Τετράωρη κατάθεση Σιαρλή στην Επιτροπή Οικονομικών

Μονόδρομος η προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης.- Δεν μας απάντησαν τρίτες χώρες για δάνειο.- Σε τέσσερις άξονες το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία.- 

Η παραχώρηση βοήθειας από την ΕΕ στην Ισπανία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, χωρίς μνημόνιο, έδωσε ελπίδες στην κυβέρνηση ότι μπορεί να τύχει της ίδιας μεταχείρισης. Ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, ανέλυσε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα στηριχθεί το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία. 

Τα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν τα εξής: 
•Mείωση του κόστους της κρατικής μηχανής
•Στόχευση των κοινωνικών παροχών
•Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
•Φορολογίες

Η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης «δεν είναι κακό, ούτε ντροπή» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Σε περίπτωση που θα γίνει, είπε, η Κύπρος θα πρέπει να χειριστεί το θέμα, όπως η Iσπανία, ώστε να αποφύγουμε αυστηρούς όρους.

Στο επίκεντρο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, βρίσκεται η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και συγκεκριμένα η εξεύρεση ενός δισεκατομμυρίου οχτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για τη Λαϊκή Τράπεζα και γενικά η πορεία της οικονομίας.

Ο κ. Σιαρλή ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που είναι η μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής, η στόχευση των κοινωνικών παροχών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και πρόσθετα φορολογικά μέτρα, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σε ότι αφορά την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ο κ. Σιαρλή εξήγησε ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι η υποτονική οικονομική δραστηριότητα, που αυξάνει το έλλειμμα. Επανέλαβε ότι η δέσμευση της Κύπρου είναι για μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ από 6,3% που ήταν το 2011.

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας θα ανέλθει το 2013 στο 9,5% και η αποκλιμάκωση της ανεργίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2014.
Η κυβέρνηση, είπε, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, διαχειρίζονται το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας, με στόχο την ενίσχυση της με €1,8 δισ.

Ανέφερε ότi ένα από τα βασικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, είναι ότι δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση, είπε, προσπάθησε να εξασφαλίσει δάνειο από τρίτες χώρες μέχρι τέλος Μαΐου, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε. Οι προσπάθειες, πρόσθεσε, συνεχίζονται με την ευχή ότι θα τα καταφέρουμε.

Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως πολύ θετική εξέλιξη για την πορεία της κυπριακής οικονομίας την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φορολογήσει το εφάπαξ των εργαζομένων.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η κριτική κατά της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το δημοσιονομικό πρόβλημα, είπε, δεν είναι τόσο μεγάλο όσο πολλές φορές παρουσιάζεται. Η προσπάθεια, που γίνεται για δημοσιονομική εξυγίανση, τόνισε, είναι πολύ θετική και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας δεν είναι τραγική.

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου, ακόμη και στα επίπεδα που έχει φθάσει, ανέφερε, δεν είναι στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν αξιοπιστία. Ανέφερε το παράδειγμα της Βρετανίας, το δημόσιο χρέος της οποίας ανέρχεται στο 90% και κανένας δε λέει ότι η χώρα δεν έχει αξιοπιστία.
«Στον μηχανισμό και για τις δημοσιονομικές ανάγκες αν τελικά μπούμε»

Εφόσον η Κύπρος καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης, αυτό δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες αλλά και τις μελλοντικές δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, είπε ο Υπουργός. 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, όταν μια χώρα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης, λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα, «συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών που πιθανώς να προκύψουν κατά τα επόμενες περιόδους».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ενδεχόμενη προσφυγή «θα είναι ένα ολοκληρωμένο αίτημα, που θα καλύπτει όχι μόνο τα σημερινά δεδομένα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως την έχουμε σήμερα, αλλά και μελλοντικές ανάγκες».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στην απόφασης της Ευρωζώνης για στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας, με ένα ποσό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 δις ευρώ.

Παράλληλα, είπε ότι σε άλλες περιπτώσεις χωρών στις οποίες χορηγήθηκε βοήθεια από την ΕΕ, λήφθηκαν υπόψη, κατά την αξιολόγηση των αναγκών τους, τόσο οι άμεσες όσο και οι μελλοντικές τους ανάγκες.

Ως προς το αν η Κύπρος έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την ΕΕ για ένταξη στο μηχανισμό, ο κ. Σιαρλή είπε ότι οι συζητήσεις που έγιναν αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού και ότι «δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη συζήτηση που να αφορά την Κύπρο».
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι «ουδέποτε έχουμε αποκλείσει την πιθανότητα να αποταθούμε στο μηχανισμό για στήριξη», προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό αποτελεί μια από τις επιλογές, ενώ συμπλήρωσε ότι ο χρόνος για την ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου επείγει.

Παράλληλα είπε ότι το ενδεχόμενο δανεισμού από τρίτες χώρες αποτελεί επίσης μια από τις επιλογές, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείουμε καμία πιθανότητα» και «όλα εξετάζονται».

Είπε επίσης ότι από τη στιγμή που μια χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές ως προς τη χρηματοδότηση, είναι εύλογο να καταφύγει στο διακρατικό δανεισμό, εφόσον μπορεί να το πράξει.
Ακόμη ο Υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι σε περίπτωση που η Κύπρος αποταθεί στο μηχανισμό στήριξης θα μπορέσει να εξασφαλίσει καλούς όρους, πρόσθεσε όμως ότι αυτό είναι κάτι που θα τύχει διαπραγμάτευσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"