Μαγκάνιο και τιτάνιο βρήκε το «Ναυτίλος» στην κυπριακή ΑΟΖ

Για δύο ημέρες βρισκόταν στο τεμάχιο 12.- Οι έρευνες, όμως, γίνονται για λογαριασμό της Τουρκίας και η Κυπριακή Κυβέρνηση σιωπά.

Το ωκεανογραφικό σκάφος Ναυτίλος συνεχίζει τις έρευνες του στο υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και όπως, εν τω μεταξύ, έχει αποκαλυφθεί οι έρευνες γίνονται για λογαριασμό της Τουρκίας, στην παρουσία μιας πολυμελούς ομάδας Τούρκων επιστημόνων από Τουρκικά Πανεπιστήμια που επιβαίνει στο πλοίο και συμμετέχει ενεργά στις έρευνες, κάτι που αποκρύβεται επιμελώς από τη Κυπριακή κυβέρνηση.

Στα μέλη του πληρώματος του αναφέρονται πολλοί Τούρκοι επιστήμονες από Τουρκικά Πανεπιστήμια όπως ο Tufan Turanli, o Muhammet Duman, η Aslı Özmaral και πολλοί άλλοι.

Ενδεικτικό του ότι ο Ναυτίλος εκτελεί τουρκική αποστολή είναι και το γεγονός ότι το σκάφος πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό και την ανάσυρση του αεροσκάφους της τουρκικής αεροπορίας το οποίο κατερρίφθη κοντά στις ακτές της Συρίας.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμα του, ο Ναυτίλος έχει ήδη διενεργήσει έρευνες στη νότια Μαύρη Θάλασσα, κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας,  στη νότια Τουρκία στην περιοχή του υποθαλάσσιου όρους Αναξίμανδρος και τώρα βρίσκεται στο όρος Ερατοσθένης και στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, στη συνέχεια δε θα μετακινηθεί για έρευνες στην περιοχή του Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου στα νότια της Τουρκίας και πάλι.

Από τα στοιχεία που μεταδίδει μέσω Ιντερνετ,  διαφαίνεται ότι στις 14 ΚΑΙ 15 Αυγούστου διεξήγαγε έρευνες στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, δεν αποκάλυψε όμως τα αποτελέσματα δεν τα έχει μεταδώσει, όπως όλα τα άλλα ευρήματά του. 

Update, 14 Aug. 2012: Μετά την είσοδο του στο οικόπεδο 12, το Nautilus δεν δίνει κανένα σήμα για τη θέση του. 
Update, 15 Aug. 2012: Μετά την έξοδο του πλοίου από το οικόπεδο 12, το Nautilus ξαναδίνει σήμα για τη θέση του. 

Οι έρευνές του στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Μαγκάνιο και Τιτάνιο.-  


Καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων, που παρακολουθούν και αναλύουν τα στοιχεία που μεταδίδει το «Ναυτίλος»  διαπιστώνουν ότι ήδη έχουν ανακαλύψει στο όρος Ερατοσθένης  μαγκάνιο και τιτάνιο σε εμπορεύσιμες ποσότητες .

Πολύ Τιτάνιο βρέθηκε σε περιοχή μέσα στη Κυπριακή ΑΟΖ και εν μέρει μέσα στο οικόπεδο 12. Τα ορυκτά αυτά, επισημαίνουν οι έλληνες καθηγητές, περιέχουν κυρίως διοξείδιο του Τιτανίου (ΤιΟ2) σε διάφορες αλλοτροπικές μορφές. Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης του διοξειδίου του Τιτανίου διεθνώς, συνεχίζεται να γίνεται μια χαρτογράφηση των αποθεμάτων σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να γίνει γνωστό ποιά κοιτάσματα είναι εκμεταταλλεύσιμα και ποιά όχι.

Επισημαίνεται επίσης ως αξιοπερίεργο το γεγονός, ότι κατά σύμπτωση το Ισραήλ δεν δείχνει να έχει ενδιαφέρον για τις διεξαγόμενες έρευνες στις περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ από την τουρκική αποστολή του Ναυτίλου.


Το ωκεανογραφικό ερευνητικό πλοίο Nautilus με σημαία St Vincent Grenadines είναι ένα πλοίο που περιέχει όλα εκείνα τα όργανα που απαιτούνται για να κάνει έρευνα για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ορυκτά. Αυτή τη στιγμή είναι ακίνητο στο σημείο που βλέπετε (μέσα στο κίτρινο κύκλο) πάνω από το θαλάσσιο όρος του Ερατοσθένη, προερχόμενο από την Τουρκία με κατεύθυνση το οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Το Nautilus είναι εξοπλισμένο με sonars για τη χαρτογράφηση του βυθού και την εύρεση πηδάκων φυσικού αερίου που αναβλύζουν από το βυθό. Διαθέτει επίσης δύο υποβρύχια οχήματα χωρίς οδηγό για τη συλλογή δειγμάτων από το βυθό, καθώς και εργαστήριο αναλύσεων πάνω στο πλοίο με το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό. 

Από τις αναλύσεις στα πετρώματα του βυθού μπορεί να προκύψει αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες κάτω από την επιφάνεια του βυθού ή άλλα ορυκτά. Από την ισχύ των sonars, μπορούν να προκύψουν πληροφορίες και για τα πετρώματα που είναι κάτω από το βυθό.

Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για έρευνα, δεδομένου ότι εκεί δεν θα μπορεί να βρεί κανείς αρχαία ή βυθισμένα καράβια και κρυφούς θησαυρούς δέν είναι τυχαία. Η περιοχή αυτή είναι πολύ πιθανόν να έχει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. 

2012 Nautilus Expedition Summary
During July and August of 2012, Exploration Vessel Nautilus will carry out an expedition to explore the Black Sea, Aegean Sea and Mediterranean Sea off the coasts of Turkey and Cyprus. Our rotating Corps of Exploration aboard Nautilus will be mapping the geological, biological, archaeological and chemical aspects of these regions to depths of approximately 2000 meters. During the expedition, we will be sharing our discoveries live on the web via telepresence technology, putting the unexplored ocean directly in your hands.

The 2012 expedition consists of four separate cruise legs and will begin off the northern coast of Turkey in the Southern Black Sea. Our second leg brings Nautilus south to the submerged Anaximander Mountains off the southern coast of Turkey in the Mediterranean Sea. After a brief port stop, our third leg will explore the Eratosthenes Seamount off the southern coast of Cyprus and then head north to conduct mapping operations in the Southeast Aegean Sea near Bodrum, Turkey.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"