Τέλειωσε το θρίλερ των εκλογών, αρχίζει το θρίλερ του σχηματισμού κυβέρνησης

Πρώτο κόμμα η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς παραλαμβάνει το μεσημέρι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.- Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας -Το ΠαΣοΚ θα επιμείνει σε κυβέρνηση συνευθύνης με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας προς Σαμαρά: «Συγχαρητήρια αλλά δεν συμμετέχω σε κυβέρνησή σας. Η λαϊκή ετυμηγορία μάς τοποθετεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ».

ΑΘΗΝΑ: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνει ποσοστό 30,11% και 130 έδρες, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά και φτάνει στο ποσοστό 26,50% με 70 έδρες.
Σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς παραλαμβάνει από τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, επιδιώκοντας, όπως έχει δηλώσει, τον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας.
Το αποτέλεσμα ανέτρεψε τα προγνωστικά του του exit poll που έδειχναν μόνο 0.5%  τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΥΖΑ.

Τρίτη δύναμη ανεδείχθη το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό που φθάνει στο 12.55% και 33 έδρες.

Τέταρτο κόμμα αναδεικνύονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν ποσοστό 7,44% και 20 έδρες, ενώ η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 6,95% και 19 έδρες. Ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό 6,06% και 16 έδρες, ενώ 
το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 4,51% εξασφαλίζοντας 12 έδρες.

Η Δημιουργία ξανά/ ΔΡΑΣΗ δεν μπαίνει στη Βουλή συγκεντρώνοντας ποσοστό 1,54%, ενώ και το ΛΑΟΣ παραμένει εκτός με ποσοστό 1,57%.

Οι ΟΙκολόγοι Πράσινοι χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους και συγκεντρώνουν μόλις 0,87%

Αντ. Σαμαράς: κάλεσμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας 
Ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί την υπογραφή της και τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ 
 «Ο ελληνικός λαός ψήφισε σήμερα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ» δήλωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από το Ζάππειο μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Απηύθυνε κάλεσμα προς όλους για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο εξωτερικό ότι «θα σεβαστούμε τις υπογραφές και τις υποχρεώσεις της χώρας».

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε υπέρ πολιτικών που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη, Δικαιοσύνη και ασφάλεια, και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες, δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος και κυρίως θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού».

Μίλησε για μία σημαντική στιγμή τόσο για την Ελλάδα, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη, και απηύθυνε πρόσκληση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας: «Καλούμε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται αυτούς τους στόχους να μετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, τόνισε για να απευθύνει ταυτόχρονα μήνυμα στο διεθνή σκηνή ότι «θα σεβαστούμε την υπογραφή και υποχρεώσεις χώρας, η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια».

Επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έδωσε στους πολίτες «λαϊκίστικες, ευκαιριακές υποσχέσεις, πυροτεχνήματα τυχοδιωκτικά».

«Την αλήθεια τους είπαμε, και με την ψήφο τους δημιουργείται η στέρεη βάση μιας νέας εθνικής ενότητας με κατεύθυνση ευρωπαϊκή» σημείωσε.

Και κατέληξε με τη δέσμευση ότι θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, επισημαίνοντας πως θα «εργαστούμε μαζί με τους εταίρους για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας τις αναγκαίες πολιτικές για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της βασανιστικής υπόθεσης της ανεργίας».

Τσίπρας προς Σαμαρά: 
«Συγχαρητήρια αλλά δεν συμμετέχω σε κυβέρνησή σας. Η λαϊκή ετυμηγορία μας τοποθετεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης »

Τηλεφώνημα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά έκανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Τον συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα και τον κάλεσε να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, επισημαίνοντάς του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει το ρόλο του ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. 

Στελέχη από το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι ο λαός τους τοποθέτησε στο ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμπράξουν με μνημονιακά κόμματα. 

Οπως έλεγαν, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και έρθει διερευνητική εντολή στο δεύτερο κόμμα, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάνε σε κύκλο διερευνητικών συζητήσεων. 

Ο υπεύθυνος της Επιτροπής Επικοινωνίας κ. Βασ. Μουλόπουλος δήλωσε στο Βήμα ότι: «Θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του λαού. Θυμίζουμε ότι πριν από τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 4,5%, πριν από έναν μήνα περίπου στο 17% και σήμερα έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα. Όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά, εμείς θα σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία η οποία μας τοποθετεί στο ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αναμένουμε από τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν το ίδιο. Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης είχαν υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Έχουν μεγάλη πλειοψηφία, ας προχωρήσουν. Εμείς με τα κόμματα του μνημονίου δεν πρόκειται να συμπράξουμε». 

