Οι προγραμματικές θέσεις Αναστασιάδη για την ασφάλεια του πολίτη

Ανασχεδιασμός της Αστυνομίας, η οποία παραμένει δέσμια του μοντέλου της δεκαετίας του 1960.-

Τις προγραμματικές του θέσεις στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης παρουσίασε χθες  στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, καταθέτοντας σειρά προτάσεων και μέτρων στους τομείς αυτούς και που αφορούν την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, την πάταξη του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος, την καταστολή της μάστιγας των ναρκωτικών, την προστασία ανηλίκων, την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, την αναδιοργάνωση του σωφρονιστικού συστήματος, την αναδιοργάνωση της Πυροσβεστικής και τη διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης.
Κάνοντας λόγο για τομείς υψηλής προτεραιότητας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως εκτός από το οικονομικό και το οργανωμένο έγκλημα, τη ξενοφοβία και το ρατσισμό που ήδη χτυπάει την πόρτα μας, η έξοδος από τη γενικευμένη κοινωνική κρίση οφείλει να προτάσσει το δικαίωμα στην ασφάλεια.

Ως πρώτη προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε την αναδιοργάνωση Αστυνομίας. «Αρχικά απαιτείται ο ανασχεδιασμός της οργάνωσης της Αστυνομίας, η οποία παραμένει δέσμια του μοντέλου της δεκαετία του ’60, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική απέναντι στις ανάγκες της εποχής» είπε, προτείνοντας αλλαγή στη διοικητική δομή και λειτουργία της Αστυνομίας, αποκέντρωση εξουσιών μέσω συγχώνευσης τμημάτων, το αρχηγείο της Αστυνομίας να αποτελέσει καθαρά επιτελικό και συντονιστικό όργανο με τις Διευθύνσεις να λειτουργούν ως επαρχιακό αρχηγείο και να έχουν υπό την πλήρη ευθύνη τους την αστυνόμευση των περιφερειών, την ανακατανομή καθηκόντων των μελών της δύναμης με απαλλαγή των αστυνομικών από μη αστυνομικής φύσεως εργασίες και εφαρμογή της εναλλαξιμότητας σε ορισμένες υπηρεσίες, την ανάπτυξη διευθυντικών δεξιοτήτων των στελεχών της Αστυνομίας και η αλλαγή του πλαισίου εκπαίδευσης και ανέλιξης στις διευθυντικές θέσεις.

Επίσης, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των μελών της Αστυνομίας και την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας, τον περιορισμό της «κρατοκεντρικής» αντίληψης που επικρατεί σήμερα με την συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργού στη διαδικασία διορισμού, προαγωγών και μεταθέσεων στην Αστυνομία.
Ανέφερε πως σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά οιαδήποτε κρούσματα διαφθοράς και απειθαρχίας στο αστυνομικό σώμα, φαινόμενα, που όπως είπε, οδηγούν στην απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στην αστυνομία αλλά και στην πολιτεία γενικότερα και μειώνουν την αποτελεσματικότητα στη διεκπεραίωση του σημαντικού κοινωνικού έργου το οποίο καλείται να επιτελέσει η Αστυνομία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρότεινε και τη σύσταση και κατάλληλη στελέχωση Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με ζητούμενο «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη και να επιτευχθεί η συμφιλίωση του αστυνομικού με την κοινωνία».

Σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε ακόμα σειρά προτάσεων που προνοούν προγράμματα επιμόρφωσης των αστυνομικών, με αντικείμενο το σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη, θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς και ψύχραιμης αντιμετώπισης των φαινομένων βίας, τη λήψη μέτρων για την εξυπηρέτηση του πολίτη, μέσω της απλοποίησης διαδικασιών και βελτίωση της εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, την αξιοποίηση του διαδικτύου για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα εγκληματικότητας και τη σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας για την ενεργότερη συμμετοχή του πολίτη στη πρόληψη του εγκλήματος.

