«Το Κυπριακό, πρωταρχικό εθνικό θέμα για την Ελλάδα»

Αναφορά Αβραμόπουλου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Σαμαρά.-

Το κατεξοχήν πεδίο που δεν συζητείται η συναίνεση, χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της ελληνικής Κυβέρνησης, στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυκτα της Κυριακής με την εξασφάλιση  ψήφου εμπιστοσύνης από την  κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία δεν την μονοπωλεί κανείς, αλλά τη διαμορφώνουμε, έχοντας ως οδηγό το εθνικό συμφέρον».

Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του έκανε ο Ελληνας ΥΠΕΞ και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι «παραμένει πρωταρχικό εθνικό θέμα για την Ελλάδα», προβαίνοντας στη διαπίστωση ότι βρίσκεται και πάλι σε τέλμα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Κύπρο, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι από την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο της Κύπρου και την κυπριακή Κυβέρνηση, μία ευκαιρία χάθηκε «λόγω της τουρκικής εμμονής να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία και να παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012», ενώ «παράλληλα, η τουρκοκυπριακή πλευρά, την ίδια ακριβώς στιγμή, δήλωνε ότι σταματάει κάθε περαιτέρω διακοινοτική διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, «δεν συμβαδίζουν με τη διεθνή νομιμότητα», ενώ παράλληλα «δυσκολεύουν την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία, απομακρύνουν την επίλυση του Κυπριακού και προσβάλλουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί η Προεδρία, που ασκεί σήμερα η Κύπρος, είναι κορυφαίος ευρωπαϊκός θεσμός».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, ωστόσο, ότι παρά την κατάσταση αυτή, Ελλάδα και Κύπρος, από κοινού, εμμένουν στους στόχους να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, «μια συνολική συμπεφωνημένη λύση, δίκαιη και βιώσιμη, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών της νήσου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τις τελευταίες δεκαετίες «επίμονες προσπάθειες για την πλήρη εξομάλυνσή τους και την εξέλιξή τους σε σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας», προσθέτοντας ότι πρέπει να διατηρείται ζωντανή η επαφή και η συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής «και ειδικότερα με την γείτονα Τουρκία, με την οποία εκκρεμούν σημαντικά θέματα».

Ωστόσο, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν είναι δυνατόν από τη μια να προχωρούν οι διερευνητικές επαφές, που αφορούν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, να συνεχίζονται τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας και συγχρόνως, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση να κρατάει σε ισχύ το casus belli, υπογραμμίζοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων ασπάζεται και έχει στηρίξει την στρατηγική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Στο αυστηρό πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της εθνικής κυριαρχίας και του αμοιβαίου σεβασμού».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για πρόοδο στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και για την προώθηση των ζητημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου το κύρος και η διάσταση δεν επιτρέπουν, «ούτε από άποψη διεθνούς δικαίου, ούτε από άποψη διεθνούς ηθικής, να τίθενται υπό αμφισβήτηση και να επιχειρείται καθεστώς αμοιβαιότητας με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη».

Στους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και προτεραιότητα της κυβέρνησης, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε και την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τις γείτονες χώρες, χαρακτηρίζοντας καθοριστικό το νομικό πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι επίσης προτεραιότητας και πάγια θέση τα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι η αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως και ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην ομιλία του μεταξύ άλλων στη διεύρυνση της ΕΕ, την ΠΓΔΜ και το ζήτημα της ονομασίας, την κατάσταση στη Συρία, το Παλαιστινιακό, την ελληνική ομογένεια, αλλά και την ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει στο εξωτερικό την υπερηφάνεια και το κύρος της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"