Η Κινεζική επένδυση στο δρόμο της επένδυσης Κατάρ

Ο Φλουρέντζος βλέπει αξεπέραστα προβλήματα.- Κρίσιμη συνάντηση σήμερα με τους Κινέζους, στην παρουσία του Γ. Εισσαγγελέα.-
Καθοριστική συνάντηση για το μέλλον της επένδυσης της κινεζικής εταιρείας Far Eastern Phoenix στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας πραγματοποιείται αύριο  Πέμπτη, μεταξύ του Υπουργού Συγκοινωνιών και αξιωματούχων της ενδιαφερόμενης εταιρείας, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου, δήλωσε ότι διαπιστώνονται νομικά και οικονομικά προβλήματα στην όλη διαδικασία, τα οποία χρήζουν, όπως τόνισε, σοβαρής και ενδελεχούς μελέτης και αξιολόγησης. 

«Δεν θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος σε ότι αφορά την τελική έκβαση της προσπάθειας αυτής, ωστόσο εύχομαι και ελπίζω ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν για να υπάρξει τελική συμφωνία», σημείωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

Ο κ. Φλουρέντζου χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς όπως επισήμανε, θα πρέπει να κληθεί η κινεζική εταιρεία να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων που άπτονται νομικών και οικονομικών πτυχών.

Ένα ζήτημα είναι ο αριθμός των κινέζων που θα προσληφθούν και θα απασχοληθούν στην ανέγερση και λειτουργία του έργου. 

Το κράτος επιθυμεί επίσης να γνωρίζει πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και πόσοι κύπριοι θα προσληφθούν.

Υπάρχουν ερωτήματα και για το καθεστώς αμοιβής των εργαζομένων και αν θα συνομολογούνται συλλογικές συμβάσεις με βάση τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων. 

Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα είναι ποιο θα είναι το ύψος της επένδυσης και τι κέρδη θα εξασφαλίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι διαπιστώνεται από έκθεση των επιτροπών που έχουν συσταθεί ότι με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια είναι σχεδόν ανέφικτες οι δυνατότητες υλοποίησης του έργου, ενώ κάποιοι σχεδιασμοί, όπως είπε, είναι αδύνατον να υλοποιηθούν. 

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών σημείωσε ότι ο λόγος που άλλαξαν άρδην τα δεδομένα σήμερα είναι διότι η κινεζική εταιρεία ζήτησε επέκταση της συμφωνίας για τις επενδυτικές της δραστηριότητες από 19 σε 50 χρόνια, γεγονός που υποχρέωσε την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση Υπουργικής Επιτροπής και ad – hoc επιτροπής, για να εξετάσει το όλο θέμα και να πάρει σωστές αποφάσεις. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, είπε, έχει εκδώσει γνωμάτευση σε σχέση με τη νομική πτυχή του θέματος, και εντοπίζει το πρόβλημα το οποίο υπάρχει, στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της Hermes, το Νοέμβριο του 2010 για την αξιοποίηση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου. 

«Δεν μπορούμε να κτίσουμε πάνω σε μία συμφωνία η οποία εκ προοιμίου έχει νομικά προβλήματα», παρατήρησε ο κ. Φλουρέντζου. «Γι’ αυτό και η συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα ή θα επανατοποθετήσει τυχόν συμφωνία σε νέα ορθολογιστική βάση, για διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"