Στα 1,578 δις ευρώ τα καθυστερημένα έσοδα του κράτους για το 2011


Αυξημένα κατά 31 εκατομμύρια ευρώ

Λευκωσία: Αύξηση κατά 31 εκ. ευρώ παρουσίασαν οι καθυστερημένες οφειλές προς το κράτος το 2011, αφού ανήλθαν στο 1, 578 δις ευρώ σε σχέση με 1,547 δις ευρώ που ήταν το 2010 σύμφωνα με τη Δημοσιονομική Εκθεση για το 2011 του γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας.
Η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίουπαρουσίασε σήμερα την Εκθεση στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου αφού εξήρε το έργο που επιτελεί το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε αξιοσημείωτη την μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου σε σχέση με τα καθυστερημένα έσοδα του κράτους και την αξιολόγηση για την εισπραξιμότητα τους.

Όπως είπε, τα καθυστερημένα έσοδα έχουν αυξηθεί από 1,547 δις ευρώ το 2010 σε 1,578 δις ευρώ το 2011.

Ανέφερε δε πως τα γενικά συμπεράσματα που διαπιστώνονται μέσα από την Εκθεση είναι η μη ύπαρξη κοινής πολιτικής για τη λήψη μέτρων είσπραξης. «Απουσιάζει» δήλωσε, «η έγκαιρη λήψη μέτρων είσπραξης η οποία επηρεάζει ασφαλώς σημαντικά την πιθανότητα είσπραξης των καθυστερημένων εσόδων».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η πλειοψηφία των καθυστερημένων εσόδων σχετίζεται με έσοδα του Τμήματος Εσωτερικών προσόδων και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Όπως ανέφερε, από νομικά πρόσωπα (εταιρείες) οφείλονται προς το κράτος 117 εκ. ευρώ, ενώ νομικά πρόσωπα που βρίσκονται υπό εκκαθάριση οφείλουν στο κράτος 200 εκ. ευρώ.

Άλλες οφειλές προέρχονται από πρόσωπα που έχουν αποβιώσει, από πρόσωπα που δεν μπορούν να εντοπιστούν, από πρόσωπα που έχουν πτωχεύσει, από οργανισμούς δημοσίου δικαίου και από τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα οι οφειλές για τις οποίες έχουν ληφθεί νομικά μέτρα ανέρχονται στα 268 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η Επιτροπή υιοθετεί τις προτάσεις γενικής πολιτικής για τα μέτρα είσπραξης όπως είναι η δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Καθυστερημένων Εσόδων, η απαγόρευση λήψης χορηγιών και συμμετοχής σε δημόσιες συμβάσεις νομικών προσώπων που οφείλουν προς το κράτος, η πρόσβαση στο Αρχείο Πληθυσμού, η πρόσβαση στο μητρώο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η είσπραξη εσόδων στα σημεία εισόδου και εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας (αεροδρόμια και λιμάνια), η τροποποίηση της διαδικασίας επίδοσης των κλήσεων με πιο σύγχρονα μέσα, η δημιουργία Μητρώου Αφερέγγυων Διευθυντών και Μετόχων νομικών προσώπων, η παγοποίηση τραπεζικών λογαριασμών, η διακοπή παροχής υπηρεσιών, η λήψη προκαταβολής πριν την παροχή υπηρεσιών και άλλα μέτρα που έχουν ως στόχο να απλουστεύσουν τις διαδικασίες και να καταστήσουν πιο αποτελεσματική την είσπραξη των καθυστερημένων εσόδων.

«Η μελέτη έχει διεξαχθεί, οι προτάσεις έχουν υποβληθεί, εμείς τις υιοθετούμε και αναμένουμε από την Κυβέρνηση να θέσει ενώπιον της Βουλής όλα εκείνα τα απαραίτητα νομοσχέδια μέσω των οποίων θα εφαρμοστούν στην πράξη τις εισηγήσεις του γενικού Λογιστηρίου» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε υψίστης σημασίας το νομοσχέδιο που έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων οφείλουν στο κράτος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τύχει επεξεργασίας τάχιστα.

Ανέφερε ακόμη ότι όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής από το 1,578 δις ευρώ καθυστερημένων εσόδων τα 649 εκ. ευρώ δεν είναι πρακτικά εισπράξιμα, εξηγώντας πως ως εκ τούτου θα πρέπει αμέσως να ξεκινήσει η διαδικασία δημοσιοποίησης ονομάτων των οφειλετών προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε δε πως σε τέτοιες περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η παρούσα που διανύουμε, «ουδείς έχει το δικαίωμα να υπεκφεύγει των υποχρεώσεων του προς το κράτος».

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ακόμη πως οι ανελαστικές δαπάνες του κράτους σύμφωνα με την Εκθεση, ανέρχονται στα 2,610 δις ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει, όπως πρόσθεσε, τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε διαχρονικά η Δημόσια Υπηρεσία αλλά και τις προσπάθειες που κατέβαλε η παρούσα Κυβέρνηση για να νοικοκυρευτεί αυτό το κράτος με τις τόσο μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες θα φανούν στην Εκθεση για το 2012.

Σημείωσε παράλληλα ότι οι κοινωνικές παροχές για το 2011 ανήλθαν, σύμφωνα με την Εκθεση στο 1, 233 δις ευρώ, ενώ τα αντισταθμιστικά μέτρα για την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα, ανήλθαν στα 28,5 εκ. ευρώ, ποσά τα οποία, όπως είπε, καταδεικνύουν τη μεγάλη ευαισθησία της Κυβέρνησης και την προσπάθεια της να προστατεύσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"