Φρούδες οι ελπίδες της Κυβέρνησης για μη επαχθείς όρους

Θα είναι όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, δηλώνει ο Γιούγκερ. – «Οι κινδυνολόγοι απεδείχθησαν προφήτες…».-

Δυόμιση ώρες κράτησε η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Αρχηγούς των κομμάτων, η οποία συγκλήθηκε χθες το απόγευμα στο Προεδρικό, με θέμα την πορεία της οικονομίας, μία ημέρα μετά την προσφυγή της Κυβέρνησης στο Μηχανισμό Στήριξης.

Ο Πρόεδρος  Χριστόφιας ενημέρωσε για την κατάσταση και τις προοπτικές μετά και την απόφαση για προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, καθώς και για τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις  για διακρατικά δάνεια από τη Ρωσία και την Κίνα, διαβουλεύσεις  οι οποίες ακόμη συνεχίζονται και από το αποτέλεσμα τους θα εξαρτηθεί και το ποσό το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναγκασθεί να ζητήσει από τον Μηχανισμό Στήριξης. 

Έγινε επίσης ενημέρωση για το διάγραμμα πακέτου μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας, που η Κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει προς συζήτηση με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους  προτού σταλεί στη Βουλή για ψήφιση.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, αφού εξέφρασαν στον Πρόεδρο Χριστόφια τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση και εκ των υστέρων σύγκληση της σύσκεψης, διαδήλωσαν την προθυμία να στηρίξουν τα όποια μέτρα θα συμβάλουν στην ανόρθωση της Κυπριακής οικονομίας.

Οικονομικές πηγές, χωρίς να επιβεβαιώνονται ή να διαψεύδονται από την Κυβέρνηση,  αναφέρουν ότι το απαιτούμενο ποσό δανεισμού είναι γύρω στα  δέκα δισεκατομμύρια , επτά από οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους και τα άλλα τρία για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Η αίτηση της Κύπρου στο Μηχανισμό θα εξετασθεί σήμερα , μαζί με τον Ισπανική προσφυγή, σε τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ, το οποίο όπως έχει μεταδοθεί  θα δώσει όδηγίες για την κάθοδο στην Κύπρο τριμερούς  ομάδας (τρόϊκας), η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Η κάθοδος της Τρόικας στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Στη σύσκεψη του Προεδρικού πήραν μέρος, από πλευράς ΔΗΣΥ ο Τάσος Μητσόπουλος (ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Αβέρωφ Νεοφύτου απουσίαζαν στο Βερολίνο), από το ΑΚΕΛ ο Αντρος Κυπριανού, από το ΔΗΚΟ ο Μάριος Καρογιάν, από το ΚΣ ΕΔΕΚ ο Γιαννάκης Ομήρου, από το ΕΥΡΩΚΟ ο Δημήτρης Συλλούρης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών η Ιωάννα Παναγιώτου. Συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Μητσόπουλος: Η λήψη, έστω και τώρα, μέτρων για την οικονομία θα στείλει θετικά μηνύματα προς την ΕΕ.-
Η λήψη, έστω και τώρα, μέτρων για την οικονομία είναι δυνατό να στείλει κάποια θετικά μηνύματα προς την ΕΕ, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό για την οικονομία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι "είχαμε μια ειλικρινή ενημέρωση από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών", προσθέτοντας ότι "οι ώρες είναι δύσκολες, είναι ώρες εθνικής συνευθύνης" και "η έγνοια η δική μας είναι πως θα βοηθήσουμε τον τόπο μας να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, να μπει σε μια πορεία οικονομικής ανάκαμψης, ανάπτυξης με συνθήκες μόνιμης και σταθερής πορείας προς το μέλλον και κυρίως που θα διασφαλίζουν την ευημερία του λαού μέσα από περιβάλλον πλήρους απασχόλησης, αν είναι δυνατόν".

Ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες που υπάρχουν και η δέσμη μέτρων που παρουσιάστηκε θα είναι αντικείμενο διαλόγου και διαβούλευσης και μέσα στα συλλογικά Σώματα του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι "αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι η κάθοδος των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί η διαπραγμάτευση θα είναι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ".

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που παρουσιάστηκαν από την Κυβέρνηση μπορούν να δημιουργήσουν δεδομένα ώστε η διαπραγμάτευση να γίνει από θέση ισχύος, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι θέση του ΔΗΣΥ "για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν πως θα έπρεπε μέσα από δικές μας πολιτικές πρωτοβουλίες να είχαμε διαφοροποιήσει το σκηνικό", προσθέτοντας ότι "θα έπρεπε τα μέτρα αυτά και ενδεχομένως και άλλα να είχαν ληφθεί νωρίτερα ενόψει του ενδεχομένου προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης να συνομιλούμε από θέση αξιοπιστίας και από θέση ισχύος".

