Ο CIPA δικαιολογεί τον Γιαγκ Κι και επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση

Ακολουθούνται  πράγματι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες, καταγγέλλει ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.- Η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τον  CIPA.

Δικαιολογημένη θεωρεί ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) την αντίδραση του Γιανγκ Κι να αποσύρει την πρότασή του για επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου δηλώνει ότι θα καταβάλει προσπάθεια να πείσει τον Κινέζο επενδυτή να αποσύρει  την επιστολή του, σε προγραμματισμένη συνάντησή τους αύριο το απόγευμα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι ισχύει ο λόγος που επικαλέστηκε ο Κινέζος επενδυτής πως στην Κύπρο υπάρχουν χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες. Ο κ. Αγκαστινιώτης δήλωσε πως και ο ίδιος έχει λάβει επιστολή από τον κ. Γιανγκ, στην οποία του ανακοινώνεται η απόφαση για απόσυρση του ενδιαφέροντος για επένδυση.

Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε αρχικά πως ο Κινέζος επενδυτής καταγράφει σαν λόγο της απόσυρσης του ενδιαφέροντος για επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, το χρονοβόρο και το πολύπλοκο των διαδικασιών στην Κύπρο. 

Ερωτηθείς ποια είναι η δική του εκτίμηση για το λόγο απόσυρσης, λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του Υπουργού Συγκοινωνιών στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στη διαδικασία, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως «ο Υπουργός μπορεί να κάνει όποιους συνειρμούς νομίζει εκείνος ότι είναι ορθοί, εγώ δεν μπορώ να κάνω συνειρμούς».

Από τον Ιανουάριο, πρόσθεσε, «θέσαμε στην Κυβέρνηση θέμα επιτάχυνσης της αξιολόγησης και υλοποίησης των ξένων επενδύσεων. Αυτό δεν έγινε κατορθωτό μέχρι τον Ιούλιο που το Υπουργικό Συμβούλιο καθόρισε την αρμόδια επιτροπή». Παράλληλα, ανέφερε πως για κάποιο παράξενο λόγο, ο CIPA μέχρι σήμερα δεν έχει προσκληθεί να λάβει μέρος στην επιτροπή αξιολόγησης αυτής της επένδυσης (στο παλαιό αεροδρόμιο). 

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να πει ποιος θεωρεί ότι είναι ο λόγος που ο CIPA δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή, ο κ. Αγκαστινιώτης παρέπεμψε για απάντηση στον Υπουργό Συγκοινωνιών.
Ερωτηθείς αν ο CIPA ζήτησε να μάθει το λόγο της μη συμμετοχής του στην Επιτροπή, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως ο CIPA διαμαρτυρήθηκε. «Όταν διαμαρτυρηθήκαμε, έγινε ο μηχανισμός ταχείας υλοποίησης και αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων, στον οποίο μπήκαμε μέσα σαν συντονιστές, δηλαδή για να μετέχουμε και να εκφράζουμε απόψεις. Αλλά», συνέχισε, «η κινέζικη επένδυση δεν εξετάζεται από αυτή την Επιτροπή, επειδή καθορίστηκε πριν άλλη Επιτροπή την οποία διευθύνει το Υπουργείο Συγκοινωνιών». 

Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε πως ο μηχανισμός ταχείας υλοποίησης και αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων έκανε την πρώτη του συνεδρία την 1 Αυγούστου του 2012, σημειώνοντας ότι η κινέζικη αίτηση για την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο εκκρεμεί από τις 28 Μαρτίου του 2012.

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να γίνει ώστε να μην χαθεί η επένδυση από την Κίνα, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε πως θα πρέπει ο Υπουργός Συγκοινωνιών να δει τον Κινέζο επενδυτή την Τετάρτη και να τον μεταπείσει, διαβεβαιώνοντας τον ότι θα κινηθεί ταχύτατα και ότι θα του δώσει μια πρόταση λογική. 
«Θεωρώ δικαιολογημένη την αντίδραση του Κινέζου επενδυτή ότι έχουμε πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα καθήκοντα του μηχανισμού ταχείας υλοποίησης και αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε στο ΚΥΠΕ ότι στην παρούσα φάση ο CIPA έχει αναλάβει να καταγράψει και να αξιολογήσει τις επενδύσεις που εκκρεμούν και να τις μεταφέρει ενώπιον της επιτροπής, παρατήρησε ωστόσο ότι τα διάφορα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα κωλυσιεργούν να δώσουν τα στοιχεία που ζητούνται από αυτά.

Σε ερώτηση τέλος αναφορικά με τις προτάσεις που υπάρχουν για επενδύσεις στην Κύπρο, είπε πως υπάρχουν πολλές προτάσεις. «Το θέμα είναι πώς τις χειριζόμαστε», δήλωσε, σημειώνοντας πως είναι πρώιμο να αναφέρει ποιες είναι οι σημαντικότερες επενδύσεις που βρίσκονται ενώπιον της επιτροπής.

Δηλώσεις Συλικιώτη 

Αρχές του Σεπτέμβρη θα έχουμε μια καταγραφή από το CIPA όλων αυτών των επενδύσεων που είτε βρίσκονται στα σκαριά είτε είναι στη διαδικασία αδειοδότησης είτε υπάρχει ενδιαφέρον για να μπορούμε να συντονίζουμε καλύτερα όλες τις διαδικασίες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.
 
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια για τα θέματα της επαναφοράς της αγοράς της εξοχικής κατοικίας από ξένους υπηκόους.
"Σε άλλες χώρες της Ευρώπης τα κριτήρια για να πάρει κάποιος μόνιμη άδεια παραμονής, μπορεί να είναι πιο χαλαρά και από την Κύπρο. Αυτό δημιούργησε μια νέα αγορά, ιδιαίτερα από Κινέζους. Πριν πολλά χρόνια είχαμε την βρετανική αγορά. Τα τελευταία χρόνια είχαμε και την ρωσική αγορά. Και αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το ότι υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον και κακώς εμπλέκεται όλη αυτή η συζήτηση το ποιος τους έφερε στην Κύπρο, το πώς ήρθαν στην Κύπρο.

 Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τις πολιτικές, και είναι θετικό ότι το Υπουργείο Εσωτερικών με πρόταση που έφερε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο απλοποιούμε τη διαδικασία , γιατί ναι μέσα από αυτή τη διαδικασία που ήταν ένα αίτημα και του ΚΕΒΕ και του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης ότι σε κάποιο βαθμό ανοίγει εκ νέου, σε μικρό βαθμό, η αγορά εξοχικής κατοικίας, κάτι που μπορεί να περιορίσει και να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός τομέας της οικονομίας, ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς στην οικονομία μας», συμπλήρωσε.

Αυτή η πολιτική, συνέχισε, δημιουργεί ένα ρεύμα μόνιμου ποιοτικού τουρισμού.
"Ο άλλος όταν έχει μόνιμη παραμονή και ιδιόκτητη κατοικία στην Κύπρο, μερικές εβδομάδες, μερικούς μήνες θα τους περνά εκείνος και η οικογένεια του στην Κύπρο και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα", συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, λόγω των περίπλοκων διαδικασιών, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι γίνονται πολλές επενδύσεις και σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον.

«Ακούω συνεχώς ότι δεν επικεντρωθήκαμε σε συζήτηση δύο – τρεις μεγάλες επενδύσεις. Είναι αλήθεια ότι υπήρχαν προσκόμματα το να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις με τον τρόπο που γινόταν η συζήτηση. Τι σημαίνει χρονοβόρες διαδικασίες; Από την μια, δηλαδή, ως Κυβέρνηση, να δεχόμαστε κριτική, το ότι είμαστε γραφειοκράτες και δεν προχωρήσαμε την επένδυση στο αεροδρόμιο και από την άλλη να δεχόμαστε κριτική ότι υπήρχε στοιχείο διαπλοκής. Ηταν μια ξένη επένδυση, είχε να κάνει με μια συμφωνία με τρίτο όχι με το κράτος και το κράτος έπρεπε να μελετήσει κάποια δεδομένα όπως κάνει. Αρα, απ΄ εκεί και πέρα ακολουθούμε τις διαδικασίες. Ναι, είναι στα πλαίσια να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις ξένες επενδύσεις», πρόσθεσε. 

Ανέφερε, επίσης, ότι μετά από εισήγηση του Υπουργείου Εμπορίου συστάθηκε Υπουργική Επιτροπή, την οποία προεδρεύει ο Υπουργός Εμπορίου, συμμετέχει η Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Συγκοινωνιών μαζί με το CIPA για να μπορούν με ξεκάθαρα και συγκεκριμένα κριτήρια τι εννοούμε μεγάλες επενδύσεις.

«Δεν αναφερόμαστε μόνο για ξένες επενδύσεις. Αναφερόμαστε και επενδύσεις από την Κύπρο. Ηδη συνεδρίασε αυτή η Επιτροπή και αρχές του Σεπτέμβρη θα έχουμε μια καταγραφή από το CIPA όλων αυτών των επενδύσεων που είτε βρίσκονται στα σκαριά είτε είναι στη διαδικασία αδειοδότησης είτε υπάρχει ενδιαφέρον για να μπορούμε να συντονίζουμε καλύτερα όλες τις διαδικασίες. Οι άλλοι Υπουργοί όταν τους αφορά άμεσα το θέμα, θα εμπλέκονται οι Υπηρεσίες τους θα συμμετέχουν σε αυτή την ad hoc, Υπουργική Επιτροπή. Εχουμε κριτήρια που καθόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο και μιλούμε για επενδύσεις πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, για επενδύσεις που δημιουργούν αρκετές θέσεις εργασίας και επενδύσεις που έχουν να κάνουν με την έρευνα και την καινοτομία. Θα δούμε και ποια μέτρα παίρνονται στα διάφορα τμήματα και Υπηρεσίες για να προχωρούν αυτές οι επενδύσεις. Και κάθε τρεις μήνες θα ενημερώνουμε το Υπουργικό Συμβούλιο», συμπλήρωσε. 

Τιμή γάλατος

-------------
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια επιβολή ανώτατης τιμής στο θέμα του γάλατος, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της νομοθεσίας, διότι υπήρχαν κάποια λάθη.

Ανέφερε ότι όταν θα ξεκαθαριστεί το θέμα, - μέσα από μελέτη που θα γίνει και για το γάλα και το νερό- , θα ξαναδούν το θέμα. 
«Ανέθεσα στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή να κάνει έρευνες σε ότι αφορά τα προϊόντα που μπορείς να βάλεις πλαφόν και αναφέρουμε στο γάλα και στο νερό», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"