Consortium κυπριακών κολοσσών για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου

Ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή και της Noble Energy.- Το Αέριο μπορεί να έρθει σε τρία χρόνια.-

Κοινοπραξία με την επωνυμία Cy Stream Consortium, με την κοινή συνύπαρξη κυπριακών οργανισμών κολοσσών αλλά και ξένων εταιρειών. συστάθηκε με σκοπό να αναλάβει άμεσα την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού Φυσικού Αερίου από το τεμάχιο «Αφροδίτη» προς τη ξηρά. 

Την κοινοπραξία έχουν ιδρύσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι: Όμιλος Α/Φοι Λευκαρίτη, Όμιλος Λανίτη, Όμιλος Ιωάννου και Παρασκευαίδη, Όμιλος Φώτος Φωτιάδης, η εξειδικευμένη εταιρεία Contempo Energy Ltd, καθώς και το Ίδρυμα Αριστοτέλη Ωνάση. 

Στην κοινοπραξία συμμετέχει η ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου), η οποία διατηρεί το δικαίωμα να καταστεί πλήρες Ιδρυτικό Μέλος της σε μεταγενέστερο στάδιο. 
Η κοινοπραξία έχει ήδη στα χέρια της μελέτη με την οποία μπορεί να φέρει στη ξηρά το φυσικό αέριο από την Αφροδίτη σε περίοδο τριών ετών από την ημέρα που θα λάβει την εντολή. Παράλληλα, υπάρχει και ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή της Noble Energy στην κοινοπραξία, ενώ ανοικτή είναι η πόρτα και για άλλες εταιρείες και οργανισμούς.

Σύμφωνα με μελέτες που είδαν μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, το μέσο κόστος για ένα τέτοιο εγχείρημα υπολογίζεται σε 1.5-2δις ευρώ που δεν είναι απαγορευτικό για τα μεγέθη κυπριακών εταιρειών και που ουσιαστικά αποτελεί και τη μοναδική τους ευκαιρία για σημαντική παρουσία στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας. 

Η Cy Stream Consortium έχει ήδη υποβάλει προκαταρκτική πρόταση προς την εξ Υπουργών Επιτροπή για το Φυσικό Αέριο για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού. Η πρόταση θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Παρασκευή 13/7/2012 σε ειδική συνάντηση που έχει οριστεί στο Υπουργείο Εμπορίου. 

Με τη συγκεκριμένη στρατηγική πρωτοβουλία από μια Κυπριακών κυρίως συμφερόντων κοινοπραξία: 
• Προωθείται η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΗΚ να αποκτήσουν γρήγορη πρόσβαση στο Φυσικό Αέριο και ως εκ τούτου φθηνότερη ενέργεια για τον τόπο και για κάθε καταναλωτή το συντομότερο δυνατόν
• Επιδιώκεται η δημιουργία τοπικής βιομηχανίας αξιοποίησης των φυσικών μας πόρων, με τη συνεπαγόμενη απόκτηση τεχνογνωσίας 
• Επιτυγχάνεται η εμπλοκή Κυπριακών Επιχειρήσεων στο όλο έργο του Φυσικού Αερίου
• Οι θετικές επιπτώσεις στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης για την Κυπριακή οικονομία θα είναι άμεσες και δραστικές. 

Και το όνομα αυτής CyStreamConsortium


Στη σύσταση Κοινοπραξίας με την επωνυμία CyStreamConsortium, έχουν προχωρήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά επιχειρηματικά συγκροτήματα της Κύπρου, με σκοπό να αναλάβουν άμεσα την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού Φυσικού Αερίου από το Οικόπεδο «Αφροδίτη»(τεμάχιο 12) προς τη ξηρά.

Συγκεκριμένα, την κοινοπραξία έχουν ιδρύσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι:Όμιλος Α/Φοι Λευκαρίτη, Όμιλος Λανίτη, Όμιλος Ιωάννου και Παρασκευαίδη, Όμιλος Φώτος Φωτιάδης, η εξειδικευμένη εταιρεία ContempoEnergyLtd, καθώς και το Ίδρυμα Αριστοτέλη Ωνάση.

Στην Κοινοπραξία συμμετέχει η ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου), η οποία διατηρεί το δικαίωμα να καταστεί πλήρες Ιδρυτικό Μέλος της σε μεταγενέστερο στάδιο. 
Η CyStream Consortiumέχει ήδη υποβάλει προκαταρκτική πρόταση προς την εξ’ Υπουργών Επιτροπή για το Φυσικό Αέριο για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού. Η πρόταση θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Παρασκευή 13/7/2012 σε ειδική συνάντηση που έχει οριστεί στο Υπουργείο Εμπορίου. 

Με τη συγκεκριμένη στρατηγική πρωτοβουλία από μια Κυπριακών κυρίως συμφερόντων κοινοπραξία:
• Προωθείται η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΗΚ να αποκτήσουν γρήγορηπρόσβαση στο Φυσικό Αέριοκαι ως εκ τούτου φθηνότερη ενέργεια για τον τόπο και για κάθε καταναλωτήτο συντομότερο δυνατόν

• Επιδιώκεται η δημιουργία τοπικής βιομηχανίας αξιοποίησης των φυσικών μας πόρων,με τη συνεπαγόμενη απόκτηση τεχνογνωσίας 
• Επιτυγχάνεται η εμπλοκή Κυπριακών Επιχειρήσεων στο όλο έργο του Φυσικού Αερίου
• Οι θετικές επιπτώσεις στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης για την Κυπριακή οικονομία θα είναι άμεσες και δραστικές. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"