Η Μόσχα έδωσε το πράσινο φως για δάνειο προς την Κύπρο

Το ποσόν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 5 δισ. ευρώ που ζητήθηκαν.- Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των εξελίξεων.

ΜΟΣΧΑ: Θετικά αντιμετωπίζει το αίτημα της Κύπρου για παροχή δανείου, Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Inrerfax, επικαλούμενο πληροφορίες του συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. 

Ο σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας δήλωσε ότι το διακρατικό δάνειο θα χορηγηθεί, αν και το ποσό μπορεί να είναι μικρότερο από τα 5 δισ. ευρώ (που ζήτησε η Κύπρος).

Την ίδια ώρα ή ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» σε άρθρο της με τίτλο «Η Μόσχα αγοράζει την οικονομία της Κύπρου», εκτιμά ότι το δάνειο θα χορηγηθεί λόγω δραστηριότητας ρωσικών υπεράκτιων εταιριών και τραπεζών στην Κύπρο.

Στη Λευκωσία, ωστόσο, πληροφορίες  αναφέρουν ότι η πιθανότητα προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί και είναι πολύ πιθανόν η Κύπρος να πάρει το ρωσικό δάνειο και να χρειασθεί επιπλέον και να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Οσον αφορά το δάνειο από τη Ρωσία δεν έχει ακόμα καθορισθεί το επιτόκιο (το οποίο μπορεί να είναι από 4,5% έως 5%).

Εκείνο που η Λευκωσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον (και προβληματισμό) είναι οι εξελίξεις μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι θα καταστεί δυνατόν να σχηματισθεί κυβέρνηση.
 
Εν τω μεταξύ, όπως έχει ανακοινωθεί, ο Πρόεδρος Της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προτίθεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των εξελίξεων στα θέματα της οικονομίας, τόσο για τη δανειοδότηση όσο και για τα μέτρα τα οποία αναμένται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

Μπάιντεν: Παίχτης-κλειδί η Κύπρος στην Αν. Μεσόγειο

Περιφερειακός ηγέτης η Κύπρος με τη λύση