Πρόεδρος Χριστόφιας: Όχι σε Μνημόνιο που θα οδηγεί σε πτώχευση

Θα συναντηθεί με τη Λαγκάρντ.- Αποφάσεις στη βάση εξυγίανσης, κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης .
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι θα έχει συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την επίσκεψη της στην Κύπρο για τις εργασίες των ECOFIN και Eurogroup.

Επεσήμανε παράλληλα ότι  η προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση είναι να μην επιβληθεί στην Κύπρο Μνημόνιο που θα οδηγεί τη χώρα σε πτώχευση και πως μέσω αλλεπάλληλων  συσκέψεων η Κυβέρνηση καταρτίζει το δικό της στρατηγικό σχέδιο το οποίο αφού συζητηθεί με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, θα τεθεί ενώπιον της Τρόικας.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της τέλεσης των εγκαινίων των νέων κεντρικών γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και κληθείς να διευκρινίσει αν τελικά θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ η οποία έρχεται μεθαύριο στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «βεβαίως και θα υπάρξει συνάντηση».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το πότε αναμένεται να συγκληθεί η σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων  ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως όταν θα είναι έτοιμος «σίγουρα θα γίνει η σύσκεψη» όπως θα δει, όπως πρόσθεσε, και τους κοινωνικούς εταίρους. Ερωτηθείς αν η σύσκεψη μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά εντός της ερχόμενης βδομάδας, ο Πρόεδρος απάντησε «ίδωμεν».

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα προωθήσει την πρόταση όπως οι τράπεζες στην Ευρωζώνη τεθούν υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ανακεφαλαιοποίηση να γίνεται μέσα από την ΕΚΤ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού υπέδειξε ότι αυτά τα θέματα «δεν εξαρτώνται από την εκ περιτροπής Προεδρία» σημείωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει ό,τι είναι δυνατόν να προωθηθεί. «Εξαρτάται από το Συμβούλιο στο σύνολό του» συμπλήρωσε.

Τόνισε δε πως στις 19 Σεπτεμβρίου θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπουι και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς οπόταν και όλα αυτά τα ζητήματα με επίκεντρο, βέβαια, την πορεία συζητήσεων και έγκρισης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, θα τεθούν στο τραπέζι. Ανέφερε πως δεν μπορεί να πει τίποτα περισσότερο αυτή τη στιγμή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η Κύπρος τάσσεται υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας, ωστόσο δεν θα πρέπει να δίνεται το λανθασμένο μήνυμα «ότι είναι άνευ όρων». «Θα είναι με όρους και αυτό οι οποίοι θα συζητηθούν» συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην ομιλία του απόψε έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς την Τρόικα ότι δεν θα δεχθεί Μνημόνια που θα οδηγούν τη χώρα σε πτώχευση όπως έγινε σε άλλες χώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι αυτή είναι η προσπάθεια και η θέση της Κυβέρνησης, «αλλά προσπαθούμε» πρόσθεσε, «με αλλεπάλληλες συσκέψεις που δεν δημοσιοποιούνται να καταρτίσουμε το δικό μας στρατηγικό σχέδιο, θα το συζητήσουμε και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με τους κοινωνικούς εταίρους και μετά θα το θέσουμε στην Τρόικα».

Εκτός κειμένου αναφορές

Εξάλλου σε εκτός κειμένου αναφορές του στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση, και απευθυνόμενος, όπως ο ίδιος παρατήρησε σε λειτουργούς του Δημοσίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «πρέπει να έχουμε όλοι υπομονή» και πως η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει, τουλάχιστο τις βασικότερες κατακτήσεις των λειτουργών του Δημοσίου να τις υπερασπιστεί.

«Γνωρίζετε τη δική μου φιλοσοφία, τη φιλοσοφία αυτής της Κυβέρνησης, βέβαια χωρίς θυσίες δεν πρόκειται να τα φέρουμε βόλτα, να τα βγάλουμε πέρα, αλλά εξαρτάται και από το είδος των θυσιών και το χρόνο που θα απαιτηθεί να προβούμε σε αυτές τις θυσίες» πρόσθεσε.
Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι με τις σωστές κινήσεις στην προσπάθεια για εξυγίανση οι οποίες δεν θα πνίγουν την ανάπτυξη μπορούμε να εξέλθουμε μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη από το αδιέξοδο.

