Οι πρώτες δηλώσεις για το αποτέλεσμα ήρθαν από... Γερμανία!

"Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά θα πρέπει η ίδια να αποφασίσει", δηλώνει ο Γκίντο Βεστερβέλε. "Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προσφέρεται στη βάση συμφωνιών" δηλώνει ο Μ. Σουλτς.- Μέρκελ, Ολάντ και Πόντι καθυστέρησαν την αναχώρησή τους για το Μεξικό για τη σύνοδο των G20.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: «Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει μόνη της και δεν μπορούμε να κρατήσουμε κάποιον που θέλει να φύγει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας σε πολιτική εκπομπή του κρατικού γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού «ARD», λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων «exit poll» από την Αθήνα.

Ο κ. Βεστερβέλε δεν θέλησε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς, όπως είπε, η διαφορά είναι «όπως το περιμέναμε, πολύ μικρή». Ωστόσο, επισήμανε ότι το βασικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Διαφορετικά και εγώ ως υπουργός Εξωτερικών θα έχω πρόβλημα με τις άλλες χώρες, οι οποίες τηρούν τις δεσμεύσεις τους με συνέπεια» πρόσθεσε, για να διευκρινίσει ότι αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι ο «παράγων χρόνος» και όχι η ουσία των συμφωνιών.

«Η Γερμανία επέδειξε και θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αναλάβει τα βάρη των άλλων χωρών. «Η Γερμανία ούτε μπορεί ούτε θέλει», είπε χαρακτηριστικά. 


Υπέρ του σχηματισμού στην Ελλάδα μιας κυβέρνησης η οποία θα τηρήσει τις συμφωνίες τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του κρατικού γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου «ARD», λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων «exit poll» από τις ελληνικές εκλογές.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ευρώπη προς την Ελλάδα, αλλά διευκρίνισε ότι «η αλληλεγγύη αυτή προσφέρεται στη βάση κάποιων συμφωνιών και, αν κάποιος λέει ότι θέλει να καταργήσει αυτή τη βάση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει και η προσφορά αυτής της βοήθειας».

Σημείωσε δε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε συναντηθεί τόσο με τον Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα, και ανέφερε ότι και οι δύο επιθυμούν εκ νέου διαπραγμάτευση των συμφωνιών. Αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι θέλει, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση, να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα.

«Και πρέπει να δώσουμε κάτι στους Έλληνες» τόνισε ο κ. Σουλτς, για να καταλήξει λέγοντας ότι κατά τη δική του εκτίμηση, ο κ. Τσίπρας αφήνει μια μικρή πόρτα ανοιχτή, καθώς λέει «θέλω νέα συμφωνία», ενώ στην πραγματικότητα θέλει διευκολύνσεις.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"