Ο εταιρικός στη ζυγαριά


Η μεγάλη ανησυχία όλων μετά την αίτηση για προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό είναι η επιβολή της αλλαγής του εταιρικού φόρου ως μέτρο αύξησης των κρατικών εσόδων.

Θεωρείται δεδομένα πως η όποια τρόικα κατηφορίσει προς Κύπρος μεριά, θα καταγράψει μεν τις ανάγκες στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα και την ίδια ώρα θα κάνει και κάποιες εισηγήσεις, που θα απαιτήσει να εφαρμοστούν, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.
Πέραν από τις τελευταίες εισηγήσεις  της Κομισιόν που ήταν κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα, αναμένονται και κάποιες άλλες με καθαρή στόχευση στην αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων.
Η αύξηση του εταιρικού φόρου, από το 10% που είναι σήμερα, πολύ πιθανόν να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εταίροι μας στην ΕΕ τον θεωρούν ιδιαίτερα χαμηλό.
Η Κύπρος από την πλευρά της, έχει κάποια επιχειρήματα να αντιπροτείνει προς αποφυγή τέτοιας απόφασης. Ένα από αυτά είναι και το γεγονός πως μπορεί ο εταιρικός φόρος να είναι χαμηλός, ωστόσο, ο συνολικός φορολογικός συντελεστής, (υπολογιζόμενος και ο φόρος επί μερισμάτων) είναι αρκετά κοντά στο μέσο όρο πολλών χωρών της ευρωζώνης.
Υπάρχει ακόμα και το επιχείρημα-ερώτημα- προειδοποίηση: Αν όλες αυτές οι εταιρείες φύγουν από την Κύπρο και κατ’ επέκταση την ευρωζώνη, που θα πάνε; Κάποιες βεβαίως θα πάνε σε άλλους ευρωπαϊκούς ελκυστικούς προορισμούς όπως η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο αλλά σίγουρα κάποιες θα στραφούν σε χώρες εκτός Ευρώπης. Το ερώτημα που θα τεθεί είναι κατά πόσο αξίζει η ευρωπαϊκή οικογένεια να χάσει αυτές τις επενδύσεις.
Στον αντίποδα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει «μητρώο» επί του συγκεκριμένου θέματος αφού η ίδια επιχείρησε με το πρώτο πακέτο μέτρων που κατέθεσε προς έγκριση το καλοκαίρι του 2010 να αυξήσει τον εταιρικό φόρο από 10% σε 11% αλλά τελικά δεν πέρασε από τη Βουλή.
Η συγκεκριμένη στάση θα αποτελέσει όπλο στα χέρια της «τρόικας» ενώ αρκετές είναι και οι ανησυχίες που θέλουν την κυβέρνηση να ανταλλάζει το συγκεκριμένο μέτρο με απόσυρση άλλων που θα έπλητταν περισσότερο τον απλό πολίτη, ακολουθώντας τη μέχρι σήμερα φιλοσοφία «ο κόσμος να μην πληρώσει την κρίση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"