Εκτοξεύονται τα τέλη για τα σκύβαλα από το 2015


Η αύξηση στα τέλη θα οφείλεται λόγω της λειτουργίας νέων μονάδων διαχείρισης στερεών απορριμμάτων (φωτ. αρχείου).

Λευκωσία: Αυξήσεις «φωτιά» αναμένονται στα νοικοκυριά σε τρία χρόνια για τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, οι πρόεδροι των Συμβουλίων Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων με την υπουργό Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου και άλλους λειτουργούς του Υπουργείου, διατυπώθηκε μεταξύ άλλων η εκτίμηση ότι το κόστος ανά νοικοκυριό με τη λειτουργία των νέων μονάδων διαχείρισης στερεών απορριμμάτων το 2015 σε Λευκωσία και Λεμεσό και της αναβάθμισης της μονάδας στην Πάφο, θα είναι γύρω στα €250-€300. 

Ποσό το οποίο θα είναι κατά πολύ αυξημένο από αυτό που καλούνται να πληρώσουν σήμερα τα νοικοκυριά. Αυτό είναι συνεπακόλουθο της αύξησης του κόστους λειτουργίας των νέων μονάδων, το οποίο φυσικά θα επωμιστούν τα νοικοκυριά.

Σημειώνεται βέβαια ότι για τις επαρχίες Λάρνακα και Αμμοχώστου το κόστος είναι ήδη αυξημένο από τη λειτουργία της μονάδας στην Κόσιη.

Το θέμα της αύξησης των τελών, προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο και στις δημοτικές αρχές, καθώς, η αύξηση του κόστους θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από μέρους των καταναλωτών. Ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικά δύσκολες, θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει πολύπλευρο κόστος για τους δήμους.

Πέραν τούτου, οι δήμοι αυτή τη στιγμή έχουν δικαίωμα φορολογίας για την αποκομιδή σκυβάλων μέχρι ενός ποσού ανά νοικοκυριό, συνεπώς θα πρέπει να γίνει η ανάλογη νομική ρύθμιση, προκειμένου να αλλάξει η σχετική πρόνοια στη νομοθεσία. Διότι η οροφή που υπάρχει σήμερα δεν καλύπτει το νέο κόστος που αναλογεί σε κάθε νοικοκυριό. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κατατεθεί αίτημα προς τη Βουλή.

Κάτι που οι δήμοι, δεν θέλουν να πράξουν οι ίδιοι, αλλά θέλουν να διευθετηθεί το ζήτημα προτού υπογράψουν τη συμφωνία:

● πρώτον, διότι δεν θέλουν να φανεί ως δικό τους αίτημα η αύξηση του τέλους

● δεύτερον, διότι σε περίπτωση που δεν εγκριθεί (αν και θεωρείται απομακρυσμένη περίπτωση) η αντίστοιχη αύξηση θα έχουν να επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο για τους ίδιους

Στη συνάντηση τέθηκαν και μια σειρά από σχετικά θέματα προς συζήτηση, όπως το να τύχουν αναλυτικής ενημέρωσης για τα αποτελέσματα από τη λειτουργία της μονάδας στην Κόσιη, καθώς επίσης και για την εκτίμηση τής κατά κεφαλήν παραγωγής απορριμμάτων.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη προγραμμάτων ενημέρωσης προς τον κόσμο για μείωση των αποβλήτων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"