Ο Χριστόφιας παραπέμπει τα προβλήματα της οικονομίας στην επόμενη κυβέρνηση

Επιδιώκει να λύσει τα άμεσα προβλήματα με νέο δάνειο 5 δις Από τη Ρωσία.-

Παρά τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και  των εμπορο-οικονομικών φορέων του τόπου προς την Κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συμπαραστατούμενος από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, εμφανίζεται να μη βιάζεται, ελπίζοντας ότι θα τα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα (ανακεφαλαίωση τραπεζών και δημοσιονομικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου)  με νέο διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποφεύγοντας έτσι την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, και αφήνοντας τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας ν α αντιμετωπισθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

 Παρά τις έως τώρα προσπάθειες  του Προεδρικού δεν υπήρξε ακόμη θετική ανταπόκριση από τη Μόσχα και χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρίν από τη συνεδρία του Υπουργικού, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία, προφανώς για να διαπιστώσει τις συναφείς με το αιτούμενο δάνειο ρωσικές προθέσεις.
 
Της επίσκεψης στη ρωσική πρεσβεία προηγήθηκε μακρά σύσκεψη του Προέδρου Χριστόφια με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή στο Προεδρικό, κατά την οποία ανασκοπήθηκε η κατάσταση  και μελετήθηκαν τα επόμενα βήματα.

Πάντως, στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου χθες το απόγευμα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, μετά τη συνεδρία, δεν ελήφθησαν οποιεσδήποτε αποφάσεις  ούτε για προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης ούτε για τα προαγγελθέντα από τον Υπουργό Οικονομικών μέτρα.

Με το πέρας της συνεδρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε όπως δοθούν στις Κυπριακές Αερογραμμές 5 εκατομμύρια, 34 χιλιάδες ευρώ, ως αποζημίωση για το τουρκικό εμπάργκο. Αποζημίωση που αφορά το έτος 2011.
Σε ότι αφορά την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι κάτι που εξετάζεται, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει υποβάλει, μέχρι στιγμής, αίτηση για ένταξη στο Μηχανισμό.

Τέλος, σε ότι αφορά τα νέα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωσή τους. Σύμφωνα πάντως με σχετικές πληροφορίες, τα νέα μέτρα θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή, τη μεθεπόμενη Πέμπτη. 

Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στις δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου απέρριψε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ότι εντός 24 ωρών η Κύπρος θα καταθέσει αίτηση στο μηχανισμό στήριξης για εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας . Κρατώντας αποστάσεις από δηλώσεις άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, ισχυρίστηκε ότι «ούτε επαφές έγιναν αλλά ούτε και προσφυγή».

«Δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και δεν έχει γίνει καμία διεύρυνση πρόθεση για ένταξη στο μηχανισμό» είπε προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει διάφορες επιλογές μπροστά της αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μια από της οποίες είναι και ο μηχανισμός».

Λέγοντας αυτά επανέλαβε ότι «αποφάσεις δεν υπάρχουν».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εάν δεν υπήρξε το πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα συζητούσε θέμα μηχανισμού.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα ήταν καλύτερα να προσφύγει η Κύπρος στο μηχανισμό πριν τις ελληνικές εκλογές για ευνόητους λόγους είπε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δυναμικά και λαμβάνονται υπόψη από την κυβέρνηση η οποία τα παρακολουθεί πολύ στενά και ανάλογα κινείται και λαμβάνει τις αποφάσεις της».

Μέτρα σε τέσσερις άξονες


Αναφορικά με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση προωθεί τα μέτρα στη βάση των τεσσάρων αξόνων που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών ενώπιον της βουλής».

Αποφεύγοντας να αποκαλύψει όταν κλήθηκε το είδος των φιλολογικών μέτρων που αποτελούν τον ένα άξονα από τους τέσσερις περιορίστηκε να πει ότι «υπάρχουν φορολογίες και φορολογίες».

Οι τέσσερις άξονες των μέτρων είναι η μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής, η στόχευση των κοινωνικών παροχών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και πρόσθετα φορολογικά μέτρα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση και δύο άλλων δεσμεύσεων της, αυτό της νομοθετικής ρύθμισης της ΑΤΑ και του Γενικού σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"