Ισραηλινή νυκτερινή πρόβα πολέμου νοτίως της Κύπρου

Η Λευκωσία είχε εγκρίνει και την δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής που είχαν ζητήσει οι ισραηλινοί..- Πήρε μέρος το 15% των ετοιμοπόλεμων μέσων της Ισραηλινής Αεροπορίας.- 

Τεράστια νυκτερινή αεροπορική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, εκτέλεσε το Ισραήλ τη νύκτα της Δευτέρας μεταξύ 21.30 και 00.15. Συνολικά 37 αεροσκάφη της ισραηλινής Αεροπορίας σηκώθηκαν σε μια κινητοποίηση που  αποτελεί προφανές μήνυμα και προειδοποίηση ενόψει των συνεχιζόμενων αλαζονικών και εντεινόμενων απειλών  της Αγκυρας αναφορικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τις ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα επίδειξη του  ενδιαφέροντος του Ισραήλ σ’ ότι αφορά τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας. 

Συγκεκριμένα συμμετείχαν 30 μαχητικά F-16Ι Sufa και F-15Ι Ra'am, 5 εναέρια τάνκερ και 2 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.
 
Η άσκηση εκτελέστηκε στην περιοχή που εκτείνεται στην περιοχή των κυπριακών βυθοτεμαχίων, αλλά πηγές από το ΓΕΑ της Ελλάδας εκτιμούν ότι, εκτός από την προειδοποίηση προς την Αγκυρα "ειδικά αυτή η άσκηση εξ  όσων διαφαίνεται από το σενάριο και κρίνοντας από τον όγκο και την αποστολή των αεροσκαφών, μάλλον έχει σχέση και με τα όσα διαδραματίζονται στην Συρία. Μην ξεχνάμε ότι αν πραγματοποιηθεί η φημολογούμενη άσκηση Ρωσίας-Κίνας-Ιράν-Συρίας, η περιοχή αποκτά "ειδικό ενδιαφέρον" και σίγουρα το Ισραήλ θέλει να περάσει και αυτό ένα μήνυμα".

Έλληνες αξιωματικοί σημείωναν ότι είναι "Μακράν η μεγαλύτερη ισραηλινή αεροπορική άσκηση από τότε που παρακολουθούμε στενά τις ασκήσεις τους εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου. Το 10% των σύγχρονων αεροσκαφών και περίπου το 15% των ετοιμοπόλεμων της ισραηλινής Αεροπορίας, εξαιρετικά σπάνια βγαίνει σε μια άσκηση". 

Σε ότι αφορά το σενάριό της ήταν μικτό, δηλαδή καταστροφή εναέριων απειλών, ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού και εναέριες περιπολίες μάχης (CAP). Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η διάρκειά της και η ώρα που έγινε: "Μέσα στη νύχτα σε τέτοιες αποστάσεις από την βάση και με τέτοια σύνθεση και αριθμό αεροσκαφών, μόνο πρόβα επίθεσης προς το Ιράν ή δοκιμή εφαρμογής no-fly-zone στη Συρία, μπορεί να σημαίνει" σημείωνε πολύπειρος αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου της Ελληνικής Αεροπορίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"