Ιστορική η επίσκεψη Nabil El-Araby στην Κύπρου

Συζητήθηκαν Κυπριακό, Μεσανατολικό, θέματα ΑΟΖ και οι σχέσεις Αραβικού Συνδέσμου-Ευρωπαϊκής Ένωσης.-

Την πρώτη στα χρονικά επίσκεψη ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου στο νησί πραγματοποίησε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Nabil El-Araby o οποίος χθες το πρωί συναντήθηκε με την ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι σχέσεις Κύπρου-Αραβικού Συνδέσμου, οι σχέσεις του Συνδέσμου με την ΕΕ υπό το φως και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Αραβική Ανοιξη και οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό. Συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Τόσο η κ. Μαρκουλλή όσο και ο κ. El-Araby στις δηλώσεις τους επικεντρώθηκαν στις σχέσεις του Συνδέσμου με την ΕΕ , σημειώνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου η Υπουργική Σύνοδος ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Η κ. Μαρκουλλή καλωσόρισε θερμά τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου στη Κύπρο, σημειώνοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά αξιωματούχος του Συνδέσμου επισκέπτεται το νησί και ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται λίγες μόνο μέρες πριν από την ανάληψη της Προεδρίας από την Κύπρο. Είπε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, υπενθυμίζοντας ότι το 2007 οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται πιο εντατικά ώστε οι σχέσεις αυτές να ενδυναμωθούν.

Η ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος έχει ιστορικές και διαχρονικές σχέσεις με τα Αραβικά κράτη και έχει σταθεί συμπαραστάτης σε πολύ δύσκολες για τα κράτη αυτά στιγμές και για σημαντικά θέματα.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι με πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας θα γίνει στο Κάιρο στις 29 Οκτωβρίου η 2η Υπουργική σύνοδος ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική αυτή την εξέλιξη, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί ώστε να υπάρξει επιτυχία.
Η Υπουργός ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου για τις εξελίξεις σε ότι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό και την Αραβική Ανοιξη, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Είπε ακόμη ότι η ίδια ενημέρωσε τον κ. El-Araby για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις έρευνες της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του Συνδέσμου εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για τη παρουσία του στο νησί, σημειώνοντας ότι με την Κύπρια ΥΠΕΞ γνωρίζονται από τα χρόνια που και η ίδια υπηρετούσε στη Νέα Υόρκη και ότι Κύπρος και Αίγυπτος συνεργάστηκαν στενά και σε επίπεδο ΗΕ.
Σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι για πρώτη φορά ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου επισκέπτεται το νησί .

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, ο κ. El-Araby είπε ότι η ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι μια σημαντική δύναμη στο διεθνή χώρο και ειδικότερα σε επίπεδο διεθνών σχέσεων μετά τον ψυχρό πόλεμο, η ΕΕ , όπως ανέφερε, εκπροσωπεί μια δύναμη ισορροπίας και οι απόψεις της γίνονται αποδεκτές.
Αναφέρθηκε και αυτός με την σειρά του στην Υπουργική Σύνοδο στο Κάιρο λέγοντας ότι και εκεί θα συζητηθεί μια σειρά από σημαντικά θέματα.

Αναφορικά με το Παλαιστινιακό είπε ότι η κατάσταση όπως έχει αυτή τη στιγμή είναι παντελώς απαράδεκτη με τους Παλαιστίνιους να υποφέρουν σε κάθε επίπεδο. Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι συστάθηκε το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή από τα ΗΕ όμως από τότε τίποτε δεν έχει γίνει και υπάρχει ένα πλήρες αδιέξοδο.
Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι οι Παλαιστίνιοι θα αποταθούν πολύ σύντομα στην διεθνή κοινότητα για το μέλλον τους και πρόσθεσε ότι ο ίδιος αυτή τη στιγμή δεν κάνει χρήση των λέξεων ειρηνευτική διαδικασία γιατί μια τέτοια διαδικασία δεν υφίσταται και ότι αυτοί που έχουν εμπλακεί προσπαθούν απλώς να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι διαχειρίζονται την κρίση.

Ο El-Araby είπε ότι με την Κύπρια Υπουργό συζήτησε και τις εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο και τους αγώνες των διαφόρων λαών για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και ορθή διακυβέρνηση.
Ειδικά για την Συρία σημείωσε ότι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι μια σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι πλανάται ένα μεγάλο ερώτημα για το τι ακριβώς θα πράξει η διεθνής κοινότητα.

Ανέφερε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση και την παρέπεμψε στα ΗΕ όπου όμως και εκεί δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση για τη Συρία που θα γίνει στο τέλος του μήνα στην Γενεύη , να έχει αποτέλεσμα.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι πολύ καλές σχέσεις της Κύπρου με την Ρωσία μπορούν να υποβοηθήσουν στην κρίση στη Συρία σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. El-Araby είπε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί εκτός εάν τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ταχθούν στο πλευρό και των υπολοίπων χωρών, σημειώνοντας πάντως ότι οι σχέσεις Λευκωσίας –Κρεμλίνου μπορούν να βοηθήσουν.

Είπε ακόμη ότι το πλέον σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα οι Πρόεδροι Ρωσίας –ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Μεξικό.

Για το ίδιο θέμα, η κ. Μαρκουλλή υπενθύμισε ότι η Κύπρος σε όλα τα συμβούλια Υπουργών της ΕΕ τους τελευταίους μήνες, υπογράμμιζε την σημασία της εμπλοκής της ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα σε ό,τι αφορά την κρίση στην Συρία και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για τη συνάντηση που θα γίνει στο τέλος του μήνα στη Γενεύη για το θέμα.

Για την εμπλοκή της ΕΕ ο κ. El-Araby ανέφερε ότι από την πρώτη Ιουλίου η Κύπρος θα είναι η προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ και η ΕΕ είναι ένας σημαντικός παίκτης.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι αυτές είναι ικανοποιητικές ειδικά στους τομείς του εμπορίου και σε πολιτικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας καλή ευκαιρία το γεγονός ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί εντατικά και το επόμενο εξάμηνο κατά την Κυπριακή Προεδρία.

Σε ερώτηση εξάλλου για την αναστολή της αποστολής των ΗΕ στην περιοχή, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι η αναστολή αυτή αποφασίστηκε γιατί οι ίδιοι οι παρατηρητές που αριθμούσαν μόνο 300 άτομα, ήταν υπό απειλή και επίθεση και δεν μπορούσαν καν να βγουν στους δρόμους. Σημείωσε ακόμη ότι ο ρόλος των παρατηρητών στην περιοχή ήταν η επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός και αυτή δεν επιτεύχθηκε ποτέ.

Είπε ακόμη ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος εισηγήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση στο Κατάρ, ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν οι όροι εντολής της αποστολής, ώστε να μετατραπεί σε ειρηνευτική δύναμη.


Ερωτηθείς τέλος να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αίγυπτο, απάντησε «ουδέν σχόλιο».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"