Παρ’ ολίγον κατάρριψη και δεύτερου τουρκικού, CN-235, χθες

25/06/2012
Αποφεύχθηκε στο παρά 1'! - Διπλωματία, όχι πόλεμο θέλει η Τουρκία - Απαιτεί απολογία από τη Συρία και καταβολή αποζημιώσεων…       
Και νέο πολεμικό επεισόδιο ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, χωρίς όμως να "πατηθεί το κουμπί" σημειώθηκε χθες στην περιοχή που καταρρίφθηκε το τουρκικό RF-4, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (πιθανόν και ηλεκτρονικού πολέμου αφού στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υπηρετεί και στους δύο ρόλους) CN-235 του τουρκικού στρατού, που συμμετείχε στις έρευνες για τους δύο πιλότους του F-4, εγκλωβίσθηκε από ένα συριακό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας BUK-M1/2, στο "τελευταίο στάδιο πριν από τα πυρά" ανέφερε η πηγή.
"Το RWR (σ.σ.: σύστημα προειδοποίησης εγκλωβισμού από ραντάρ)  του τουρκικού αεροπλάνου άρχισε να ουρλιάζει" αλλά όταν απομακρύνθηκε από την περιοχή σταμάτησε ο τσιριχτός ανατριχιαστικός ήχος του RWR. "Όταν ένα αεροπλάνο εγκλωβίζεται από ένα σύστημα άμυνας, ειδοποιείται από τα όργανά του και αυτό ακριβώς συνέβη", διευκρινίσθηκε.

Δεν είναι γνωστό αν το αεροπλάνο βρισκόταν τη στιγμή του επεισοδίου αυτού μέσα στον συριακό εναέριο χώρο, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων (περίπου 22 χλμ.) από τη συριακή ακτή, ή στον διεθνή εναέριο χώρο.

Διπλωματία, όχι πόλεμο θέλει η Τουρκία       

«Διπλωματία, όχι πόλεμο, θέλει η Τουρκία με τη Συρία», γράφει ο Τζόναθαν Μάρκους, στο BBC. «Η απόφαση της Τουρκίας να συγκαλέσει σύσκεψη του NATO μετά την κατάρριψη του μαχητικού της από τη συριακή αεράμυνα δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά στέλνει επίσης ένα μήνυμα ότι προς το παρόν, τουλάχιστον, η Αγκυρα προκρίνει μια συντονισμένη διπλωματική αντίδραση και δεν αναλαμβάνει, μονομερώς, στρατιωτική δράση.

Σε κάθε περίπτωση, το επεισόδιο είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη συριακή κρίση, καθώς προκαλεί νέους φόβους για εξάπλωση της βίας εκτός των συνόρων της Συρίας. Ο μεγαλύτερος; Το συριακό καθεστώς θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Χεζμπολάχ να χτυπήσει το Ισραήλ, κάτι που θα οδηγούσε σε σύγκρουση ανάμεσα σε κράτη.

Ενα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: το τουρκικό αεροσκάφος έκανε εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας, όπως λέει η Αγκυρα, ή επιχειρούσε να εξακριβώσει τί συνέβαινε στο έδαφος της Συρίας;

Η Τουρκία φέρνει το ζήτημα στο NATO, ζητώντας επείγουσα σύνοδο για την εκτίμηση της κατάστασης. Το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ επιτρέπει στις χώρες να συσκέπτονται όποτε «απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια κάποιου μέλους».

Απαιτεί απολογία από τη Συρία και καταβολή αποζημιώσεων…

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ και στον Πρόεδρο του ΣΑ του ΟΗΕ θα αποστείλει η Τουρκία για την κατάρριψη του μαχητικού της από τη Συρία, ταυτόχρονα με τη ΝΟΤΑ που επέδωσε στο καθεστώς της Δαμασκού και την πρόθεση να τεθεί το θέμα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η επιστολή προς τον ΓΓ και τον Πρόεδρο του ΣΑ αποσκοπεί στο να καταχωρηθούν οι απόψεις της Αγκυρας και οι αντιδράσεις της στο επίπεδο του ΟΗΕ.

«Η Τουρκία θα συμπεριφερθεί διατηρώντας όλα τα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο έναντι αυτής της επιθετικής ενέργειας κατά αεροσκάφους μας που βρισκόταν στα διεθνή ύδατα χωρίς όπλα και θα λάβει με αποφασιστικότητα όλα τα απαιτούμενα μέτρα έναντι τούτου».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, μετά την πτώση στα χωρικά ύδατα της Συρίας μη οπλισμένου αεροσκάφους τύπου RF-4, ενώ εκτελούσε πτήση δοκιμής και εκπαίδευσης, στις 22 Ιουνίου 2012 στις 11:58 σε απόσταση 13 μιλίων από τη Λατάκεια, αφού κτυπήθηκε από την Συρία στο διεθνή εναέριο χώρο, στις 23/6 επιδόθηκε Νότα από την Τουρκία στο Γενικό Προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη, με την οποία γνωστοποιήθηκε πως «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το αεροπλάνο μας καταρρίφθηκε χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε προειδοποίηση και ότι η ευθύνη για την επίθεση αυτή αναλογεί πλήρως στην πλευρά της Συρίας».

Στη Νότα, αναφέρεται, επισημάνθηκε ότι «αυτή η επιθετική ενέργεια που αντιτίθεται σε όλες τις αρχές καλής πρόθεσης και καλής γειτονίας, αποτελεί ξεκάθαρη και επικίνδυνη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί όλα της τα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, αναφορικά με τους πιλότους μας που ακόμη δεν έχουν βρεθεί, καθώς επίσης και για το αεροσκάφος μας και σε ότι αφορά για τα μέτρα έναντι του συμβάντος και τα βήματα που θα γίνουν στο χρόνο και στην βάση που θα καθοριστεί από πλευράς μας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνεται, πραγματοποιεί σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με σκοπό να μοιραστεί με τους ομολόγους του τις πληροφορίες αναφορικά με το γεγονός, καθώς επίσης και με οργανώσεις της διεθνούς κοινότητας, όπου αναφέρει τις εκτιμήσεις της Αγκυρας σχετικά με το θέμα.
Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ σειρά ενημερωτικών συσκέψεων με σκοπό την ενημέρωση των Πρέσβεων και των Στρατιωτικών Ακολούθων που βρίσκονται στην Άγκυρα.

Για το συμβάν, αναφέρεται, έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για να κληθεί σύσκεψη εντός της εβδομάδος, στο πλαίσιο του 4ου άρθρου της Βορειοατλαντικής Συμφωνίας το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ με σκοπό την ενημέρωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"