Τόνισε παράλληλα ότι η Κυπριακή Προεδρία προσπάθησε να περάσει μια φιλοσοφία στην ΕΕ η οποία είναι διαφορετική από εκείνη που ακολουθήθηκε τα πρώτα χρόνια της κρίσης και που οδηγεί λαούς και χώρες στη πτώχευση ουσιαστικά. «Δεν θέλουμε αυτό να επιβληθεί στο δικό μας το λαό την ώρα που οι δύο τελευταίες Σύνοδοι του Συμβουλίου της ΕΕ έχουν αποφασίσει διαφορετικά» είπε, προσθέτοντας πως βεβαίως όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει ΕΕ. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, έχει περάσει, όμως, η απόφαση, σήμερα έχει περάσει και η έγκριση από πλευράς του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για να συμβάλει και η Γερμανία, οπότε θα δοθεί μια μάχη πότε αρχίζει τη λειτουργία του ο νέος Μηχανισμός. Ξέρω ότι δεν είναι απλά τα πράγματα, όμως, είναι ένα βήμα μπροστά. Είναι μια ανάσα για Κυβερνήσεις και για λαούς της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακολούθως ότι ο ίδιος δεν δέχτηκε ποτέ τη συκοφαντία ενάντια στους λαούς της Νότιας Ευρώπης ότι είναι λαοί οι οποίοι θέλουν ραχάτι και δεν εργάζονται και υπογράμμισε ότι τουλάχιστον υπερασπίζεται με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του και με όλα τα επιχειρήματα τον κυπριακό λαό, ο οποίος, όπως είπε, είναι φιλεργατικός λαός και το έχει αποδείξει πλειστάκις.
Υπενθύμισε δε πως ο κυπριακός λαός ανέστησε την Κύπρο όταν το πραξικόπημα, η εισβολή και η κατοχή την είχαν πνίξει ουσιαστικά, «κάνοντας όλοι μαζί θυσίες και επιτυγχάνοντας αυτό που λεγόταν οικονομικό θαύμα».

«Μπορούμε -χωρίς να κάνουμε τις ίδιες θυσίες, σίγουρα θα είναι λιγότερες- να πετύχουμε και πάλι έξοδο από αυτή την κρίση για την οποία – επιμένω- ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα φέρουν καμία απολύτως ευθύνη» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρη μηχανογράφηση και μηχανοργάνωση του συνόλου των εργασιών του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού υπέδειξε ότι «εντάσσεται στο πρόγραμμα Διακυβέρνησης» εξέφρασε λύπη για την καθυστέρηση που παρατηρείται, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι ο ίδιος έδωσε πολλές μάχες για να γίνει η μηχανογράφηση, η μηχανοργάνωση ολόκληρης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

«Κάπου σκοντάφτουμε. Ξέρετε που. Στα γραφειοκρατικά εμπόδια και αν θέλετε σε κάποια κατεστημένα που δεν θέλουν να τους αγγίξουμε. Δίνουμε τη μάχη ακόμα» πρόσθεσε.  

Ανέφερε τέλος σε σχέση με την πορεία υλοποίησης της κατασκευής του νέου κτιρίου ότι του έκανε εντύπωση ότι χρειάστηκε η διαδικασία 10-11 ολόκληρα χρόνια, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε πέντε χρόνια θα πρέπει να ολοκληρώνονται τέτοιου είδους διαδικασίες.
Σημείωσε ωστόσο πως αυτό είναι ευθύνη συνολικά του κρατικού μηχανισμού ο οποίος πρέπει να απλοποιήσει τις διαδικασίες του. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να μας ικανοποιούν αυτά τα πράγματα, πρέπει κατά τη γνώμη μου, όλοι μαζί να εργαστούμε ούτως ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και η δουλειά να γίνεται γρήγορα. Αυτό απαιτεί και η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα σήμερα» είπε καταλήγοντας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"