Σε σχέση με την πρόληψη του εγκλήματος ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για την ανάγκη χάραξης και εφαρμογής μιας αποτελεσματικής αντεγκληματικής πολιτικής με άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους πολιτικής, η οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με τα άλλα μέτρα που εισηγείται ο ΔΗΣΥ. «Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τη δημιουργία Κέντρου Ανεξάρτητης Αντεγκληματικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας το οποίο θα μελετά τις εξελίξεις του εγκλήματος, θα λαμβάνει συγκεκριμένες θέσεις απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα που λειτουργούν ως γενεσιουργά αίτια του εγκλήματος. Θα καθορίζει τα πρότυπα αντεγκληματικής πολιτικής, και θα προσδιορίζει ουσιαστικά τις δράσεις πρόληψης της εγκληματικότητας».

Για την ουσιαστική αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος που σήμερα, όπως είπε, χαρακτηρίζεται από την αύξηση των διαρρήξεων, κλοπών, ληστειών και καταστροφής ξένης περιουσίας και τα οποία επιβαρύνουν την κοινωνική ανασφάλεια στον τόπο μας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατέθεσε σειρά προτάσεων που προνοούν ανασχεδιασμό και ενίσχυση της κοινοτικής αστυνόμευσης με συχνές περιπολίες σε κεντρικά σημεία των πόλεων και σε μικρές γειτονιές, συνεχή, διακριτική και προστατευτική παρουσία της Αστυνομίας κοντά στον πολίτη και ποιοτική εξυπηρέτηση, πρόθυμη ανταπόκριση, έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια, συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και υποβοήθηση του έργου τους και καθιέρωση δικτύων συνεργασίας της Αστυνομίας με τις Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, χαρτογράφηση της συγκεκριμένης μορφής εγκλήματος και εντοπισμό περιοχών και μονάδων αυξημένου κινδύνου, για λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πάταξη οργανωμένου εγκλήματος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την αποφασιστικότητα του μην επιτρέψει να εγκλωβιστεί η Κύπρος στον φαύλο κύκλο της ανομίας και τον παραδικαστικών εγκλημάτων. «Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα μέτρα αυτά που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο στη ρίζα του. Να εξαλείψουμε αν είναι δυνατόν τις αιτίες που το δημιουργούν και να προστατεύσουμε την κοινωνία μας» δήλωσε.

Αναφέροντας ότι το νομικό οπλοστάσιο αποδείχτηκε ανεπαρκές για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού, που θα προσφέρει την κατάλληλη νομική θωράκιση κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς, σχεδιασμός που θα πρέπει να περιλαμβάνει, όπως πρόσθεσε, παροχή κινήτρων σε όποιον δίδει πληροφορίες στις αρχές και διευκολύνει τη σύλληψη των πρωταγωνιστών του οργανωμένου εγκλήματος, επίδειξη επιείκειας σε μεταμεληθέντες συμμετέχοντες σε εγκληματικές δράσεις εφόσον συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές, άνοιγμα λογαριασμών και άρση του τραπεζικού απορρήτου από τις ελεγκτικές αρχές για διερεύνηση φαινομένων διαφθοράς, παροχή προστασίας υπαλλήλων ή άλλων προσώπων που καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς, άμεση προώθηση του νομοσχέδιου που αφορά τον περί Ρυθμίσεως Ορισμένων Εξουσιών για τους υπό κάλυψη αστυνομικούς και που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρότεινε τη δημιουργία επαρχιακών κέντρων συμβουλευτικής καθοδήγησης προσιτά στους νέους, όπου θα μπορεί κάποιος χρήστης, γονιός ή φίλος να καταφύγει για βοήθεια, αύξηση του αριθμού θεραπευτικών κοινοτήτων για να είναι εύκολο σε κάθε νέο να συμμετέχει στα προγράμματα, συνεχή αξιολόγηση των προγραμμάτων που προσφέρονται, αναβάθμιση και οικονομική ενίσχυση της κλειστής θεραπευτικής κοινότητας της «Αγίας Σκέπης» για να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερους νέους και με τρόπο που να μπορεί να εξυπηρετεί και τα δύο φύλα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως για την καταστολή της μάστιγας των ναρκωτικών απαραίτητη θεωρείται η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ αστυνομικών, τελωνειακών και δικαστικών αρχών για την καταπολέμηση της διακίνησης και η ενίσχυση της ΥΚΑΝ με προσωπικό ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση στη διακίνηση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της προστασίας ανηλίκων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα αποτελεί την ανάπτυξη προγραμμάτων προστασίας ανηλίκων τα οποία θα εφαρμόζουν νέες μεθόδους συμμετοχής της κοινωνίας και του νεαρού παραβάτη σε προγράμματα αυτοβοήθειας και κοινωνικοποίησης, όπως η σύσταση δικαστηρίου το οποίο θα είναι αρμόδιο να επιλαμβάνεται υποθέσεων που εμπλέκονται ανήλικοι, η ανάπτυξη του θεσμού της αποκαταστατικής δικαιοσύνης δηλ. στην αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το θύμα από τον θύτη και τη σύσταση Συνηγόρου του Ανηλίκου.

