Πλήρη άγνοια ομολογεί η Κυβέρνηση για τις έρευνες του Ναυτίλου

Το ΕΤΕΚ έχει πληροφορίες ότι αναζητείται ουράνιο  στην Κυπριακή ΑΟΖ, όχι όμως για λογαριασμό της Κύπρου.- Ήδη, όπως έγραψε χθες κατ’ αποκλειστικότητα η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, επισημάνθηκαν κοιτάσματα μαγκανίου και τιτανίου._ Πίσω από τις έρευνες η Τουρκία, η οποία διεκδικεί την κυπριακή ΑΟΖ ως μέρος της υφαλοκρηπίδας  της.

Οι έρευνες που διεξάγει το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος» στο υποθαλάσσιο βουνό «Ερατοσθένης», περίπου 60 μίλια από τις δυτικές ακτές της Πάφου, δεν έχουν καμία σχέση με τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη για τα θέματα κοιτασμάτων, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση πως «μπορούμε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και σημαντικό ενεργειακό τροφοδότη και της ίδιας της Ευρώπης».

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στη συνάντηση συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και θέματα ενέργειας.

«Το ΕΤΕΚ κατέθεσε τις σκέψεις του γύρω από τα θέματα της αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, το πώς αξιοποιούμε αυτούς τους υδρογονάνθρακες και τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο. Θεωρώ ότι έχω ενημερώσει πλήρως όλο τον στρατηγικό σχεδιασμό, όλα εκείνα τα ζητήματα που τεκταίνονται γύρω από τον τομέα της ενέργειας και σε ότι αφορά την έλευση του φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση το συντομότερο, και γύρω από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν το β’ γύρο αδειοδότησης, τη συνεργασία με τη Noble, τη δημιουργία του τερματικού, τη συνεργασία μας με το Ισραήλ και τις χώρες της περιοχής, αλλά και το τι συζείτε στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι έδωσε μια πλήρη εικόνα γύρω από αυτές τις εξελίξεις και διαβεβαίωσε το ΕΤΕΚ ότι είναι πάντοτε στη διάθεση τους. «Ζητώ και τις δικές τους απόψεις και εισηγήσεις, οι οποίες είναι πάντοτε καλοδεχούμενες, γιατί με τα θέματα της ενέργειας -μέσα από μια ευρύτερη συναίνεση, πολιτική και κοινωνική συναίνεση και μέσα από συλλογικές προσπάθειες- μπορούμε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και σημαντικό ενεργειακό τροφοδότη και της ίδιας της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος» ενδεχομένως να διεξάγει έρευνες σχετικά με Ουράνιο στο υποθαλάσσιο βουνό «Ερατοσθένης», το οποίο βρίσκεται περίπου 60 μίλια από τις δυτικές ακτές της Πάφου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ο Ναυτίλος είναι ένα ερευνητικό σκάφος «και δεν έχει καμία σχέση με τις έρευνες που διεξάγουμε σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων».

«Εχουμε συμβόλαια, έχουμε προγράμματα και δεν αναφέρομαι μόνο με τη Noble, αλλά και με άλλες εταιρείες που κάνουν τις μελέτες και παίρνουν τα σεισμογραφικά δεδομένα. Τώρα ο Ναυτίλος είναι ένα ερευνητικό σκάφος το οποίο διεξάγει στην Κύπρο και σε άλλες περιοχές έρευνες στο βυθό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια σχέση με πιθανά κοιτάσματα Ουρανίου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι δεν ξέρει αν είναι μέσα στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Ναυτίλου αυτά τα πράγματα. «Δεν ξέρω, ακριβώς, τίποτα. Και εγώ ότι γνωρίζω, γνωρίζω από δημοσιεύματα. Αυτές οι έρευνες, δεν έχουν καμία σχέση με τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη για τα θέματα κοιτασμάτων.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι είχαν μια πολύ κατατοπιστική ενημέρωση για τα ενεργειακά θέματα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.

Σε παρατήρηση ότι ο ΕΤΕΚ φαίνεται να έχει πληροφόρηση ότι ο Ναυτίλος διεξάγει έρευνες σχετικά με Ουράνιο, ο κ. Αχνιώτης είπε ότι είναι δημοσιεύματα τα οποία παρουσίασαν αυτό το ενδεχόμενο. «Ζητήσαμε από τον Υπουργό να μας πει αν είχε κάτι συγκεκριμένο υπόψη του. Η απάντηση σας έχει δοθεί από τον ίδιο», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ως ΕΤΕΚ ενδιαφέρονται αν ο Ναυτίλος ψάχνει για Ουράνιο, ο κ. Αχνιώτης είπε ότι ενδιαφέρονται όπως θα πρέπει να ενδιαφέρει τον κάθε Κύπριο πολίτη.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ρόλος του Επιμελητηρίου. Ενδιαφερόμαστε όπως κάθε Κύπριος πολίτης πρέπει να ενδιαφέρεται για την χώρα του», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"