστε στο τέλος να συναθροίζεται το συνολικό ποσό που απαιτεί η Τρόικα(1,1 δις).

Αναλυτικότερα, η Κύπρος θα επιδιώξει όπως η εφαρμογή των μέτρων να έχει ένα βάθος χρόνου πενταετίας, ενώ τα περισσότερα μέτρα να εφαρμοστούν εντός του 2013. Αυτός είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος των επιδιώξεων μας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν σενάρια για μη αποκοπή του 13ου μισθού, θα προταθεί κλιμακωτή αποκοπή των μισθών δημοσίων και ημικρατικών υπαλλήλων και θα επιμείνουμε σε μεταρρύθμιση και όχι κατάργηση της ΑΤΑ.

Το πακέτο των αντιπροτάσεων με την Τρόικα θα εμβολιασθεί και με μέτρα από τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινωνικούς εταίρους θα ξεκινήσει από την ερχόμενη βδομάδα. Αναπόφευκτο είναι το ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς θα ζητηθεί η δέσμευση όλων όπως και των υποψηφίων Προέδρων. Οι πληροφορίες λένε ότι επίσημη υπογραφή μνημονίου θα υπάρξει μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν και ημερολογιακά οι κινήσεις δεν βγαίνουν με τα διαθέσιμα ρευστά στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα και με δηλώσεις του κ. Σιαρλή τα χρήματά μας αρκούν μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη, ενώ η συμφωνία με την Τρόικα δεν  αναμένεται πρίν από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή  συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία άρχισε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2013 ο Στέφανος  Στεφάνου ανέφερε ότι η ετοιμασία του πακέτου μέτρων που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται στο τελικό στάδιο. «Ο Προϋπολογισμός αυτός λαμβάνει σοβαρά υπόψη το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της Κυβέρνησης και των απαιτήσεων της ΕΕ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στον προϋπολογισμό αντανακλάται και η ανάγκη για οικονομική εξυγίανση ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε στη συνέχεια ότι τα ζητήματα της οικονομικής εξυγίανσης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, «μας καθοδηγούν, όπως μας καθοδηγούν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που έχουν ως βασικούς άξονες αυτές ακριβώς τις θέσεις».

Ερωτηθείς αν η Τρόικα θα ζητήσει να δει τον προϋπολογισμό του κράτους, ο κ. Στεφάνου είπε πως ο προϋπολογισμός, ως ο βασικός νόμος του κράτους, δεν είναι μυστικός και η ίδια η Τρόικα μπορεί να τον δει και να τον αξιολογήσει, με την έννοια ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η εξυγίανση μέσω της αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων της οικονομίας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η σκέψη από το Υπουργικό να συμπεριληφθεί η υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα στον προϋπολογισμό του 2013, ο κ. Στεφάνου είπε πως τα θέματα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν στην πορεία, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της περιόδου, «με την έννοια ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία συζήτησης με την Τρόικα, και ταυτόχρονα υπάρχει και η ανάγκη για να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του προϋπολογισμού».

Απαντώντας αν ο στόχος να περιοριστεί το έλλειμμα στο 2,5% εξακολουθεί να ισχύει, ο κ. Στεφάνου είπε πως ο στόχος είναι όσο το δυνατό να είμαστε κοντά στο 3%, λίγο κάτω από το 3%. «Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αυτά, όταν και εφόσον προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, και πολύ περισσότερο όταν συμφωνηθεί με την Τρόικα το πρόγραμμα, αυτά τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν, έχοντας υπόψη πλέον τα ζητήματα που τίθενται στο πρόγραμμα», είπε.

Η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Τρόικα το συντομότερο δυνατό, είπε ο κ. Στεφάνου απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις για το Μνημόνιο, ενώ ερωτηθείς αν τέθηκε από την Τρόικα ζήτημα ταυτόχρονης ψήφισης προϋπολογισμού και Μνημονίου, απάντησε αρνητικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"