Κομισιόν: Η Κύπρος δεν υπέβαλε αίτημα στήριξης των τραπεζών

Ο Σιαρλής δήλωσε ότι «προτιμούμε δάνειο από τρίτη χώρα».-

Η Κύπρος δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα για στήριξη των τραπεζών της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος αρνήθηκε να μπει στη λογική της «σεναριολογίας» σχετικά αν βρισκόμαστε κοντά ή όχι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κύπρος είναι εκτεθειμένη στην ελληνική κρίση και αυτό εκτός από το χρηματοπιστωτικό τομέα επηρεάζει, όπως είπε, όλους τους τομείς της οικονομίας.

Επιπλέον, συνέχισε, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είχε απώλειες από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος να γίνει αισθητός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πρόσθεσε ότι οι κυπριακές Αρχές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτό τον κίνδυνο, και πως η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει τις αποφάσεις του. Συνέστησε πάντως ψυχραιμία σε όλες τις χώρες που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν αντιρρήσεις ή απογοήτευση των Βρυξελλών και των εταίρων για τις επαφές που έχει η Κύπρος με τρίτες χώρες για την παροχή στήριξης, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχουν ούτε αντιρρήσεις αλλά ούτε και απογοήτευση σε σχέση με αυτές τις επαφές».

ΒΑΣΟΣ ΣΙΑΡΛΗΣ
Δεν αποκλείει η Λευκωσία το ενδεχόμενο να στραφεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF για την ενίσχυση του τραπεζικού της συστήματος, αλλά θέλει να αποφύγει «επαχθείς» όρους με τους οποίους ενδεχομένως θα συνδεόταν η βοήθεια, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή.

«Μας είναι σαφές ότι εάν προχωρούσαμε μέσω του EFSF, υπάρχουν κάποιοι όροι τους οποίους μπορεί να μην μπορούμε να τους αποδεχθούμε. Είχαμε την εμπειρία της Ιρλανδίας και γι' αυτό είμαστε λίγο ανήσυχοι στην περίπτωση που ισχύσουν όροι» είπε ο Βάσος Σιαρλή στην τηλεόραση του Reuters Insider.

Η Λευκωσία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μην έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων που χρειάζονται για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου. 

Η Κύπρος, όπως σημειώνει το Reuters, δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει τις προσπάθειες να βρεθούν τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Π. Δημητριάδης - αφήνοντας επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο βοήθειας από τον EFSF για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος - είχε αναφέρει την Κυριακή πως η Λευκωσία, μεταξύ άλλων, βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για παράταση της προθεσμίας.

Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις και στην υπόθεση της Κύπρου: Ο φόβος αστάθειας αποθαρρύνει τους δυνητικούς ιδιώτες επενδυτές στον κυπριακό τραπεζικό τομέα, ο οποίος είναι εκτεθειμένος σε ελληνικό -ιδιωτικό και δημόσιο- χρέος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"