Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Σαμαράς – Αρχίζουν τα δύσκολα

Προσκλήθηκε αμέσως από τη Μέρκελ στο Βερολίνο.- Σήμερα ανακοινώνεται το Υπουργικό Συμβούλιο.- Υπουργός Οικονομικών ο Βασίλης Ράπανος, Υπουργός Εξωτερικών ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Αμυνας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι από χθες το απόγευμα ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο 13ος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. 
Ορκίστηκε στις 16.45 από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο και κατευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής με τον κ.Πικραμμένο ο κ. Σαμαράς δήλωσε: 

"Με την βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βγούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα από την κρίση. Με σκληρή δουλειά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στον λαό μας."

Πρόσκληση Μέρκελ 
Τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και να του απευθύνει πρόσκληση να επισκεφθεί το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ ευχήθηκε στον κ. Σαμαρά «καλή τύχη και επιτυχία για το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του». Ο κ. Ζάϊμπερτ σημείωσε ακόμη ότι «η καγκελάριος ελπίζει σε μια καλή συνεργασία με τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Βερολίνο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς παρέλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αμέσως μετά ορκίστηκε πρωθυπουργός και μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου  τα πρωθυπουργικά καθήκοντα  από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Στις 7 ο κ. Σαμαράς μαζί με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη συναντήθηκαν με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Ζανιά, ο οποίος σήμερα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Στη σύσκεψη συτή αναμένεται να παρευρίσκεται και ο Βασίλης Ράπανος που προωθείται για τη θέση του νέου υπουργού Οικονομικών.

Στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον κ. Σαμαρά, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να ενισχύσουν με δικές τους επαφές με τα συγγενικά τους κόμματα την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της χώρας.

Ο διάλογος Παπούλια- Σαμαρά
Στο διάλογο που είχαν Κάρολος Παπούλιας και Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι απέδωσε ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων για να απαντήσει ο Αντώνης Σαμαράς οτι απέδωσε στη δεδηλωμένη για μια μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα και σταθερότητα στον τόπο.
Ο Κάρολος Παπούλιας ευχήθηκε και πάλι στον κ. Σαμαρά καλή επιτυχία γιατί, όπως είπε, είναι πολλά και δύσκολα τα προβλήματα και του παρέδωσε την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στο Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βρεθεί και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παραμένει ο Γιώργος Ζανιάς.
Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας αναλαμβάνει ο Σταύρος Δήμας, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών θα τοποθετηθεί ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Στουρνάρας, και το Επικρατείας ο Δημήτρης Σταμάτης. Στο υπουργείο Μεταφορών θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης, στο Εργασίας ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικιλίας και στο υπουργείο Παιδείας ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Στο υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει ο Αντώνης Μανιτάκης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα μετακινηθεί ο Αντώνης Ρουπακιώτης. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θ΄αναλάβει ο Κώστας Τζαβάρας και το Περιβάλλοντος ο Κυριάκος Μηστοτάκης.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει ο Ναπολέων Μαραβέγιας, στο Τουρισμού θα τοποθετηθεί η Ολγα Κεφαλογιάννη και στο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη, νυν γενική γραμματέας του υπουργείου.

Το επανασυσταθέν υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θ΄αναλάβει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ στο υπουργείο Υγείας θα τοποθετηθεί ο Μάριος Σαλμάς ή ο Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Τέλος για πρόεδρος της Βουλής προορίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"