Νέα πρωτοβουλία της Μόσχας για τη Συρία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ σπεύδει αύριο στο Ιράν – Αυξημένη διπλωματική κινητικότητα.-

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί στις 13 Ιουνίου το Ιράν, με σκοπό να συζητήσει μεταξύ άλλων την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και να προωθήσει τη νέα πρωτοβουλία της Μόσχας για την επείγουσα διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία.

Όπως δήλωσαν πηγές του ρωσικού ΥΠΕΞ «χωρίς την ιρανική συμμετοχή οι δυνατότητες εποικοδομητικής επίδρασης προς τη συριακή κατεύθυνση δεν θα έχουν αξιοποιηθούν πλήρως».

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά τη δυνατότητα συμμετοχής του Ιράν στη συριακή διευθέτηση, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ενώ κατά τη γνώμη της Μόσχας θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτήν «περίπου 15 χώρες, τα μόνιμα μέλη του ΣΑ, Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Αγγλία, καθώς και το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία και οι γείτονες της Συρίας, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ, Τουρκία και Ιράν». Κατά την άποψη του ρωσικού ΥΠΕΞ, που ανακοίνωσε προχθές επισήμως δια στόματος Λαβρόφ την πρωτοβουλία του, στη διεθνή διάσκεψη πρέπει να συμμετάσχουν και οι διεθνείς οργανισμοί, Αραβικός Σύνδεσμος, ο Οργανισμός Αραβικής Συνεργασίας, η ΕΕ και ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου πρέπει και να διεξαχθούν οι διεθνείς διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ «η Μόσχα δεν παίζει το ρόλο δικηγόρου μεμονωμένων καθεστώτων της Μέσης Ανατολής, αλλά τάσσεται υπέρ της αυστηρής τήρησης των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου προς όφελος της υποστήριξης της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας». Για τους λόγους αυτούς η Ρωσία είναι αντίθετη στην επέκταση του «λιβυκού μοντέλου» στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και υποστηρίζει ότι «η διευθέτηση των εσωτερικών αντιθέσεων πρέπει να επιτυγχάνεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του εθνικού διαλόγου και στα συνταγματικά πλαίσια», ενώ η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι «εξαιρετικά υπεύθυνη και ζυγισμένη».

Κατά τις ρωσο-ιρανικές συνομιλίες θα συζητηθεί και το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα, που θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των «Έξι» μεσολαβητών (πέντε μέλη του ΣΑ και η Γερμανία), οι οποίοι θα έχουν συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Τεχεράνης σε έναν νέο γύρο στη Μόσχα στις 18 και 19 Ιουνίου.
Ενόψει της αυξημένης αυτής κινητικότητας της ρωσικής διπλωματίας ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπί αλ-Αραμπί δήλωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί τη Μόσχα έως το τέλος Ιουνίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"