Σιαρλής: Στόχος ο συνδυασμός διμερούς δανείου και Μηχανισμού

«Έχουμε ακόμη 278 ώρες» δηλώνει.- Για τα μέτρα, είπε, «καθυστερούν γιατί υπήρξε διαφωνία στη σύνθεσή τους».-

Σε συνδυασμό επιλογών, δηλαδή στην εξασφάλιση διμερούς δανείου για κάλυψη των αναγκών αναχρηματοδότησης του κράτους και στην προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης για την εξασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, στοχεύει η Κυβέρνηση, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σιαρλή αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Ελλάδα μετά το πέρας των βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι "τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ανοίξει το δρόμο προς μια κατεύθυνση που προηγουμένως θα λέγαμε ότι ήταν αβέβαιη και κλειστή".

"Φυσικά σήμερα θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για το κατά πόσον μια νέα Κυβέρνηση θα εγκατασταθεί και έτσι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όχι μόνο εμείς, αλλά νομίζω και ολόκληρη η Ευρώπη σε μια πιο ήρεμη κατάσταση για διαβούλευση και γενικά μια κατάσταση όπου θα μπορούμε να λέμε ότι βλέπουμε φως στο τέλος της σήραγγας", είπε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει υπόψη της το πιεστικό όριο της 30ης Ιουνίου όπως καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για εξασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα. 

"Ο χρόνος πιέζει και μετρούμε τις ώρες… Παραμένουν ακόμη 278 ώρες εντός των οποίων πρέπει να διευθετήσουμε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επομένως, το θέμα είναι πολύ πιεστικό, είμαστε ενήμεροι, συζητούμε, είμαστε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας εντός του προκαθορισμένου χρόνου", είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις διαβουλεύσεις για εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο κ. Σιαρλή υπενθύμισε ότι ο ίδιος δεν δήλωσε ποτέ ότι οι διαβουλεύσεις περιορίζονται σε μία μόνο χώρα.

"Και επομένως το θέμα παραμένει ανοικτό, το θέμα συζητείται και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση την οποία χρειαζόμαστε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε αυτή θα προέλθει μέσω μιας διακρατικής συμφωνίας είτε αυτή θα προέλθει άμεσα από την Ευρώπη δηλαδή από τον EFSF/ESM", είπε.

Απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σιαρλή εξήγησε ότι στις επιλογές της Κυβέρνησης είναι ένας συνδυασμός επιλογών, δηλαδή η εξασφάλιση διακρατικού δανείου για κάλυψη των αναγκών αναχρηματοδότησης του κράτους για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης για εξασφάλιση του 1,8 δις που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίση της Λαϊκής Τράπεζας.

" Ενα δάνειο μπορεί να σου εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα ένα, δύο και τρία χρόνια. Αυτό γινόταν και στο παρελθόν έπαιρνες ένα δάνειο για να κάνεις τη γνωστή αναχρηματοδότηση (του ληξιπρόθεσμου χρέους). Επομένως αυτό μπορεί να γίνει", ανέφερε ο κ. Σιαρλή, προσθέτοντας ότι υπάρχει και η επιπρόσθετη ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

"Κατά συνέπεια", συνέχισε, " δεν είναι λάθος να προσφύγεις τόσο στο Μηχανισμό και ταυτόχρονα και να εξασφαλίσεις και ένα δάνειο ή είχα πει και πολλές φορές προηγουμένως ότι πιθανόν να είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Επομένως και τα δύο μπορεί να γίνουν, να συντρέχουν και να μην υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα".

Σε παρατήρηση ότι η Κύπρος θα μπορούσε να καλύψει και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του κράτους με μία προσφυγή στο Μηχανισμό, ο κ. Σιαρλή υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε παλαιότερα δηλώσει ότι "η διαπραγματευτική σου θέση όταν έχεις μια έγκριση δανείου είναι πολύ μεγαλύτερη όταν κάτσεις να συζητήσεις μαζί με την Ευρώπη".

