Χριστόφιας: Εισάγουμε στην πολιτική της ΕΕ τον απλό άνθρωπο!

«Ειδικός στη διαστρέβλωση και στο ψέμα ο Ερογλου - Η Τουρκία είναι αυτή που διακόπτει τις Συνομιλίες».- Ομιλία του Προέδρου στους Κελλακιώτες.-

Πανέτοιμος να συνεχιστούν οι συνομιλίες, ανεξαρτήτως της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι αυτή που διακόπτει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, καθοδηγώντας τον ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και όχι η ε/κ πλευρά.

Μιλώντας στην 8η Κοινοτική Πολιτιστική Βραδιά Κελλακίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με ανακοίνωση, ξεκαθάρισε, επίσης, ότι επί δικής του προεδρίας δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το χρονοδιάγραμμα και η λύση των δύο κρατών, όπως είναι οι όροι που έθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Σε ό,τι αφορά στην Προεδρία της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «χρειάζεται η πλήρης συμπαράσταση όλων για να φέρουμε σε πέρας το σκληρό, δύσκολο και ιδιόρρυθμο έργο της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ».

«Εμείς προσπαθήσαμε με τις προγραμματικές μας δηλώσεις και το πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει ενώπιον όλων, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να κάνουμε κάτι διαφορετικό από την πεπατημένη της ΕΕ, δηλαδή να εισάγουμε στις πολιτικές της ΕΕ την προσοχή στον απλό άνθρωπο. Και αυτό έχει εκτιμηθεί τα μάλα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο κ. Έρογλου έχει γίνει ειδικός στη διαστρέβλωση και στο ψέμα. Λέει ότι εφόσον ο Χριστόφιας δεν θέλει να συνεχίσουν οι συνομιλίες τότε δεν θα συνεχίσουν και θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε με το μέλλον του λαού μας. Δεν λέει την αλήθεια ο κ. Έρογλου. Εκείνος, ο οποίος διακόπτει τις συνομιλίες ένεκα της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι η Τουρκία, που οδηγεί βήμα - βήμα τον κ. Έρογλου».

Όπως πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είναι ο κ. Έρογλου που έχει θέσει όρους ότι για να συνεχιστούν οι συνομιλίες θα πρέπει να δεχτούμε χρονοδιάγραμμα και μέχρι το τέλος του χρόνου να δεχτούμε τη λύση δύο κρατών που ζητά εκείνος και η Τουρκία».

«Αυτό δεν είναι δυνατόν», είπε, «και δεν πρόκειται να γίνει επί δικής μου προεδρίας. Είμαι πανέτοιμος να συνεχιστούν οι συνομιλίες, ανεξαρτήτως της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ, συμφωνίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ για το πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω και είναι όρος και του ΓΓ ότι παρακάτω θα προχωρήσουμε από εκεί που μείναμε με τον προηγούμενο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Επίσης, είπε πως «και για την πολυμερή χρειάζεται πρώτα να λυθούν οι εσωτερικές πτυχές πράγμα που είναι ξεκάθαρο και στο προηγούμενο ψήφισα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ξεκαθαρίζοντας ότι η Κυβέρνηση είναι πανέτοιμη μέχρι και την τελευταία στιγμή της προεδρίας της να συζητήσει και αν προσφέρεται όντως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, να λυθεί το πρόβλημα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, με τον εποικισμό και τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών, εμείς δεν πρόκειται να τα αποδεχθούμε και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο».
Συνέχισε λέγοντας πως «εδώ και μέρες γίνεται διαβούλευση στα Ηνωμένα Έθνη για το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης και είναι αλήθεια ότι οι Άγγλοι, όπως συνήθως, είναι πάντοτε και οι συγγραφείς των ψηφισμάτων, προσπαθούν να ξεστρατίσουν τα ΗΕ από τη σωστή βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες και να κουτσουρέψουν την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών».

«Επειδή γίνονται δηλώσεις και από άλλους παράγοντες, οι οποίοι καλούν την Κυβέρνηση να είναι σε εγρήγορση, να ξέρετε ότι η Κυβέρνηση εδώ και αρκετές μέρες εργάζεται ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι μεθοδεύσεις, αλλά εργάζεται αθόρυβα. Δεν είμαστε Κυβέρνηση του show. Είμαστε Κυβέρνηση, η οποία εργάζεται πολύ συγκεκριμένα και όπως πρέπει να διαβουλευτούμε, γίνεται αυτό με δικές μου εντολές τόσο μέσω του Μόνιμου Αντιπρόσωπου στα ΗΕ και με δικές μου παρεμβάσεις. Συνεπώς, εκείνοι που ανησυχούν να γνωρίζουν ότι δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια», ανέφερε.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήρε το έργο του Προέδρου της Κοινότητας Κελλακίου, που «διαμόρφωσε ένα χωριό σε μια μικρή πολίχνη», σημειώνοντας ότι «το Κελλάκι σαγηνεύει», λόγω της ομορφιάς, αλλά και της φιλοξενίας της κοινότητας.
Αναφέρθηκε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κελλάκι και με τον οποίον, όπως είπε, «διατηρούμε και πολύ φιλική σχέση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"