"Δεν το πράξαμε αλλά έστω και τώρα θεωρούμε ότι η λήψη αυτών των μέτρων είναι δυνατό να στείλει κάποια θετικά μηνύματα προς την ΕΕ. Είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτή την ώρα", είπε ο κ. Μητσόπουλος, προσθέτοντας ότι "εμείς επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα μας να αναλάβουμε μέρος της πολιτικής ευθύνης, του πολιτικού βάρους που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία". 
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ λόγω της προσφυγής στον Μηχανισμό, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι "τα ζητήματα αυτά έχουν απαντηθεί με τον πλέον επίσημο, άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".
Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης "βρίσκεται στη Γερμανία και έχει ολοκληρώσει κύκλο επαφών με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εξωτερικών και τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί".

Κυπριανού: Τα δημοσιονομικά μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε από καλή θέση τους όρους του δανείου.-

Η διαπίστωση όλων μας είναι ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της οικονομίας μας είναι τέτοια που μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε από καλή θέση τους όρους με τους οποίους θα συμφωνήσουμε τη στήριξη με την ΕΕ, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, μετά τη σύσκεψη την Τρίτη το απόγευμα στο Προεδρικό για την οικονομία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Κυπριανού έστειλε το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι "έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε δεδομένα τέτοια τα οποία δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στον κυπριακό λαό, δηλαδή", όπως είπε, "να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με όσο το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις σε βάρος του κυπριακού λαού".

"Αυτός θα είναι ο στόχος και της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων", είπε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος χαρακτήρισε την ανταλλαγή απόψεων που υπήρξε κατά τη συνάντηση "πάρα πολύ εποικοδομητική", λέγοντας ότι έγινε αρχικά ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Εργασίας "για τα διάφορα ζητήματα τα οποία αφορούν στα ξεχωριστά υπουργεία και ακολούθησε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος".

Αναφέροντας ότι "ο Υπουργός Οικονομικών μας έχει εξηγήσει τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί", ο κ. Κυπριανού είπε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι "θα πρέπει να διαπραγματευτούμε τους όρους έτσι ώστε από τη μια να μπορέσει η οικονομία να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα, κυρίως λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα και από την άλλη να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη".
"Ολοι έχουμε υποστηρίξει ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη για να αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανεργία", πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι ενημερώθηκαν και για το πακέτο μέτρο το οποίο θα προωθήσει η Κυβέρνηση στη Βουλή και πρόσθεσε ότι άποψη του ΑΚΕΛ είναι ότι "αυτό το πακέτο θα πρέπει να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό και να εγκριθεί έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ως ένα χαρτί διαπραγμάτευσης όταν και εφόσον θα συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γύρω από τα ζητήματα του μηχανισμού στήριξης".

Πρόσθεσε ότι ως πολιτικά κόμματα έχουν συμφωνήσει "με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εάν χρειάζεται να ξανασυναντηθούμε και να συνεχίσουμε την περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων θα το πράξουμε όποτε και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο". 

Σε ερώτηση αν το πακέτο μέτρο θα εγκριθεί πριν κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι άποψη του ΑΚΕΛ είναι ότι "θα πρέπει να εγκριθεί προτού ολοκληρωθεί η περίοδος αυτή της Βουλής".

Ερωτηθείς αν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος του δανεισμού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό το θέμα "δεν έχει καν συζητηθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ", προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μετά που θα γίνει η επίσκεψη και η διερεύνηση της κυπριακής οικονομίας από τους εκπροσώπους της ΕΕ".
Κληθείς να πει αν έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "έχουν συζητηθεί τα μέτρα με τους κοινωνικούς εταίρους, υπάρχουν κάποιες επιμέρους απόψεις, θα κατατεθούν στη Βουλή", προσθέτοντας ότι "δική μας άποψη είναι ότι θα πρέπει να τα συζητήσουμε, να τα διαμορφώσουμε και να τα εγκρίνουμε έτσι ώστε να είμαστε σε καλύτερη θέση όταν θα διαπραγματευόμαστε με την ΕΕ".

Διευκρινίσεις εκπροσώπου Ολι Ρεν.-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί απόλυτα και προσυπογράφει τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Προέδρου του Eurogroup σχετικά με το αίτημα της Κύπρου για χρηματοδοτική στήριξη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου για το ευρώ Ολι Ρεν, ο οποίος έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μετά την εντολή που δόθηκε στην Κομισιόν και την ΕΚΤ θα μεταβεί στη Λευκωσία κλιμάκιο προκειμένου να συζητήσει με τις κυπριακές Αρχές για το πρόγραμμα και τους όρους της στήριξης. Η αίτηση έφτασε χθες το απόγευμα, τώρα ξεκινάει η διαδικασία σε επίπεδο Eurogroup, τόνισε ο εκπρόσωπος, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά άφησε ανοικτό το θέμα πραγματοποίησης τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Εurogroup στις 9 Ιουλίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τους όρους της στήριξης και το ρόλο του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το ακριβές αίτημα των κυπριακών Αρχών. Εάν υπάρξει συνολική στήριξη, δηλαδή στον χρηματοπιστωτικό και στον δημοσιονομικό τομέα, τότε πάμε για ένα πλήρες πρόγραμμα με ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα καθοριστούν από το Eurogroup με βάση το τι θα ζητήσει η Κύπρος.