Από την πλευρά του ο συντονιστής της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Καρίτζης σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε προς το Βήμα: «Πανίσχυρη αντιπολίτευση, πανίσχυρη κυβέρνηση. Συνεχίζουμε να ανοίγουμε δρόμους ελπίδας στο λαό για το τέλος του μνημονίου».

Το ΠΑΣοΚ θα επιμείνει σε κυβέρνηση συνευθύνης με τον ΣΥΡΙΖΑ
Απορρίπτει το ενδεχόμενο δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Πρόσφορο έδαφος για την πρόταση του κ. Ευ. Βενιζέλου σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, εκτιμούν στο ΠαΣΟΚ ότι δημιουργούν τα αποτελέσματα των εκλογών, εξαιτίας της μικρής διαφοράς που χωρίζει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ΠαΣοΚ θα συμμετάσχει στη συζήτηση για την κυβέρνηση συνεργασίας με δύο δεδομένα: Θα επιμένει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι με την πόλωση που υπάρχει αν ένα από τα δύο πρώτα κόμματα μείνει εκτός, θα δημουργηθούν εμφυλιοπολεμικές συνθήκες στη χώρα. Επιπλέον, απορρίπτει το ενδεχόμενο δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠαΣοΚ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα σχήμα το οποίο αποδοκίμασε ο λαός και που ούτως ή άλλως δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπει στην κυβέρνηση θα φέρει και την ευθύνη για ενδεχόμενη τρίτη εκλογική αναμέτρηση με ό,τι αυτή συνεπάγεται», επεσήμανε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Οποια και αν είναι η στήριξη που θα δώσει το ΠαΣοΚ σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι καθόλου δεδομένη η συμμετοχή σε αυτή πρώην υπουργών.

Από νωρίς το απόγευμα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, συγκάλεσε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους με την ομάδα των επτά κορυφαίων στελεχών, την οποία συγκρότησε έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου (Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, Μιχ. Χρυσοχοίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Αννα Διαμαντοπούλου, Π. Ευθυμίου, Φώφη Γεννηματά). Η λεγόμενη «γραμματεία» εκλήθη για την ανάλυση των δεδομένων της κάλπης αλλά και για την προετοιμασία της δήλωσης που θα κάνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αργότερα το βράδυ.

Παρά την υποχώρηση των ποσοστών του ΠαΣοΚ (είχε λάβει 13% στις 6 Μαΐου) δεν φαίνεται να εγείρει κάποιο στέλεχος θέμα ηγεσίας - άλλωστε ο κ. Βενιζέλος έχει μόλις τρεις μήνες στο τιμόνι του ΠαΣοΚ.

Η ηγετική ομάδα του κόμματος παρακολούθησε με ενδιαφέρον την τηλεοπτική παρέμβαση του κ. Θ. Πάγκαλου, ενός εκ των δύο στελεχών (ο άλλος ήταν ο κ. Ι. Ραγκούσης) που προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα την έντονη δυσφορία και δημόσια αποδοκιμασία του προέδρου του ΠαΣοΚ. Ωστόσο ο κ. Πάγκαλος ήταν πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορούσε το
εσωτερικό πεδίο του ΠαΣοΚ.

Στα μέσα της εβδομάδας θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ. Επίσης, ενδέχεται να συγκληθεί Εθνική Συνδιάσκεψη προς το τέλος του μήνα.

Αλ. Παπαρήγα: είπαμε στον λαό την αλήθεια για την κρίση 

Η γγ  ΚΚΕαναφέρθηκε στις μεγάλες απώλειες του Κόμματος προσθέτοντας ότι αυτό θα παραμείνει όρθιο και θα συνεχίσει τον αγώνα 
Σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΚΚΕ η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, αναφέρθηκε στην αύξηση των δυνάμεων της ΝΔ, λέγοντας ότι τα χειρότερα δεν πέρασαν όπως είπε ο κ. Σαμαράς αλλά είναι μπροστά μας.

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αύξησε τα ποσοστά του, έχοντας όμως νερώσει το κρασί του έχοντας δώσει πλείστες διαβεβαιώσεις στον ξένο παράγοντα ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης από την ΕΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στις απώλειες του ΚΚΕ τις οποίες χαρακτήρισε μεγάλες, επισημαίνοντας ότι ήταν η κρισιμότερη εκλογική μάχη που έδωσε το ΚΚΕ, τα τελευταία σαράντα χρόνια.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"