Με υπόσχεση συμπαράστασης αναχώρησε ο Πατριάρχης Μόσχας

«Είναι αδύνατο η ρωσική Εκκλησία να  παραθεωρήσει τις ταλαιπωρίες της Κύπρου».-

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψη του στην Κύπρο και το απόγευμα αναχώρησε για τη Μόσχα.
Το μεσημέρι ο Πατριάρχης είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, και προτού αναχωρήσει το απόγευμα επισκέφθηκε τον ιερό ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα

Το πρωί εξάλλου, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένων του Πατριάρχη Μόσχας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, με την ευκαιρία της χθεσινής  γιορτής του Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα.

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, σε προσφώνηση του, είπε ότι έκτοτε και εν τη ανελίξει των αιώνων και των γενεών, η αποστολή της Εκκλησίας εν τω κόσμω διατηρεί πάντοτε την αξία και την χρησιμότητα της.

«Διότι δρώσα εν τω πλαισίω των ιστορικών εξελίξεων, ανασυντάσσει, προϊόντος του χρόνου, και ενισχύει τας πνευματικάς δυνάμεις της, δια την πληρεστέραν άσκησιν της θείας εν τω κόσμω αποστολής της. Επειδή αι νέαι εποχαί επιβάλλωσι και νέα καθήκοντα η εν Κύπρω Εκκλησία, καταλλήλως, επροσάρμοσεν τον οργανισμό Αυτής προς το περιβάλλον, ρυθμίζουσα εν Πνεύματι Αγίω τας σχέσεις Αυτής προς τας νέας μορφάς της ανθρώπινης ζωής, κατά το παράδειγμα των Αγίων Πατέρων, ως καλά γνωρίζει ο Αρχιεπίσκοπος ημών και η εσχάτως διευρυμένη περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι παρά  την αστάθειαν της παγκοσμίου καταστάσεως, της κρίσεως και την φαινομένων αμφίρροπον ταλάντευσιν των τάσεων, των κατευθύνσεων, των ενεργειών, φανερά είναι παρ’ ημίν η επίγνωσις του Θεού, το όνειρον της συναδελφώσεως των λαών, της ανάγκης της αμοιβαίας κατανοήσεως, της αλληλεγγύης, της προόδου και της ευημερίας, συμφώνως προς το θείον θέλημα.

«Πόσον πράγματι πολύτιμος, παρίσταται σήμερον η συμβολή της Εκκλησίας Κύπρου, αλλά και πόσον μεγάλη η ευθύνη και σπουδαία η αποστολή της, ιδιαζόντως εις μιαν εποχήν, καθ’ ην αι αποστάσεις μεταξύ των λαών τείνουν να εκμηδενισθούν. Ο,τι συμβαίνει εις μίαν τοπικήν Εκκλησίαν αυτομάτως αντανακλά και εις τα λοιπάς.

Τα προβλήματα των Εκκλησιών ημών τείνουν να γίνουν σήμερον κοινά, διότι κοινός γίνεται διαρκώς και περισσότερον ο πολιτιστικός περίγυρος λόγω της παγκοσμιοποιήσεως εν τη μετά – μεταμοντέρνα ημών εποχή. Εχουσα προ πάντων βαθείων συναίσθησιν των ιστορικών ευθυνών και των ιερών υποχρεώσεων αυτής, ως μία εκ των αρχαιοτέρων αυτοκεφάλων εκκλησιών, υποβοηθά, υποστηρίζει και ενισχύει τον χριστιανικόν κόσμον της Μέσης Ανατολής, μένουσα πιστή εις την αποστολήν της», πρόσθεσε.

Η φερέσβιος αυτή πνοή της, συνέχισε, εν Χριστώ αγάπης είναι η μόνη ικανή να δημιουργήσει ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κλίμα εύκρατον.

