Έρευνα εμπειρογνωμόνων για τα αξιόγραφα διατάζει το ΥΠΟΙΚ

Παρελκυστική καταγγέλλεται από τη Βουλή η θέση του Υπουργείου.- Κακώς η Κυβέρνηση ανέμιξε την Τρόικα στο ζήτημα.- Η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα.-

Τη μετατροπή των αξιόγραφων σε μετοχές είτε αγορά των αξιόγραφων από τις τράπεζες με έκπτωση (κούρεμα) προκρίνει η τρόικα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Τρόκκος, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία συνέχισε χθες την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος που προέκυψε με τα αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κ. Τρόκκος ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι θα πρέπει να διεξαχθεί σε βάθος έρευνα για το όλο θέμα με τη μετάκληση και εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό. Σημείωσε ακόμα ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας υπέδειξαν ότι για τη διευθέτηση του θέματος πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε και σε άλλες χώρες, δηλαδή είτε να γίνει μετατροπή των αξιόγραφων σε μετοχές, είτε αγορά των αξιόγραφων από τις τράπεζες με έκπτωση (κούρεμα). 

Ανέφερε ακόμη πως η απόφαση αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική.
Σε κάθε περίπτωση, είπε, χρειάζεται χρόνος για να μελετηθεί το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιόγραφων Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής έκπληξη για τη στάση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία, όπως είπε, επιβεβαιώνει τους φόβους των κατόχων αξιόγραφων «για μια προσπάθεια παρελκυστικής τακτικής που ακολουθεί το Υπουργείο με προφανή στόχο».

Χαρακτήρισε, άκομψο, αδιανόητο και προκλητικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε στην Τρόικα ως πρώτη προϋπόθεση τα αξιόγραφα των τραπεζών. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης προς την Τρόικα, σε ό,τι αφορά το κούρεμα των κεφαλαίων των κατόχων των αξιόγραφων.

Δήλωσε ακόμη ότι το Υπουργείο έχει άμεση υποχρέωση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα ανεξάρτητα από την έρευνα, η οποία θα διεξαχθεί αλλά και πως η πολιτική απάντηση του Υπουργείου θα έπρεπε να ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση και την ευθύνη να κατοχυρώσει το κεφάλαιο των κατόχων αξιόγραφων. Συμπλήρωσε ότι απ’ εκεί και πέρα ο τρόπος με τον οποίο θα κατοχυρωθεί το κεφάλαιο είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Ο κ. Σιζόπουλος αμφισβήτησε ακόμη το επιχείρημα του κ. Τρόκκου ότι ο Υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να ενημερωθεί σε βάθος για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα από την έρευνα, λέγοντας ότι «ο Υπουργός είναι καλύτερος γνώστης από όλους όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς υπήρξε ανώτερο διοικητικό στέλεχος της τράπεζας που σχεδίασε τη συγκεκριμένη διαδικασία και για χρόνια ήταν από αυτούς που υλοποιούσαν τη συγκεκριμένη διαδικασία».

Ανέφερε ότι αυτό που επιθυμούν οι κάτοχοι των αξιόγραφων είναι την άμεση λύση του προβλήματος, προσθέτοντας πως η άμεση λύση του προβλήματος εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου και την αξιοπιστία των τραπεζών και την αξιοπιστία της οικονομίας.

Προειδοποίησε, τέλος, πως οι κάτοχοι αξιόγραφων δεν πρόκειται να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και πως αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει πολιτική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που να διασφαλίζει το κεφάλαιο των κατόχων, τότε δεν είναι οι κάτοχοι που θα βρεθούν σε δυσμενή θέση, αλλά αντίθετα οι τράπεζες και το Υπουργείο, καθώς οι κάτοχοι θα ξεκινήσουν δικαστικές αγωγές, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτικών ποινικών αγωγών και αντίμετρα προς τις τράπεζες που θα κλονίσουν την αξιοπιστία των τραπεζών σε τέτοιο βαθμό που το οικονομικό κόστος για αυτές θα είναι τεράστιο.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση οι κάτοχοι αξιόγραφων δεν θα πρέπει να κομματικοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο το θέμα, ούτε να προβαίνουν σε τοποθετήσεις που να συνδέουν το θέμα με τις προεδρικές εκλογές.
Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Θεσμών θα συνεχίσει την προσπάθεια για διερεύνηση του θέματος και αν χρειαστεί με σύσταση διερευνητικής επιτροπής ανεξάρτητης από τη Βουλή, την Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών πιέζει προς την κατεύθυνση συνολικής συναινετικής λύσης, δηλώνοντας πως αυτό είναι το μέγιστο το οποίο μπορεί να κάνει η Επιτροπή και όχι να δημιουργήσει στον κόσμο ελπίδες όπως έγινε παλιότερα και με το Χρηματιστήριο, είτε για τιμωρία των ενόχων είτε για διευκόλυνση όσων έχουν υποστεί ζημιά.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν πρόκειται να ξανασυνεδριάσει για το θέμα, αν δεν υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένη πρόταση από τους εμπλεκόμενους. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οι όποιες αποφάσεις για το θέμα να ληφθούν άμεσα.

