Ανάφλεξη της αντιπαράθεσης προκάλεσαν οι διαρροές για τις προτάσεις της Τρόικα


Σε νέα ύψη  εκτινάχθηκαν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα της οικονομίας, μετά και τις νέες διαρροές  αναφορικά με τα καταθλιπτικά μέτρα που έχει προτείνει η Τρόικα.
Τα κόμματα καταγγέλλουν την κυβέρνηση για σκοταδισμό και ζητούν άμεση ενημέρωση για χάραξη κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης του θέματος, κατηγορώντας την παράλληλα για επικοινωνιακά παιχνίδια με «αβολίδωτη αντιπαράθεση με την Τρόικα», οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι.
 
Άμεση απάντηση από το Προεδρικό, με τον Στέφανο Στεφάνου να δηλώνει  ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει  πακέτο προτάσεων για  να το παρουσιάσει στα κόμματα και στους εταίρους για διαβούλευση και να υπάρξει κοινή θέση.

Άμεση σύσκεψη ζητεί ο ΔΗΣΥ
 
«Η πρακτική των διαρροών πάνω σ’ ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα αυξάνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στους πολίτες», δήλωσε ο Εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης.  Τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να ενημερώσει επίσημα και θεσμικά τα πολιτικά κόμματα για το σύνολο των προτάσεων της Τρόικας, εάν ειλικρινά επιθυμεί την εποικοδομητική συνεργασία και τη συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων. "Η υπεύθυνη και σοβαρή διαπραγμάτευση για τα μέτρα που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου και το επίπεδο ζωής των πολιτών δεν γίνεται ούτε δημόσια, ούτε με διαρροές, ούτε με αντεγκλήσεις", σημείωσε, καλώντας εκ νέου τον Πρόεδρο Χριστόφια να συγκαλέσει άμεσα τη σύσκεψη αρχηγών, «ώστε να καταλήξουμε σε κοινό σχέδιο δράσης που όλοι θα δεσμευθούμε να προωθήσουμε και να υλοποιήσουμε».

Για συσκότιση μιλά το ΔΗΚΟ
 
Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, επεσήμανε  πως το κόμμα του δεν θα δεχθεί ένα μνημόνιο σκληρής λιτότητας και με ιδιαίτερα επαχθείς όρους, το οποίο θα πλήττει την κοινωνική συνοχή. Ο κ. Φωτίου έκανε λόγο για συσκότιση των πολιτικών δυνάμεων για τα τεκταινόμενα γύρω από το θέμα του μνημονίου και κάλεσε   ην κυβέρνηση να δώσει στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους το προσχέδιο των προτάσεων της τρόικας, έτσι ώστε να το μελετήσουν και να ενισχύσουν με τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου στο διάλογο με την τρόικα. Η Κυβέρνηση, ανέφερε, επιμένει να κρατεί στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. «Με αυτή την αναβλητικότητα, η βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο», επεσήμανε. 
 
Ο κ. Φωτίου απηύθυνε «έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών, προκειμένου με συλλογικότητα και συνευθύνη, να συνδιαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που να στηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και από τους κοινωνικούς εταίρους». 
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι αντί διαφάνειας, ενημέρωσης και συλλογικής διαβούλευσης, η Κυβέρνηση επέλεξε την συσκότιση και τον επικίνδυνο δρόμο της μοναχικής πορείας. Αν τα μέτρα της Τρόικας «είναι όντως αυτά που έχουν διαρρεύσει, τότε πραγματικά επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες μας», δήλωσε  ο Βουλευτής της  ΕΔΕΚ, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτά τα μέτρα».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι μετά την χθεσινή διαρροή στον ηλεκτρονικό τύπο των μέτρων που προτείνει η Τρόικα, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ανοίξει τα χαρτιά της στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου «Εστω και τώρα, η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε ενημέρωση, διαβούλευση και συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατό ευρύτερη συνδρομή στην αντιμετώπιση της κατάστασης», πρόσθεσε.
 
Η Τρόικα, συνέχισε, μιλά με τη στεγνή και στυγνή γλώσσα των αριθμών, επισημαίνοντας ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να διασφαλίσουν τη δόση τους, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα διασφαλίσουν ούτε τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας ούτε την κοινωνική συνοχή.
 
Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας τόνισε ότι είναι ανεύθυνο οι κυβερνώντες να έχουν από τον Ιούλιο τις προτάσεις της Τρόικα, να προσποιούνται ότι δεν έχουν αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς, να απορρίπτουν τη συλλογική διαβούλευση και να επιμένουν να κρατούν τους πολίτες και τα κόμματα στο σκοτάδι.
 
Ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας,  δήλωσε ότι η φιλοσοφία των όρων του μνημονίου, που είδε το φως της δημοσιότητας, στηρίζεται σε οριζόντια μέτρα λιτότητας και στην αύξηση φορολογικών συντελεστών. Η ίδια συνταγή, που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και είχε τραγικά αποτελέσματα τόσο για την οικονομία, όσο και για τους εργαζόμενους και τον κοινωνικό ιστό.
 
Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κύριος Λιλλήκας αναφέρει ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μονόπλευρου πακέτου μέτρων μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"