Στην περίπτωση που η στήριξη αφορά μόνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τότε θα ισχύσει αυτό που έγινε με την Ισπανία, δηλαδή οι όροι θα περιορίζονται στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά παράλληλα θα παρακολουθείται στενά και η τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος. Υπενθυμίζεται ότι στην Ισπανία δεν υποβλήθηκαν πρόσθετοι όροι στον δημοσιονομικό τομέα, ωστόσο η επίτευξη των στόχων θα συνδέεται με την εκταμίευση των δόσεων της στήριξης.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι θα ζητήσει ακριβώς η Λευκωσία, θα πρέπει να περιμένουμε τους ίδιους τους Κύπριους να μας πουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι πολλαπλά και καταγράφονται στις συστάσεις που εξέδωσε η Κομισιόν στις 30 Μαϊου για όλα τα κράτη μέλη, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο ECO-FIN.

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης 
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, έκανε λόγο για βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η αναβλητικότητα, η αναποφασιστικότητα και η απραξία μας οδήγησαν εδώ.

Ο κ. Ομήρου διατύπωσε την άποψη ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει το Μηχανισμό Στήριξης, αν η κυβέρνηση λάμβανε, ως όφειλε, έγκαιρα μέτρα. 
Η Κυβέρνηση Χριστόφια φέρει ακέραια την ευθύνη για το κατάντημα της Κύπρου, δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και προσθέτει ότι "ακόμη και το 1974 ο λαός μας δεν σύρθηκε σαν ζητιάνος μπροστά από την διεθνή κοινότητα για να γυρεύει χρήματα", αλλά στάθηκε μόνος του στα πόδια του, μέσα από σκληρές θυσίες.

«ΟΙ κινδυνολόγοι ήταν προφήτες».-
Σε δηλώσεις του στη Βουλή σχετικά με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τελικά οι κινδυνολόγοι ήταν προφήτες.

"Τελικά είχαν δίκαιο και έπρεπε να είχαν εισακουστεί. Μέσα σε τέσσερα χρόνια τα πλεονάσματα της Κύπρου εξαφανίστηκαν. Μέσα σε τέσσερα χρόνια διπλασιάστηκε το δημόσιο χρέος. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, από την πανάξια ένταξη της χώρας μας στην ευρωζώνη και στο ευρώ εντασσόμαστε σε μηχανισμό στήριξης. Από παράδειγμα προς μίμηση, καταντήσαμε παράδειγμα προς αποφυγή. Το τραγικό είναι ότι όλα τα προβλήματα μας ήταν προβλέψιμα, ήταν αντιμετωπίσιμα, ήταν αναστρέψιμα. Αλλά αντί των πραγματικών λύσεων, κάποιοι προτίμησαν τα εύηχα συνθήματα. Κάποιοι μας έλεγαν ότι θα κυνηγήσουν τον πλούτο, και τελικά κυνήγησαν τον μηχανισμό στήριξης. Κάποιοι μας έλεγαν ότι θα προστατεύσουν τους Κύπριους εργαζόμενους και τώρα οι Κύπριοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν", πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι "ακόμη και το 1974 ο λαός μας δεν σύρθηκε σαν ζητιάνος μπροστά από την διεθνή κοινότητα για να γυρεύει χρήματα".
"Στάθηκε μόνος του στα πόδια του, μέσα από σκληρές θυσίες. Αυτός ο εξευτελισμός έμελλε να μας έρθει από μία αριστερή Κυβέρνηση η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια μας έλεγε ψέματα. Και σήμερα έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση Χριστόφια φέρει ακέραια την ευθύνη για το κατάντημα της Κύπρου. Ας πάψει επιτέλους να προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη σε όλους τους άλλους και ας αναλάβει την ευθύνη για τα δικά της λάθη. 

Πρέπει αυτοί που έλεγαν στον λαό άλλα πράγματα να απολογηθούν στον λαό για το που τον έχουν οδηγήσει", συμπλήρωσε.
Οι Οικολόγοι με ανακοίνωση τους, αναφέρουν ότι η ένταξη στο μηχανισμό αποτελεί φυσιολογική κατάληξη μιας πορείας λαθών, παραλήψεων και συνεχών παλινδρομήσεων.

Αναφέρουν επίσης ότι η διαπραγμάτευση των όρων στήριξης πρέπει να στοχεύσει στην θεραπεία των αιτιών και των πραγματικών λόγων της κρίσης της Κυπριακής Οικονομίας.

Έμφαση στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου έδωσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου. Η κυβέρνηση, είπε, όφειλε και ορθώς έπραξε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για διακρατικό δάνειο, πριν προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης.
Έπρεπε να ανησυχούσαμε εδώ και καιρό, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι αν είχαμε νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά θα είχαμε τώρα τη δυνατότητα να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Η αδράνεια και η απραξία της κυβέρνησης, όμως υποστήριξε, μας άφησε αθωράκιστους.

Κορυφαία προτεραιότητα τώρα, υπέδειξε, είναι να κάνουμε μία σοβαρή και αξιόπιστη διαπραγμάτευση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"