Δήλωσε, τέλος, ότι το μήνυμα που έστειλε σήμερα προς όλους η Επιτροπή είναι ότι «η Τρόικα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι νούμερα που αντιμετωπίζουμε, αλλά ένα θέμα που φαίνεται ότι έχει να κάνει με απάτη εις βάρος πολιτών και μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι κανένας βουλευτής δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε νομοθεσία που να καλύπτει την απάτη».

Τα μέλη του Συνδέσμου Κατόχων Αξιόγραφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης και Σταύρος Γιαλλουρίδης προειδοποίησαν για ανεξέλεγκτες καταστάσεις, καθώς υπάρχουν κάτοχοι αξιόγραφων, όπως ανέφερε, που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους σε άλλες τράπεζες.

Προειδοποίησαν ότι θα ταχθούν οργανωμένα υπέρ ενός υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2013, αν δεν βρεθεί λύση.
Ο κ. Μαυροβουνιώτης κατέθεσε εκ μέρους των κατόχων πρόταση για μετατροπή των αξιόγραφων σε πενταετής εμπρόθεσμες καταθέσεις με τόκο 5% και δικαίωμα ανάληψης 20% ετησίως.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει με τον πιο έντονο τρόπο τη δικαίωση των κατόχων αξιόγραφων, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν εξαπατηθεί, ζητώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση στις συζητήσεις που θα κάνει με την Τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα να διεκδικήσει τα μέγιστα έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αδικία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Δήλωσε ακόμη ότι ο ισχυρισμός ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί εκτός του πλαισίου διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, έχει διαψευστεί τόσο από τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε πως είναι προφανές ότι κάποιοι εξαπατήθηκαν και πως είναι σαφές ότι δεν ακολουθήθηκαν οι νομότυπες διαδικασίες και πως γι’ αυτό το λόγο το ΑΚΕΛ επιμένει ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος.

Εκανε λόγο για ξεκάθαρες ευθύνες των τραπεζών, με βάση τις μέχρι τώρα μαρτυρίες, αλλά και για ευθύνες των εποπτικών αρχών. Προέβη σε συγκεκριμένη αναφορά για τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, ο οποίος, όπως είπε, «έκλεινε τα μάτια στις συγκεκριμένες δραστηριότητες των τραπεζών». Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε σήμερα να ήταν παρών στη συνεδρία ο κ. Ορφανίδης για να απαντήσει στα όσα ακούστηκαν στην προηγούμενη συνεδρία, όμως για κάποιο λόγο δεν κλήθηκε.

Η κ. Χαραλαμπίδου πρόσθεσε ότι αναπόφευκτα το θέμα θα είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τρόικα, δηλώνοντας πως όποιος υποστηρίζει το αντίθετο αποκρύβει πραγματικότητες. Δήλωσε, τέλος, πως είναι πολύ θλιβερό να τυγχάνει μικροκομματικής εκμετάλλευσης ένα τέτοιο θέμα.

Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ έχει την άποψη ότι το θέμα της μετατροπής των καταθέσεων πελατών των κυπριακών τραπεζών σε αξιόγραφα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και κυρίως δίκαια, δηλαδή, κατά τρόπο που να διαφυλάσσονται τα νομικά δικαιώματα των καταθετών, προσθέτοντας ότι «η αξιοπιστία των τραπεζών που βρίσκεται για πολλούς λόγους σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πρέπει να αποκατασταθεί και το θέμα των αξιόγραφων αποτελεί μια καλή ευκαιρία».
Επικρότησε την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θεσμών, όπως όλοι εμπλεκόμενοι, αφού πρώτα διαμορφώσουν μια κοινή πρόταση, να την καταθέσουν έτσι ώστε να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο «η διαπραγματευτική τους δυνατότητα θα ενισχυθεί για να καταστεί εφικτή μια λύση που τελικά θα ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε πως στη σημερινή συνεδρία φάνηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα των αξιόγραφων και το παραπέμπει στην Τρόικα και επέκρινε την Κυβέρνηση ότι «αποφεύγει τις ευθύνες της και εκχωρεί τα δικαιώματα τους στην Τρόικα αναφορικά με το θέμα αυτό».

