Στο δημόσιο χρέος τα κέρδη της "Αφροδίτης"


«Ίσως χρειαστούν και όλα τα χρήματα που θα κερδίσει η Κύπρος από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο οικόπεδο Αφροδίτη για την αποπληρωμή των δανείων που ακούμε ότι θα κάνει η Δημοκρατία. Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος θα πάει για αυτό τον σκοπό. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ακολουθηθεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να μην χαθεί ο φυσικός πλούτος για κάλυψη των χρεών» με αυτά τα λόγια ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πάνος Παπαναστασίου, περιέγραψε πως αντιμετωπίζει τις ευκαιρίες από το φυσικό αέριο αλλά και τις προκλήσεις για τη χώρα.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου τόνισε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Eγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), πως σε γενικές γραμμές οι προοπτικές που προβάλλουν για τη χώρα από το φυσικό αέριο είναι ιδιαίτερα θετικές. «Η ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται διαρκώς αφού αποτελεί πιο φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας. Την ίδια ώρα κολοσσοί όπως η BP και η Exxon Mobil εκτιμούν ότι η παγκόσμια ανάγκη για ενέργεια θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η ανάγκη για ενέργεια σε συνδυασμό με τη ζήτηση για φυσικό αέριο αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για την Κύπρο» σημείωσε ο καθηγητής Παπαναστασίου.
Εξάλλου, ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολογίας ανέφερε ότι για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και την πώλησή του στις διεθνείς αγορές προκύπτει και η ανάγκη για δημιουργία τερματικού υγροποίηση φυσικού αερίου. «Μια τέτοια επένδυση δυνητικά κοστίζει 6 με 8 δισ. ευρώ, προηγούμενη εμπειρία δεικνύει ότι το κράτος θα πρέπει να συμμετέχει σε ποσοστό της τάξης του 205 με 30% και τα υπόλοιπα χρήματα να καταβληθούν από τους συνεργάτες της Κύπρου σε θέματα φυσικού αερίου, είτε εταιρείες ερευνών και γεωτρήσεων είτε και εταιρείας εμπορίας καυσίμων από το εξωτερικό». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"