Δεν τα κατάφερε ο Χριστόφιας να φύγει προτού έρθει ο Μηχανισμός

25/06/2012
Μετά και την τελευταία κατακρήμνιση της οικονομίας από τον οίκο Φιτς ανακοινώθηκε η απόφαση για αίτηση στον Μηχανισμό.- Το Γιούρογκρουπ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει αμέσως την Κυπριακή αίτηση.-- Παράλληλα συγκλήθηκε σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων για σήμερα το απόγευμα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία  ενημέρωσε χθες το απόγευμα τις ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση για οικονομική στήριξη από το Μηχανισμό Στήριξης. Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά και την τελευταία αξιολόγηση του οίκου Φιτς, με την οποία η κυπριακή οικονομία κατακρημνίστηκε στο τελευταίο επίπεδο των σκουπιδιών και ενώ η Κυβέρνηση Χριστόφια αναμένει ακόμη στο ακουστικό για δανεισμό από τη Ρωσία ή την Κίνα.

Σε δήλωση του στο Ρώυτερ ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η αίτηση γίνεται για όσο ποσό χρειαστεί τόσο για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών όσο και τις δημοσιονομικές ανάγκες του κυπριακού κράτους», διαψεύδοντας  την αναφορά στην ανακοίνωση του Προεδρικού ότι γίνεται «για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

Το Γιούρογκρουπ ανακοίνωσε ότι «θα εξετάσει την αίτηση της Κύπρου αμέσως, συζητώντας τους όρους με την Κυπριακή Κυβέρνηση».
Παράλληλα ο Πρόεδρος Χριστόφιας καταδέχθηκε χθες το μεσημέρι, επίσης μετά την ανακοίνωση του Φιτς, να συγκαλέσει για σήμερα το απόγευμα την πολυζητούμενη από καιρό εκ μέρους των κομμάτων σύσκεψη των Αρχηγών για ομαδική μελέτη και αντιμετώπιση της κατάστασης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 4.30 το απόγευμα, απόντος του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος από χθες βρίσκεται στο Βερολίνο. Τον κ. Αναστασιάδη θα εκπροσωπήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος  Μητσόπουλος.

Υποβάθμιση από τον Fitch

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των κυπριακών ομολόγων από BBB- σε BB+ με αρνητικό ορίζοντα, ενώ η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση υποβαθμίστηκε επίσης σε Β από F3.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Fitch, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου είναι το αποτέλεσμα της ουσιαστικής αύξησης κεφαλαίου που ο οίκος πιθανολογεί ότι θα απαιτηθεί από τις κυπριακές τράπεζες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2012.

Αυτό, συμπληρώνεται, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών, Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής Τράπεζας, σε επιχειρηματικά και ιδιωτικά δάνεια και κατά δεύτερο λόγο στην αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού.
Εξάλλου ο Fitch εκτιμά ότι πέραν του 1,8 δις ευρώ που απαιτείται για την Λαϊκή Τράπεζα, θα χρειαστούν επιπρόσθετες ενισχύσεις κεφαλαίου προς τις κυπριακές τράπεζες, το ύψος των οποίων δύναται να φτάσει τα 4 δις ή το 23% του ΑΕΠ.
Προστίθεται ότι ο κύριος λόγος της υποβάθμισης είναι η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, σημειώνεται όμως και η σημαντική άνοδος του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το τελευταίο έτος, όσον αφορά εγχώρια δάνεια, με την παράλληλη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας και την αύξησης της ανεργίας.

Εξάλλου αναφέρεται ότι ακόμη και με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η αβεβαιότητα για τις κυπριακές τράπεζες θα συνεχιστεί και θα χρειαστούν σημαντικές ενισχύσεις κεφαλαίου, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ως προς την δυνατότητα της οικονομική τους επιβίωσης.
Ακόμη, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια θα προέλθουν μάλλον από την Κυβέρνηση, καθώς οι δυνατότητες ανεύρεσης κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα είναι περιορισμένες. Το κόστος της συνολικής κρατικής στήριξης (περιλαμβανομένων και των επισφαλειών) προς τον τραπεζικό τομέα εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 6 δις, ενώ το δημόσιο χρέος είναι πιθανό να υπερβεί το 100% του ΑΕΠ, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 88%.

Επίσης, προστίθεται ότι οι εκτιμήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό έπεσαν έξω κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ αναφέρεται ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3% δεν αναμένεται να επιτευχθεί, αλλά μάλλον θα φτάσει, κατά τις εκτιμήσεις του Fitch στο 3,9% του ΑΕΠ.
Παρόλα αυτά, αναφέρεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται για την σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους της Κύπρου κρίνεται ως «μέτρια» σε σχέση με άλλες περιπτώσεις στην Ευρώπη.

Ακόμη συμπληρώνεται ότι οι μεσοβραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας χαρακτηρίζονται ως αδύναμες, με τον οίκο να αναμένει την οικονομία να βρεθεί σε τέλμα κατά το τρέχον και κατά το επόμενο έτος, ενώ εκτιμάται ότι θα ανακάμψει μετέπειτα με αργούς ρυθμούς.
Τέλος αναφέρεται ότι η προοπτική για την Κύπρο παραμένει αρνητική, υποδεικνύοντας τον αυξημένο κίνδυνο για περαιτέρω υποβαθμίσεις.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ν. Παπαδόπουλος: Η Κύπρος βρίσκεται στο έλεος είτε των Ευρωπαίων εταίρων της είτε οποιασδήποτε άλλης τρίτης χώρας που θα της δανείσει χαριστικά, γιατί δεν μπορεί να βγει πλέον στις διεθνείς αγορές, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο «οι ευθύνες εκείνων που μας αφήνουν στο έλεος του Μηχανισμού είναι ασήκωτες».