Για την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι απαιτείται μια συστηματική προσέγγιση του φαινομένου σε τρία επίπεδα, την πρωτοβάθμια πρόληψη με στόχο τον περιορισμό των αιτιών που προκαλούν το πρόβλημα, τη δευτεροβάθμια που σχετίζεται με την αποτελεσματική παρέμβαση της Πολιτείας κατά την διάρκεια της κακοποίησης, και την τριτοβάθμια παρέμβαση που αφορά τις δομές υποστήριξης.

Σε ό,τι αφορά την αναδιαμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για την ανάγκη ανέγερσης νέων φυλακών στα πρότυπα επιτυχημένων μοντέλων του εξωτερικού που θα βελτιώνουν την οργάνωση, λειτουργία.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των θέσεων του στον τομέα της ασφάλειας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι ο ανοικτός δημόσιος διάλογος, που σήμερα ξεκινά στο θέμα της ασφάλειας θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις προτάσεις αυτές. «Ζητούμενο είναι ο πολίτης να νοιώσει ασφαλής στην καθημερινή του ζωή» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της μετανάστευσης ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στη βάση όμως ενός σαφούς διαχωρισμού μεταξύ των νομίμως εισερχομένων, διαμενόντων και εργαζομένων στην Κύπρο, είτε προέρχονται από ευρωπαϊκές είτε από τρίτες χώρες, και των παρανόμως εισελθόντων και ευρισκομένων στην Κύπρο.

Σχετικά με την παράνομη μετανάστευση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατέθεσε σειρά εισηγήσεων οι οποίες προνοούν πάταξη των κυκλωμάτων προώθησης παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και ενίσχυση του ελέγχου που πραγματοποιείται κατά μήκος της πράσινης γραμμής, τροποποίηση της νομοθεσίας για την επιβολή παραδειγματικών ποινών και αποτρεπτικών μέτρων σε όσους απασχολούν παράνομα μετανάστες και προώθηση της ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό όσων απασχολούν παράνομα μετανάστες και εμπλέκονται σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων από ευρωπαϊκά προγράμματα και συμβάσεις του δημοσίου, αναθεώρηση των κριτηρίων και αυστηρή εφαρμογή των διαδικασιών εισόδου φοιτητών από τρίτες χώρες, επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις VISAS, ανάπτυξη συνεργασιών για εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε χώρες όπου η Κύπρος δεν διαθέτει προξενεία και πρεσβείες και ανάληψη κοινής διπλωματικής πρωτοβουλίας με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους.

Σχετικά με την παραχώρηση πολιτικού ασύλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρότεινε απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου, αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, σήμερα λειτουργεί ως κίνητρο προσέλευσης και άλλων αιτητών ασύλου και αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων προβληματική, δημιουργία κατάλληλων κέντρων υποδοχής για διαμονή αιτητών ασύλου και επίσπευση της λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής στη Μεννόγια και δημιουργία πρόσθετων χώρων προστασίας – φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. Εξήγησε ακολούθως σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση πως στόχος των προτάσεων που καταθέτει είναι η ομαλή ένταξη των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το σύνολο των προτάσεών της υποψηφιότητας του, για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, τίθεται πλέον σε δημόσια διαβούλευση, καθώς «οι πολίτες έχουν θέσεις και ρόλο στη χάραξη πολιτικών και μέτρων που τους αφορούν άμεσα και επηρεάζουν δραστικά την ποιότητα της ζωής τους».
«Τώρα, η κοινωνία έχει το λόγο» ανέφερε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"