Στη Βουλή τα 5 εκατ. ευρώ για τις Κυπριακές Αερογραμμές

Αποζημίωση για την απαγόρευση πτήσεων  πάνω από  την Τουρκία.-

Το αίτημα των Κυπριακών Αερογραμμών για να αποζημιωθούν από το κράτος με έκτακτο προϋπολογισμό πέντε εκατομμύριων ευρώ, λόγω της απαγόρευσης των υπερπτήσεων πάνω από την Τουρκία, απασχόλησε χθες το πρωί την επιτροπή Οικονομικών, στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και εκπροσώπων του διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Μιλώντας ενώπιον των μελών της επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η εταιρεία να γίνει βιώσιμη και κερδοφόρα, καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει νέα μελέτη από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα για τη βιωσιμότητα της εταιρείας. 

Τα κόμματα έθεταν επίμονα ερωτήματα ως προς το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, για να ακούσουν από τον υπουργό Οικονομικών ότι δεν μπορεί να το φέρει ενώπιον της Βουλής, επειδή δεν είναι το τελικό. Φαίνεται όμως να υπάρχει, διαπίστωσε ο Βάσος Σιαρλή, συναίνεση των κομμάτων για έγκριση του έκτακτου προϋπολογισμού.

Ο Εκτελεστικός πρόεδρος του Δ.Σ. των Κ.Α. Γιώργος Μαυρόκωστας, προειδοποίησε ότι υπάρχει ήδη πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και ρευστότητας και αν δεν δοθούν τα χρήματα που ζητεί η εταιρεία, θα κλείσει. Αντιμετωπίζουμε είπε, σοβαρά προβλήματα και υπέδειξε ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί με τις απολύσεις και η ανταγωνιστικότητα με τις μειώσεις των απολαβών. Η Κυπριακή αγορά είναι μικρή σημείωσε ο κ. Μαυρόκωστας και η εταιρεία έχει μέλλον με τα μέτρα που θα πάρει και με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. 

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η επιτροπή προχωρεί στο θέμα των πέντε εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση και θα θέσει το θέμα ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη για ψήφιση, εν αναμονή της ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, για το σχέδιο αναδιάρθρωσης. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου εξέφρασε τη συμφωνία για την αποζημίωση της εταιρείας με τα 5εκατομμύρια θυμίζοντας ότι υπάρχει δεσμευτική απόφαση να καταβάλλονται αυτά τα ποσά. Είναι λάθος τόνισε για κάποια κόμματα να απαιτούν να εξεταστεί το θέμα σε συνδυασμό με τη μετοχική αύξηση των κεφαλαίων των Κυπριακών Αερογραμμών. Είναι κάτι σημείωσε που θα οδηγήσει την εταιρεία σε περιπέτειες. Αναμένουμε τόνισε από τον υπουργό Οικονομικών να επιταχύνει τη διαδικασία και να φέρει ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών το ολοκληρωμένο σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών.

Με σημείωμα που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής, ο ΔΗΣΥ δια του Αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ζήτησε ολόκληρο το πλάνο για την αναδιάρθρωση της εταιρείας και όχι αποσπασματικά με τα 5 εκατομμύρια λόγω της μη δυνατότητας υπερπτήσεων πάνω από την Τουρκία. Ζητεί επίσης την παρουσίαση ολόκληρου του σχεδίου βιωσιμότητας και όχι ολιγόμηνης επιβίωσης και έγκρισης του από τη Βουλή, καθώς επίσης έγκριση από τη Βουλή του σχεδίου πρόωρων αφυπηρετήσεων. Ζητεί επίσης ο ΔΗΣΥ αναδιοργάνωση της διοίκησης της εταιρείας όπως έγινε με την περίπτωση της Λαϊκής τράπεζας και παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, ανέφερε ότι η Βουλή δεν έχει ενημέρωση για την κατάσταση της εταιρείας που αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας. Δεν μπορούμε είπε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα σωθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές, για τις οποίες δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας και όχι αποσπασματικά να καλυφθούν οι ζημιές από τις υπερπτήσεις στην Τουρκία. 

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα η εκταμίευση ακόμη 5 εκατομμυρίων λόγω υπερπτήσεων, θα πρέπει να συνδυαστεί με το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Θέλουμε είπε να ξέρουμε την πραγματική τιμή αυτού του εγχειρήματος και πόσο θα είναι το φέσωμα του λαού στο όνομα της αναδιάρθρωσης. Πρόκειται είπε ο κ. Περδίκης για μια διαδικασία που θα φορτώσει το φορλογούμενο, με ακόμη περισσότερα εκατομμύρια. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"