Έτοιμα τα σχέδια της ΔΕΦΑ για τους αγωγούς φ. αερίου

Δημόσια παρουσίαση στη Λάρνακα.- Περιμένει το πράσινο φως από την κυβέρνηση.-

Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) παρουσίασε χθες στο Κτήμα Μακένζι στη Λάρνακα, το έργο κατασκευής σωληνώσεων φυσικού αερίου προς τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς Μονής και Δεκέλειας.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου Κώστας Ιωάννου, κατά την διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης, δήλωσε ότι μόλις δοθεί το πράσινο φώς από την Κυβέρνηση το έργο θα συμπληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια, το πρώτο για τα διαδικαστικά και τα επόμενα δύο έτη για την κατασκευή των αγωγών της πρώτης φάσης.

«Αρχικά», ανέφερε, ο κ. Ιωάννου,  «το δίκτυο αυτό θα αποτελείται από τρεις σωληνώσεις αγωγών φυσικού αερίου που θα τροφοδοτούν τους τρείς ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της ΑΗΚ, στην Μονή , το Βασιλικό και την Δεκέλεια. Το πρώτο αυτό δίκτυο, θα έχει συνολικό μήκος περίπου 80 χλμ και θα αποτελέσει και τη ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη του μελλοντικού δικτύου προμήθειας φυσικού αερίου στα ξενοδοχεία , στις Βιομηχανίες και στις οικιστικές μονάδες στις πόλεις και στις κοινότητες».

«Η αρχική εκτίμηση του κόστους γι' αυτή την φάση» είπε ο κ. Ιωάννου, «ανέρχεται περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων έχουν ήδη εξασφαλιστεί ως χορηγία 10 εκ. από κοινοτικά ταμεία».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς ανέφερε ότι η ύπαρξη ορυκτού ενεργειακού πλούτου μπορεί να καταστήσει την Κύπρο τόπο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και φυσικά ένα τόπο διοχέτευσης επενδύσεων προς άλλες χώρες».

«Η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο νησί» συνέχισε ο κ. Σιαμμάς, «δίνει την δυνατότητα στην Κύπρο να μετεξελιχθεί σε διεθνή ενεργειακό δίαυλο και να συμπεριληφθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».

«Η ΡΑΕΚ», πρόσθεσε, «είχε τη δική της συμβολή με την υποβολή στην Κυβέρνηση εγγράφου με εισηγήσεις για τις κατευθυντήριες γραμμές στρατηγικής διαχείρισης του τομέα φυσικού αερίου, με κύριο στόχο την μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο». 

«Υπό το πνεύμα αυτό», κατέληξε ο κ. Σιαμμάς, «η προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει για αδιάλειπτη και ασφαλή τροφοδοσία φυσικού αερίου, αρχικά για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, με την κατασκευή και ανάπτυξη του εσωτερικού δικτύου σωληνώσεων για την μεταφορά και διανομή, είναι μείζονος σημασίας καθώς αποτελεί τον σκελετό για την ανάπτυξη του μελλοντικού δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις και στις βιομηχανίες».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"