Όλα κλείδωσαν στο παρασκήνιο του Eurogroup

Η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή στο Eurogroup της προηγούμενης βδομάδας αποτέλεσε και το ανεπίσημο αίτημα της Κύπρου για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης, το οποίο άνοιξε τις πόρτες για τα επόμενα βήματα.

Αμέσως μετά, ο Β. Σιαρλή μίλησε στο CNBC αναφέροντας πως τόσο η προσφυγή στο Μηχανισμό όσο και το διακρατικό δάνειο είναι επιλογές με προτιμότερη την προσφυγή στο EFSF/ESM.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανο Στεφάνου ότι υπάρχει στασιμότητα στο θέμα διακρατικού δανείου ενώ τελευταίος ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν πρέπει ο Μηχανισμός να αποτελεί φόβητρο.
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Δευτέρας ήταν απλά το επιστέγασμα της νέας εποχής που ανοίγει για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πρώτο βήμα ενδεχομένως να είναι μία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με την οποία θα εγκριθεί το αίτημα, ώστε να υπάρχoυν οι απαιτούμενες εγγυήσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου τόσο για τη Λαϊκή Τράπεζα όσο και για κάποιες άλλες.
Θα ακολουθήσει κάθοδος στην Κύπρο κλιμακίου τεχνοκρατών οι οποίοι θα συντάξουν έκθεση για τις ανάγκες της Κύπρου αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε η ευρωζώνη να θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος να χάσει τα κεφάλαια που θα δώσει στη χώρα.
Στο αίτημα που υποβλήθηκε δεν αναφέρεται ποσό, όπως και στην πρόσφατη περίπτωση της Ισπανίας ωστόσο τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Με βάση την έκθεση του οίκου Fitch που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, οι τράπεζες, πέραν από το 1.8δις ευρώ της Λαϊκής ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα 4δις ευρώ λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αλλά και λόγω της αλλοίωσης της ποιότητας του εγχώριου ενεργητικού. Αναφέρει ακόμα πως οι ανάγκες του δημοσίου είναι καλυμμένες για το 2012 ενώ για το 2013 θα χρειαστεί ακόμα 2.5δις ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την προσφυγή άφησε να νοηθεί πως πέραν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα αντληθούν και άλλα ποσά.
Το διακύβευμα στις διαβουλεύσεις με τη «δική μας τρόικα» (που δεν θα είναι τρόικα γιατί μάλλον ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ θα συμβάλουν στην αναχρηματοδότηση) είναι να μείνει ανέπαφος ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής.
Από την άλλη, τα όσα καταγράφονταν τόσα χρόνια στις εκθέσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί επιτακτικά να εφαρμοστούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"