Αναστασιάδης: Ο Χριστόφιας οδηγεί τον τόπο στη μέγγενη του Μηχανισμού

Αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για άκρατο λαϊκισμό, που αποβαίνει εις βάρος των εργαζομένων.- 
 
Έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άσκησε ο Νίκος Αναστασιάδης, αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με στόχο, εκτός από την ενημέρωση για το Κυπριακό, να εξευρεθούν τρόποι αποφυγής της ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης.

Χαρακτηρίζοντας απογοητευτικές τις δηλώσεις Χριστόφια κατά τη διάσκεψη του για την εσωτερική διακυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, τον κατηγόρησε για λαϊκισμό, υποδεικνύοντας του παράλληλα ότι δεν πρέπει να πράττει κατά την αντίληψή του, αλλά όπως έχει δεσμεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα, επιβάλλεται να περιοριστεί στο 2,5%, όπως είναι και η δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εμμένει σε περιορισμό του ελλείμματος. Από τη μία εγείρει ζήτημα αξιοπιστίας και από την άλλη θεωρεί ότι αυτό θα αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Κύπρου για αποφυγή των οδυνηρότατων όρων, που ενδεχομένως να συνοδεύουν πιθανή ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό. 

"Μπορούμε να αποφύγουμε τον Μηχανισμό Στήριξης εάν τηρήσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία με βάση τις δικές μας δεσμεύσεις, κρατώντας στο 2,5% το δημοσιονομικό έλλειμμα σε σχέση με το ΑΕΠ, όπως ήταν η δέσμευσή μας, και αν παρθούν τα αναγκαία μέτρα που θα πείσουν ότι είμαστε αξιόπιστοι στις πολιτικές που εξαγγέλλουμε", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Θα πρέπει να πω ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «είναι απογοητευτικές και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει αναθεώρηση πολιτικής».

«Στην Ευρώπη», πρόσθεσε, «δεν πράττει ο καθένας ό,τι κατά την κρίση του επιθυμεί, αλλά με βάση τα όσα έχει δεσμευτεί. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί σε μια σειρά συνθηκών, μεταξύ των οποίων και η Συνθήκη Νομισματικής Σταθερότητας και Δημοσιονομικής Πειθαρχίας. Συνεπώς δεν είναι θέμα το τι αρέσει στο λαό να λέμε, αλλά το τι θα πρέπει ως Κυβέρνηση ακόμα και για να προστατεύσουμε, όπως πρέπει να πράττουμε, τα δικαιώματα των εργαζομένων, να το πράξουμε με συγκεκριμένα μέτρα και όχι απλώς με λαϊκισμό».

«Αν αφήσουμε να νοηθεί», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, «ότι θα ακολουθήσουμε την οδό που ακολουθούν κάποιοι λαϊκιστές στην Ελλάδα το μοιραίο θα είναι το ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Και αυτό δεν θα είναι προς όφελος, αλλά εις βάρος των εργαζομένων. Και οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνο του Δημοσίου, είναι και του ιδιωτικού τομέα. Είναι οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι άνεργοι που δυστυχώς προστίθενται κάθε μέρα κατά δεκάδες στις λίστες των ανέργων. Θέλω να διευκρινίσω ακόμα ότι το να ληφθούν μέτρα εξυγίανσης δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μειώσεις ή περικοπές μισθών».

«Έφτασε η ώρα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «τα μέτρα ανάπτυξης επιτέλους να αφορούν την πραγματική ανάπτυξη και όχι την προστασία του πλούτου. Δεν είναι δυνατόν μια Κυβέρνηση που επαγγέλλεται τη φορολόγηση του πλούτου να απαλλάττει από το ΦΠΑ όσους εκ των πλουσίων θέλουν να αγοράσουν αεροπλάνα και κότερα πολυτελείας. Αν αυτό αποτελεί μέτρο ανάπτυξης και φορολόγηση του πλούτου ας το πουν στους απλούς εργαζόμενους».

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, στην οποία μετέχουν ο αναπληρωτής πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλοι αξιωματούχοι, θα έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι στόχοι των συναντήσεων, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι δύο: Από τη μια η ενημέρωση για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεύτερο και εξίσου σημαντικό η κατάσταση της οικονομίας και το τι επιδιώκουμε. "Την αποφυγή δηλαδή ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης και η αποδοχή των κυπριακών ομολόγων ως εχέγγυο για ανακεφαλαίωση της Λαϊκής Τράπεζας. Είναι μια συνέχεια συναντήσεων ύστερα από την τελευταία που είχα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, κ. Γιούγκερ».

«Θέλω να πιστεύω», κατέληξε o κ. Αναστασιάδης, «ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε θα τύχουν και ανταπόκρισης και από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης. Δηλαδή πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτούνται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση την τελευταία νότα που έχουμε πάρει, έτσι ώστε όχι μόνον κάποιοι να εργάζονται με την προσπάθεια να επιδειχθεί η αποφυγή, αλλά να τηρούμε και κάποιες προϋποθέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταξή μας στο Μηχανισμό Στήριξης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"