Βυθίζεται η αγορά αυτοκινήτου (infograph)

Όταν το 2007 το real estate της Κύπρου διέγραφε μία από τις καλύτερές του χρονιές από πλευράς τιμών και όγκου πωλήσεων, οι τράπεζες είχαν μόνο κέρδη να παρουσιάσουν και η ανεργία κινείτο σε χαμηλά επίπεδα και η αγορά αυτοκινήτου στον τόπο διέγραφε αντίστοιχη, θετική πορεία.

Μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάζει η Στατιστική Υπηρεσία βλέπει κανείς το χάσμα μεταξύ των πωλήσεων καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων την τελευταία πενταετία. Ο κατήφορος ξεκίνησε από το 2008 και συνεχίζεται από τότε έως και σήμερα αδιάκοπα. Οι εισαγωγείς αυτοκινήτων (καινούργιων) τονίζουν ότι μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως κίνητρα για απόσυρση παλαιών οχημάτων και επαναξιολόγηση των τελών εισαγωγής αναλόγως κυβισμού θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν προκειμένου και ο κλάδος να ανασάνει.
Την ίδια στιγμή εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλάζουν το σκηνικό στην αγορά καινούργιων αυτοκινήτων με τους όμιλους εισαγωγής πλέον γίνονται μεγαλύτεροι, καλύπτοντας μεγαλύτερη γκάμα τόσο από πλευράς κυβισμού όσο και από πλευράς ανέσεων και μεγέθους οχημάτων. Πιο πρόσφατη η συμφωνία MPM-Demstar για αγορά από τη δεύτερη των Peugeot αλλά και των μοτοσικλετών του ομίλου της MPM.
Εξάλλου, πρόσφατα ο όμιλος Αναστάσιος Στεφανίδης δημιούργησε κοινή εταιρεία εισαγωγής και πωλήσεων με τον όμιλο Geo. Pavlides & Araouzos για τα Mazda, Subaru αλλά και τις μηχανές Yamaha.
Το πλέον σημαντικό είναι αυτό που λέγεται σήμερα στην αγορά και μάλιστα από κύκλους εντός εταιρειών εισαγωγής ότι έπονται κι άλλα deals εξαγορών και συγχωνεύσεων και μάλιστα πιθανόν εντός του 2012. Την ίδια ώρα πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τιμές έχουν μειωθεί πολύ και οι προσφορές διαδέχονται η μία την άλλη. Όταν οι τιμές καινούργιων αυτοκινήτων συγκρίνονται με αυτές προ τετραετίας και τα προσφερόμενα πακέτα από τους εισαγωγείς είν αι δίχως προηγούμενο τότε ο καταναλωτής είναι σίγουρα κερδισμένος, φτάνει να διαθέτει εν μέσω κρίσης το απαραίτητο ρευστό.
Κάντε κλικ στον πίνακα που ακολουθεί για να μεγεθύνετε τα στοιχεία με την αρνητική πορεία της τελευταίας δεκαετίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"