Αναφέροντας ότι πρόκειται για «ένα τεράστιο θέμα εξαπάτησης ανύποπτων πολιτών, αγγίζει τα όρια ενός οικονομικού εγκλήματος και έχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις», ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η Κυβέρνηση οφείλει «να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες και να αντιμετωπίσει το θέμα κατά τρόπο άμεσο και έξω από τα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο», αλλά και πως το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να συντονίσει τις διαβουλεύσεις με τις Τράπεζες, την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τους κατόχους αξιόγραφων, ώστε να βρεθούν οι λύσεις εκείνες που θα αποτρέψουν τη θυματοποίηση χιλιάδων οικογενειών.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ Μιχάλης Ολύμπιος δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος Επενδυτών κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση στις 18 Ιουλίου στη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο, αναφέροντας ότι ο ΠΑΣΕΧΑ κατανοεί ότι η όποια λύση και να βρεθεί θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Τρόικας, καθώς η Τρόικα είναι αυτή που θα χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Χαρακτήρισε λαϊκισμό τη θέση για διευθέτηση του θέματος εκτός πλαισίου των συζητήσεων με την Τρόικα.
Δήλωσε ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί σε πολιτικό επίπεδο και μέσα από τις συζητήσεις με την Τρόικα, «δεν δεσμεύει κανένα επενδυτή» προσθέτοντας ότι οι επενδυτές μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να αναζητήσουν το δίκαιο τους. Ο κ. Ολύμπιος κάλεσε παράλληλα τους κατόχους αξιόγραφων να ζητήσουν νομική συμβουλή από τον ΠΑΣΕΧΑ, η οποία, όπως διευκρίνισε θα παρέχεται δωρεάν.

Ανέφερε ότι ο ΠΑΣΕΧΑ ανέμενε στη σημερινή συνεδρία να είναι παρών και ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος, όπως είπε, απέστειλε και επιστολή στις τράπεζες επισημαίνοντας τους τις παράνομες πρακτικές που εφάρμοζαν, για να δώσει κάποιες εξηγήσεις.
«Δυστυχώς, ο κ. Ορφανίδης κρύβεται σε Επιτροπές πολιτικών του φίλων», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια εξέτασης του θέματος από την Επιτροπή, κάτοχοι αξιόγραφων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω στην είσοδο της Βουλής.

Άμεση επίλυση 
Το Υπουργείο Οικονομικών και όλους τους αρμόδιους φορείς καλεί ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος με γραπτή δήλωσή του, να προχωρήσουν σε άμεση επίλυση του προβλήματος των αξιογράφων διασφαλίζοντας πρωτίστως τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των καταθετών.
«Το σκάνδαλο της μετατροπής ιδιωτικών επενδύσεων σε αξιόγραφα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, η ευθύνη των οποίων βαραίνει τόσο τις ίδιες τις τράπεζες όσο και τις εποπτικές αρχές», αναφέρει ο κ. Δίπλαρος. 

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ «αυτό που σήμερα, απειλεί με κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα, δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση στη δίνη της οποίας έχει βρεθεί σήμερα και η Κύπρος, αλλά, το πάσχον, θεσμικό, πολιτικό και εποπτικό σύστημα το οποίο αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες στις αποφάσεις και στις εμπορικές ‘συναλλαγές’ των τραπεζικών εγκεφάλων». 

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι όπως καταγγέλλουν οι επενδυτές, «το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην καταβολή ή όχι των τόκων, αλλά προβάλλει ακόμη μεγαλύτερο, αφού τα αξιόγραφα αορίστου διαρκείας συνιστούν εκμετάλλευση». 

Η αξίωση των καταθετών, προσθέτει, «είναι να μετατραπούν τα αξιόγραφα, σε χρεόγραφα με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, διευκρινίζοντας ότι τα ομόλογα μπορούν να υποστούν κούρεμα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα, καταθέσεις και κόποι μιας ζωής να εξανεμιστούν αδικαιολόγητα».

«Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών και όλους τους υπεύθυνους φορείς, αφού επανεξετάσουν όλα τα δεδομένα, να προχωρήσουν σε άμεση επίλυση του προβλήματος διασφαλίζοντας πρωτίστως τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των καταθετών», αναφέρει ο κ. Δίπλαρος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπενθυμίζει, «έχει ήδη δεσμευτεί να εξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει στην εισήγηση προτάσεων προς την άμεση και λιγότερο ζημιογόνα διευθέτηση του θέματος, κατατάσσοντας το ταυτόχρονα, ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έλαβαν χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια στην Κύπρο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"