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει υποβαθμίσει την κυπριακή οικονομία .
«Είναι ο τελευταίος οίκος που είχε απομείνει που δεν μας είχε κατατάξει στην κατηγορία των σκουπιδιών. Αυτή την στιγμή όλοι οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται ότι θεωρούν ότι η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα βιωσιμότητας και όλοι οι οίκοι έχουν αποφασίσει ότι βρισκόμαστε στην κατηγορία του αυξημένου επενδυτικού κινδύνου ή άλλως όπως αποκαλείται στην κατηγορία των σκουπιδιών. Είναι μια πάρα πολύ ανησυχητική εξέλιξη η οποία έρχεται σε μία πάρα πολύ κρίσιμη καμπή για την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τον τελευταίο χρόνο λόγο της αξιολόγησης του Οίκου Fitch μπορούσε η Κυβέρνηση να δανείζεται παρά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες υπό μορφή βραχυπρόθεσμου χρέους, δηλαδή μπορούσε να δανείζεται με τριμηνιαία, εξαμηνιαία ομόλογα λόγω της αξιολόγησης του οίκου Fitch.

«Πλέον δεν προσφέρεται ούτε αυτή η δυνατότητα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο έλεος είτε των Ευρωπαίων εταίρων μας είτε οποιασδήποτε άλλης τρίτης χώρας που θα μας δανείσει χαριστικά, γιατί δεν μπορούμε να βγούμε πλέον στις διεθνείς αγορές, καθόλου. Ελπίζω να υπάρχει πραγματικά σχέδιο από πλευράς της Κυβέρνησης , γιατί αν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αυτή τη στιγμή οι ευθύνες εκείνων που μας αφήνουν στο έλεος του Μηχανισμού είναι ασήκωτες», κατέληξε.
Το ΔΗΚΟ δηλώνει ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να το πράξει νωρίτερα, αφού η αντιπαράθεση θα είχε αποφευχθεί και η Κύπρος θα μπορούσε να απευθυνθεί στην ΕΕ με περισσότερη αξιοπιστία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα να γινόταν νωρίτερα η σύσκεψη για την οικονομία που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου είπε ότι «θα ήταν φυσικά καλύτερα αν αυτή η σύσκεψη γινόταν νωρίτερα, γιατί και η δημόσια αντιπαράθεση θα είχε αποφευχθεί και θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση με περισσότερη αξιοπιστία».
Ο κ. Φωτίου είπε πως «έχουμε πει πολλές φορές ότι ο τόπος μας περνά πολύ δύσκολες ώρες και βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την κυπριακή οικονομία να περνά δύσκολες ώρες».

Ανέφερε πως «τις τελευταίες ημέρες, γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης αντιπαράθεσης στα θέματα της οικονομίας, ενώ θα έπρεπε να μείνουν μακριά στρατηγικές πόλωσης και λαϊκισμού».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «η αλληλοεπίρριψη ευθυνών ή η μετάθεση ευθυνών μόνο στο χρηματοπιστωτικό τομέα μόνο ζημιά κάνει και δυσκολεύει κάθε προσπάθεια τόσο των τραπεζών, όσο και της ίδιας της κυβέρνησης για την εξασφάλιση διακρατικού δανείου».
«Αυτές τις τόσο δύσκολες ώρες πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, η σύνεση και η υπευθυνότητα», είπε καταλήγοντας ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ.
ΕΔΕΚ:  Επιπρόσθετα προβλήματα, ειδικά στη διάθεση ρευστότητας, δημιουργεί η υποβάθμιση από τους Fitch, η οποία θεωρείται αναμενόμενη, μετά την καθυστέρηση και την αναβλητικότητα που επέδειξε η Κυβέρνηση όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με το Συντονιστή της Θεματικής Οικονομίας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Τάσο Γιασεμίδη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε ότι υπάρχουν ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση. «Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και απαιτούνται άμεσες λύσεις. Η αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αν και συγκλήθηκε καθυστερημένα, με τη δυνατότητα διαμόρφωσης στρατηγικής να είναι περιορισμένη αφού ο χρόνος έχει εξαντληθεί, απαιτείται όπως διεξαχθεί σε κλίμα συναίνεσης».
Κοινός στόχος όλων πρέπει να είναι η αποφυγή επαχθών για τον τόπο όρων σε πιθανή προσφυγή στο Μηχανισμό και εξασφάλιση παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω ομολόγων, σημείωσε.

Ανέφερε δε ότι η ΕΔΕΚ αναμένει ενημέρωση από την κυβέρνηση σε σχέση με την πιθανότητα διακρατικού δανεισμού και τους όρους όπως είναι το επιτόκιο και ο χρόνος αποπληρωμής. «Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Απαιτούνται άμεσα αποφάσεις διότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα επιβαρύνει το ήδη άσχημο κλίμα στην οικονομία», κατέληξε ο κ. Γιασεμίδης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"