KPMG: Ανακάμπτει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη


Σταδιακή ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών προβλέπει για τους επόμενους δώδεκα μήνες νέα διεθνής έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της KPMG τον περασμένο Φεβρουάριο*.  Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιείται σε σταθερή τετραμηνιαία βάση τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις προγραμματίζουν αυξημένες επενδύσεις, μεγέθυνση του κύκλου εργασιών τους και μεγαλύτερες προσλήψεις προσωπικού για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Πρόκειται για σημαντική διαφοροποίηση των προβλέψεων των επιχειρήσεων από εκείνες που είχαν καταγραφεί στη διάρκεια της προηγούμενης έρευνας, στα τέλη του 2011.

Στην περίπτωση της μεταποιητικής βιομηχανίας, το 42% των επιχειρήσεων που πήραν μέρος στην έρευνα αναμένουν θετική εξέλιξη στον κύκλο εργασιών και τον όγκο πωλήσεών τους κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Σημειώνεται ότι κατά την έρευνα του περασμένου Οκτωβρίου μόνο το 27% των ερωτηθέντων προέβλεπαν ανάκαμψη των εργασιών τους. Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζεται και στον τομέα των υπηρεσιών όπου το 45% των επιχειρήσεων που πήραν μέρος στην έρευνα αναμένουν αυξημένη δραστηριότητα κατά τους προσεχείς δώδεκα μήνες (σε σύγκριση με ποσοστό μόνο 33% στην έρευνα του περασμένου Οκτωβρίου).
Διαφοροποίηση κλίματος
Όπως φαίνεται, το αρνητικό κλίμα για τις προοπτικές του επόμενου χρόνου που επικρατούσε ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα στα τέλη του 2011, έχει σε κάποιο βαθμό διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναμένει σίγουρη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον κατά το επόμενο δωδεκάμηνο. Αξιολογώντας τις διαπιστώσεις της έρευνας ο  Mark A. Goodburn, παγκόσμια επικεφαλής του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών της KPMG, δηλώνει ότι παρά τα προβλήματα που συνδέονται με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η αίσθηση ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων είναι ότι η όλη κατάσταση δεν φαίνεται να είναι πλέον εκτός ελέγχου.
«Επιπρόσθετα, η βελτίωση κάποιων σημαντικών δεικτών της αμερικανικής οικονομίας ενισχύει την εκδήλωση θετικών προβλέψεων από πλευράς των επιχειρήσεων. Βέβαια, το γεγονός παραμένει ότι οι αγορές εξακολουθούν να είναι ευάλωτες και αρκετές επιχειρήσεις παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές στις κινήσεις τους. Σε τελική ανάλυση, ωστόσο, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει σίγουρα μία θετικότερη και πιο αισιόδοξη προσέγγιση αναφορικά με τις προοπτικές των επιχειρήσεων».
Τομεακό επίπεδο
Σε τομεακό επίπεδο, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών είναι περισσότερο αισιόδοξες για τις επιχειρηματικές εξελίξεις των επομένων δώδεκα μηνών. Αυτό, ωστόσο, δεν εξυπακούει ότι στην περίπτωση της μεταποίησης οι επιχειρήσεις διέπονται από απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τους μήνες που ακολουθούν. Αντίθετα, με βάση τις προβλέψεις των μεταποιητικών επιχειρήσεων των προηγουμένων ερευνών της KPMG, διαπιστώνεται σήμερα μία περισσότερο αισιόδοξη αντιμετώπιση του θέματος των προοπτικών, η οποία υποστηρίζεται από την καταγραφή μίας κάπως αυξητικής τάσης στην παραγωγή αγαθών.
Σε γεωγραφική βάση, η ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης παρουσιάζεται ιδιαίτερη έντονη ανάμεσα στις αμερικανικές εταιρείες. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται, προφανώς, με τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν φέτος κάποιοι δείκτες της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Την ίδια ώρα αξιοσημείωτη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και των προσδοκιών των ανωτάτων στελεχών παρατηρείται και στις τέσσερις ραγδαία μεγεθυνόμενες οικονομίες της ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).
Βραζιλία
Σύμφωνα με τον κ. Goodburn, από την ομάδα των τεσσάρων αυτών χωρών η Βραζιλία παρουσιάζεται ιδιαίτερα θετική ως προς την αξιολόγηση των επιχειρηματικών προοπτικών του επόμενου δωδεκαμήνου, ειδικά στο χώρο της μεταποίησης. «Πιστεύω ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βραζιλίας ξεχωρίζουν υπό την έννοια ότι διακατέχονται από μία ισχυρή ανάκτηση της εμπιστοσύνης αναφορικά με τις προοπτικές τους. Σίγουρα η ισχυρή κατάσταση που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά τις έχει βοηθήσει να αποφύγουν τα χειρότερα της διεθνούς κρίσης. Από την άλλη, ωστόσο, καταγράφεται η προοπτική για μία σημαντική αύξηση της ζήτησης για βραζιλιάνικα αγαθά από ορισμένες σημαντικές αγορές του εξωτερικού, η οποία ενισχύει το ευρύτερο επιχειρηματικό κλίμα της χώρας.»
Λιγότερο αξιοσημείωτη ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης καταγράφεται στην Ιαπωνία όπου η μεγέθυνση της παραγωγής συνεχίζει να είναι αναιμική. Στην Ευρώπη, πάντως, οι επιχειρηματίες φαίνεται να αντικρίζουν το αύριο με περισσότερο αισιόδοξο φακό, τουλάχιστον σε κάποιες μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Βρετανία, εκτιμώντας ότι η κρίση χρέους δεν θα αφεθεί να εξαπλωθεί περαιτέρω. Αντίθετα, άκρως αρνητικό είναι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα όπου η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της οικονομίας και ειδικότερα του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στο ναδίρ.
* Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου και σε αυτή καταγράφηκαν οι απόψεις και προβλέψεις 11.000 επιχειρήσεων των τομέων μεταποίησης και υπηρεσιών για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Οι επιχειρήσεις που πήραν μέρος στην έρευνα, την οποία διενήργησε η  Markit Economics για λογαριασμό της KPMG, δραστηριοποιούνται στις ακόλουθες χώρες: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Αυστρία, Ολλανδία, Ελλάδα, Τσεχία, Πολωνία, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα.
Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και γνώμες της KPMG International ή Οίκων Μελών της KPMG.
Η επωνυμία  της KPMG και το λογότυπο της KPMG είναι εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα της KPMG International Cooperative, Ελβετικός Οργανισμός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"