Νέα «λουβάνα» Χριστόφια: «Έχουμε… ελληνόφωνες ρίζες»!

Σε άλλη μια δήλωση «λουβάνα», προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατά την τελευταία του συνάντηση με τον απερχόμενο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχο Σακελάρη, και ευχαριστώντας τον για τη βοήθεια προς την Κύπρο, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Είμαστε και άνθρωποι με τις ίδιες ρίζες, δεν θέλω να πω ελληνόφωνες, γιατί παρεξηγείται".

Κατά τα  άλλα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε ότι εντός Φθινοπώρου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στην Κύπρο ο εγγυοδοτικός μηχανισμός, που στοχεύει στην παροχή φθηνού δανεισμού στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε αιχμές ότι οι εμπορικές τράπεζες δεν αξιοποίησαν σωστά προηγούμενες χρηματοδοτήσεις με την ΕΤΕπ.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης τόσο προς τον ΕΤΕπ όσο και προς τον κ. Σακελάρη προσωπικά για τη βοήθεια προς την Κύπρο. Οπως είπε, η οικονομική βοήθεια που παραχώρησε η ΕΤΕπ προς την Κύπρο στα τελευταία τέσσερα χρόνια ξεπέρασε το 1 δις, και αυτό βεβαίως είναι μια σημαντική ένεση για την κυπριακή οικονομία στις προσπάθειές μας για επίτευξη ανάπτυξης.

Χαρακτηρίζοντας τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως την κορωνίδα των οικονομιών των χωρών της ΕΕ γενικότερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ξανάγινε τέτοιο δάνειο αλλά δεν αξιοποιήθηκε σωστά από τις τράπεζες.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σακελάρης ανέφερε ότι εξετάζεται ένα νέο εργαλείο και ειδικότερα η σύσταση ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού για τις ΜΜΕ. "Ελπίζουμε", σημείωσε "ότι αν όλα πάνε καλά θα είναι μέσα στο Φθινόπωρο. Ο ίδιος ο μηχανισμός θα έχει ως εγγυοδοτικός μηχανισμός εγγυοδοτικά κεφάλαια από 50 έως 100 εκατομμύρια και βέβαια αυτό με την ανάλογη μόχλευση θα δώσει πολύ περισσότερα σε δάνεια προς τις ΜΜΕ".

Σε σχέση με το επιτόκιο του δανείου, ο κ. Σακελλάρης αν και δεν απεκάλυψε το ακριβές ύψος του, εξήγησε ότι η ΕΤΕπ έχει αξιολόγηση ΑΑΑ, που της επιτρέπει δανεισμό από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο κάτι που, όπως πρόσθεσε, μετακυλύεται και στα συμβαλλόμενα μέρη. Με τη μόχλευση, το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 400 εκατομμύρια. Το δάνειο της ΕΤΕπ είναι μακροχρόνιο, διάρκειας δέκα με δώδεκα χρόνων, ενώ το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στο 2,5%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σακελάρης απέφυγε να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου ότι οι τράπεζες διαχειρίστηκαν λανθασμένα προηγούμενο δάνειο που σύναψε η Κύπρος με την ΕΤΕπ για τις ΜΜΕ. "Εγώ νομίζω είναι κάτι το οποίο είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλω να σχολιάσω τα λεγόμενα του Προέδρου", είπε.
Τέλος, αναφορικά με τη συνεργασία με την ΑΗΚ, ο κ. Σακελάρης είπε ότι η πολύ στενή συνεργασία με την Αρχή θα συνεχιστεί. "Εχουμε ήδη", κατέληξε "εγκρίνει και υπογράψει κάποια σύμβαση και παλαιότερες συμβάσεις. Είναι μια συνεργασία, η οποία θα συνεχιστεί και με την ΑΗΚ και με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Συλικιώτη".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"