Χριστόφιας: Το Κούριο είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Και οι Βάσεις, όπως του έλεγε ο θείος του και μέντορας του, «θα γίνουν  αναπαυτήρια για τους εργαζόμενος, όταν έρθει ο σοσιαλισμός».-

Έμφαση στη λεπτομέρεια ζήτησε από το προσωπικό της Γραμματείας Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του  στα Γραφεία της Γραμματείας, στέλνοντας το μήνυμα ότι η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει στο Κούριο στη Λεμεσό γιατί και εκεί είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης  διαβεβαίωσε ότι «οι άνθρωποι δουλεύουν ακατάπαυστα. Το μόνο πράγμα που καταναλίσκουν περισσότερο είναι το ρεύμα, διότι δουλεύει μέχρι αργά το βράδυ αυτό το κτίριο». Θα συνεχίσουν, πρόσθεσε, αφειδώλευτα τις προσπάθειες για να πετύχει η Κυπριακή Προεδρία.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της Γραμματείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «νοερά θα πρέπει να εξετάσουμε την αρχή και το τέλος της εκδήλωσης, από την παραλαβή μέχρι και την κατευόδωση των ξένων – αυτό σημαίνει οδηγούμαστε στην επιτυχία». Διαφορετικά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν τα «φορτώσουμε του πετεινού», όπως κάνουν άλλες Προεδρίες, αυτή δεν είναι η σωστή διαχείριση, όπως ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι είμαστε μια μικρή χώρα και η κατοχική δύναμη προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενσπείρει καχυποψίες στους διάφορους, εντός και εκτός της ΕΕ, ότι δεν είμαστε ικανοί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Υπουργού για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ότι η Κύπρος είναι μισό κράτος. «Έχουν το θράσος αυτοί που αφαίρεσαν από την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέρος του εδάφους της να μας αποκαλούν και μισό κράτος». Αυτή είναι η διεθνής κατάσταση σήμερα, σημείωσε, να γίνονται ανεκτές τέτοιες κουβέντες και μάλιστα ατιμωρητί.

Εμείς είμαστε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιλαμβάνει την κατεχόμενη περιοχή και την ελεύθερη περιοχή, αλλά και τις Βρετανικές Βάσεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μας ρωτούν γιατί στο Κούριο η εναρκτήρια εκδήλωση της Προεδρίας, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τονίζοντας ότι το Κούριο είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ναι στο Κούριο, συνέχισε, διότι και με βάση τις Συμφωνίες, οι πολιτιστικοί χώροι είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτός είναι ένας από τους πολιτιστικούς χώρους που μας κάνει περήφανους. «Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να εκχωρήσουμε αυτούς τους χώρους στους ξένους», διερωτήθηκε.

Οι Βάσεις και ο θείος του.

Μιλώντας με τον πρώην Βρετανό Πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, συνέχισε, του είχε κάνει ξεκάθαρο ότι ναι μεν αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προτεραιότητες μας η διάλυση των Βάσεων, διότι αντικειμενικά είτε το θέλουμε είτε όχι η προτεραιότητα μας είναι η απελευθέρωση των κατεχομένων και η αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί όλου αυτού του εδάφους, αλλά σε ένα επόμενο στάδιο φυσιολογικά θα κοιτάξουμε και θα πούμε «τι γυρεύουν οι Άγγλοι εδώ και να κρατούν έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως ανέφερε.
Ο πατέρας του και ένας θείος του, τον οποίο - είπε - θεωρεί μέντορά του, τού έλεγε ότι οι περιοχές των Βάσεων, όταν θα γίνει ο σοσιαλισμός, θα τα έκαναν αναπαυτήρια για τους εργαζόμενους. «Αυτά είναι οικογενειακά δικά μου, έχουμε οπισθοδρόμηση στην ιστορία, να το αφήσουμε αυτό τώρα», ανέφερε.

Αυτό που έχει προτεραιότητα τώρα, είπε, είναι η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θέλει να δώσει και αυτά τα πολιτισμικά, πολιτικά μηνύματα με την επιλογή του Κουρίου «και διερωτώμαι γιατί υπάρχει αμφισβήτηση από μέσα. Θα δωρίσουμε μέρος της χώρας μας στους Βρετανούς ή στους οποιουσδήποτε άλλους; Αντί όλοι μαζί, συνολικά και ενωμένοι να δώσουμε το μήνυμα ότι ‘ναι, εκεί θα γίνει η εκδήλωση', διότι αυτή η εκδήλωση απευθύνει και πολιτικά και πολιτισμικά μηνύματα».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε βεβαιότητα ότι «στο τέλος Δεκεμβρίου θα κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια με περηφάνια». Είναι ένα μεγάλο έργο, θα είναι ένα κατόρθωμα για την Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, λέγοντας ότι άλλες μικρές χώρες επιτυγχάνουν. «Εμείς γιατί όχι; Θα δώσουμε τη χαρά και την ικανοποίηση στην κατοχική δύναμη ότι δεν έχουμε επιτύχει μια καλή Προεδρία; Θα επιτύχουμε μια καλή και, γιατί όχι, πολύ καλή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτή είναι η απάντηση μας σε όσους αμφισβητούν τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Το θέμα αυτό, συνέχισε, δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση, είναι μια εθνική υπόθεση και πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά, «διότι αύριο, μεθαύριο, δεν ξέρω πότε, κάποιος άλλος θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα άτομα έρχονται και παρέρχονται. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει χαλικούδι χαλικούδι να στερεώνεται παραπάνω από όλους», είπε και πρόσθεσε: «Όχι ένας να βάζει χαλίκια και ο άλλος να τα αφαιρεί και μάλιστα να τα αφαιρούμε από το υπόβαθρο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νίκη Μπερλουσκόνι αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα