Ορφανίδης: Λάσπη τα περί συγκάλυψης και διαπλοκής Σαρρή

« Τις ζημιές 4 δις στις κυπριακές τράπεζες επέφεραν οι χειρισμοί Χριστόφια…»
Στην αντεπίθεση πέρασε με γραπτή του δήλωση ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, απαντώντας στα όσα του καταλόγιζε δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγή, το οποίο υποστήριζε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με τη συμμετοχή του κ. Σαρρή σε διοικητικά συμβούλια άλλων οργανισμών και ότι δήθεν ο ίδιος το αγνόησε.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, αναφέρει ότι όλα αυτά αποτελούν ψέμα. 

«Οι σκιές που αφήνονται ότι ο κ. Σαρρής εξυπηρετούσε αλλότρια συμφέροντα, ότι είχε εμπλοκή σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι εγώ είχα ρόλο σε συγκάλυψη οιασδήποτε διαπλοκής όσο ήμουν διοικητής αποτελούν λάσπη.»

«Σχετικά σημειώνω ότι η συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών δεν αποκλείει συμμετοχή σε διοικητικό συμβούλιο τράπεζας. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί η συμμετοχή να πρέπει να περιοριστεί σε ρόλο μη ανεξάρτητου συμβούλου και σε άλλες περιπτώσεις να μην είναι συμβατή. Σε ένα κράτος δικαίου, οποιεσδήποτε ανησυχίες για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων πρέπει να τυγχάνουν διερεύνησης. Γι’ αυτό το λόγο, όταν το τμήμα εποπτείας της ΚΤΚ με ενημέρωσε για τη συμμετοχή του κ. Σαρρή σε διοικητικά συμβούλια άλλων οργανισμών, ζήτησα να διερευνηθεί το θέμα. Η σχετική διερεύνηση άρχισε αλλά δεν ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Επιβεβαιώνω ότι εάν η έρευνα διαπίστωνε ότι ο κ. Σαρρής θα έπρεπε να αποχωρήσει από το δ.σ. άλλου οργανισμού για αποφυγή ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων, αυτό θα είχε ζητηθεί. 

Δεν γνωρίζω αν κάτι τέτοιο ζητήθηκε από τον κ. Σαρρή μετά τη λήξη της θητείας μου. Το αποτέλεσμα της διερεύνησης όμως δεν θα μπορούσε από μόνο του να δικαιολογήσει την απομάκρυνση του κ. Σαρρή από τη Λαϊκή αφού, όπως προανέφερα, θα μπορούσε να ζητηθεί η αποχώρησή του από τα δ.σ. άλλων οργανισμών, αν αυτό κρινόταν απαραίτητο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει επίσης ότι η χωρίς εξηγήσεις απομάκρυνση του Μιχάλη Σαρρή από το πηδάλιο της Λαϊκής Τράπεζας σίγουρα αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

«Με την επιβολή ζημιών πέραν των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζές μας από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια με τους χειρισμούς του σε συνόδους κορυφής, η Λαϊκή Τράπεζα χρειάστηκε να προσελκύσει κεφάλαια. Με το ίδιο το κράτος να είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές από την άνοιξη του 2011 αυτό ήταν δύσκολο. Παρά τις προσπάθειες του κ. Σαρρή, η προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών δεν θα μπορούσε να πετύχει σε ένα πολύ αρνητικό κλίμα εναντίον του τραπεζικού μας συστήματος στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά η ίδια η κυβέρνηση αλλά, τον τελευταίο καιρό, και η ΚΤΚ.»

Τέλος αναφέρει ότι συνεχίζεται μια προσπάθεια υπόσκαψης του τραπεζικού τομέα ώστε να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη κατά την άποψη του, λέγοντας ότι η ζημιά που γίνεται στην οικονομία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν επιτακτικά την ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας για διακρίβωση των αιτιών που έφεραν την Κύπρο στη σημερινή δεινή θέση. Θεωρώ αναγκαία τη διεξαγωγή έρευνας υπό την αιγίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία αλλά και η αξιοπιστία της διαδικασίας και του τελικού αποτελέσματος», καταλήγει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"