«Ο ευλαβέστατος κλήρος και ο ευσεβής λαός της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου μετά των της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, αγάλλονται σήμερον ομού και συμπανηγυρίζουσιν. Οι δε κόποι, τα δάκρυα, και τα αίματα των Αγίων, των Οσίων και των Μαρτύρων μας εξακολουθούν να επιλάμπουν εν τω ουρανώ φως ιλαρόν αγίας δόξης. Αυτή η δόξα της Εκκλησίας , αυτά και ημείς σπουδάζομεν σήμερον μετ΄ ευφροσύνης εν τω συνδέσμω της ειρήνης ευχόμενοι των Κυρίω της Δόξης ίνα φυλάττει πάντα ημάς εν ειρήνη και ομονοία και αγάπη», σημείωσε.

Ο Προϊστάμενος του Ναού, Πατήρ Σωτήριος, σε ομιλία του, είπε ότι η παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο εμψυχώνει το κυπριακό λαό στη σημερινή δύσκολη εποχή και πρόσθεσε ότι «είμαστε πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα μας».

Η τουρκική κατοχική δύναμη, συνέχισε, «μας εξεδίωξε από την πατρώα γη και τις εκκλησίες μας».

Απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Μόσχας, ο Πατήρ Σωτήριος είπε: «Εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ναού και όλης της ενορίας δεχθείτε ένα μικρό δώρο, δείγμα πολύς αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπο σας. Είναι ένα εγκόλπιο. Όταν θα το φοράτε να θυμάστε αυτό το μαρτυρικό νησί».

Ο Πατριάρχης Μόσχας, στην αντιφώνηση του, μέσω μεταφραστή, είπε ότι σήμερα προσεύχονται στον Απόστολο Βαρνάβα, ώστε να προστατεύσει τους κατοίκους της Κύπρου και ζήτησε από όλους όπως κρατήσουμε τη πίστη μας.

«Μην σκανδαλίζεστε με τους πειρασμούς του αιώνα τούτου και του κόσμου τούτου. Ελπίζω ότι ο Απόστολος Βαρνάβας θα ανταποκριθεί στις προσευχές όλων και θα φροντίσει για την ορθόδοξη εκκλησία και το λαό. Η ρωσική Εκκλησία δέχεται κοντά στην καρδιά της όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν εδώ στην Κύπρο. Σήμερα στην Κύπρο κατοικούν δεκάδες χιλιάδες ρωσόφιλοι και όλοι είναι ορθόδοξοι. Εβρισκόμενοι στην Κύπρο είναι τέκνα της τοπικής ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι αδύνατο, εμείς η ρωσική Εκκλησία, να παραθεωρήσει αυτές τις ταλαιπωρίες της πατρίδας σας.», συμπλήρωσε.

Ο Πατριάρχης Μόσχας, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την φιλοξενία στην Κύπρο, πρόσφερε εκ μέρους της ρωσικής Εκκλησίας, λάρνακα με τίμια λείψανα του Αγίου Σεργίου, του Σεραφείμ του Σάρωφ, Φιλαρέτου Μόσχας, Οσίου Αμβροσίου της Τόχνας, ο οποίος ο καθένας με το δικό του τρόπο δόξασε το Θεό.\ 
Ο Πατριάρχης παρέδωσε τη λάρνακα με τα τίμια λείψανα στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονή Μαχαιρά και Επίσκοπο Λήδρας Επιφάνιο.Πρόσφερε, επίσης, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, καθώς και στις αρχαιότερες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κύπρου, στις σταυροπηγιακές μονές και σε τρεις ναούς, εικόνες οι οποίες τιμούνται, ιδιαιτέρως, στη Ρωσία. 

Στον Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα προσέφερε την Παναγία του Βλαδιμίρ, προστάτιδα της πόλης της Μόσχας.
«Παλιά, αυτή η εικόνα μεταφερόταν από το Βυζάντιο στη Ρωσία και υπάρχει η παράδοση ότι αυτή η εικόνα, το πρωτότυπο της, όπως και το πρωτότυπο της εικόνας της Παναγίας Κύκκου είναι από το χέρι του Αποστόλου Λουκά», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"