"Κατά συνέπεια νομίζω ότι δεν είναι κακό να έχεις στο χέρι σου μια έγκριση διακρατικού δανείου και επομένως… μπορεί να συμβαδίζουν και τα δύο ή μπορεί να είναι και ένας συνδυασμός αυτών των χρηματοδοτήσεων, νοουμένου ότι οι όροι που προσφέρονται για αυτά τα δάνεια, είτε αυτά προέρχονται από το Μηχανισμό, είτε από διακρατική συμφωνία είναι για το κράτος ικανοποιητικοί και προς όφελος του κράτους", είπε.

Ερωτηθείς για τους όρους που ενδεχομένως θα υποβληθούν στην Κύπρο σε περίπτωση προσφυγής στο Μηχανισμό, ο κ. Σιαρλή είπε ότι η Κύπρος θα αποταθεί λόγω του προβλήματος ανακεφαλαιοποίησης συγκεκριμένης τράπεζας, κάτι που, όπως είπε, "μας διαφοροποιεί από όλους τους υπόλοιπους".

"Κατά συνέπεια πιστεύω ότι οι όροι οι οποίοι είχαν επιβληθεί σε άλλες χώρες, οι οποίες είχαν αποταθεί στο Μηχανισμό δεν θα επιβληθούν και σε εμάς", τόνισε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιαρλή διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν έχει προσφύγει στο Μηχανισμό.

Ο κ. Σιαρλή απέφυγε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ποσό το οποίο συζητείται στις διαβουλεύσεις για εξασφάλιση διακρατικού δανείου.
"Ναι έχουμε συζητήσει και το ποσό και τον σκοπό και πιθανούς όρους", είπε, προσθέτοντας πως "δεν θα ήταν σκόπιμο τώρα να πούμε το τι συζητείται σε μία αίτηση".

Τα Μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.-
Στόχος είναι η υποβολή του πακέτου μέτρων για συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% το συντομότερο δυνατόν, επανάλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

"Εργαζόμαστε στο θέμα του πακέτου μέτρων. Οπωσδήποτε δεν είναι εύκολο και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις ευαισθησίες όλων των εμπλεκομένων που πιθανόν να επηρεαστούν από το πακέτο των μέτρων", ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, "όπως προχωρούμε βρίσκουμε ότι δημιουργούνται συνθήκες κατανόησης και έτσι πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε το πακέτο μέτρων το οποίο πιστεύω ότι θα είναι ικανοποιητικό όσον αφορά το ύψος του ποσού που προσδοκούμε να εξασφαλίσουμε, θυμάστε είπαμε 150-200 εκατομμύρια για να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμα, το οποίο με τους υπολογισμούς για το 2012 στέκει γύρω στο 3,4% ενώ στόχος μας είναι 2,5% του ΑΕΠ".

Σε ερώτηση από πού βρήκε κατανόηση για τα προτεινόμενα μέτρα, ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως "η κατανόηση υπάρχει από όλους τους φορείς στους οποίους αποτεινόμαστε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την συγκατάθεση τους, την κατανόηση τους πάνω απ` όλα για την αναγκαιότητα λήψης κάποιων μέτρων".
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως η κατανόηση στην οποία αναφέρθηκε αφορά και την ΑΤΑ, προσθέτοντας ότι παραμένει η δέσμευσή του για μεταρρύθμιση της ΑΤΑ μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι τα μέτρα έχουν καθυστερήσει, ο κ. Σιαρλή αναγνώρισε ότι τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν εξασφαλιστεί πριν δύο τουλάχιστον εβδομάδες, διευκρινίζοντας ότι "υπήρξαν κάποια προβλήματα όχι για το ύψος των μέτρων αλλά για τη σύνθεση των μέτρων".

Για αυτό, πρόσθεσε, " ψάχνουμε να βρούμε κατανόηση έτσι ώστε να υπάρχει μια μεγαλύτερη αποδοχή των μέτρων από όλους τους εμπλεκομένους ή επηρεαζόμενους".
Καταλήγοντας, ο κ. Σιαρλή είπε πως "η πρόθεσή μας και η προσπάθειά μας είναι να ολοκληρωθεί το πακέτο μέτρων και να υποβληθεί το συντομότερο δυνατόν".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"